Τα funds και όχι οι τράπεζες θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια


Συνάντηση με την επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών D. Nouy είχαν οι Έλληνες τραπεζίτες. Στη συζήτηση αποκαλύφθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που δείχνουν την σκληρή πραγματικότητα για τις τράπεζες και την οικονομία, που στην ουσία γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για καθαρή έξοδο και επιστροφή στην ομαλότητα. Επιπλέον, αυτά που συμφώνησαν Nouy και τράπεζες φανερώνουν ένα εφιαλτικό μέλλον για τους δανειολήπτες και κατ’ επέκταση για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες και η Nouy συμφώνησαν να επανεξεταστούν τα πάντα για τις ελληνικές τράπεζες το 2019, παρόλο που πέρασαν τα τεστς αντοχής. Η έλλειψη εμπιστοσύνης του SSM και γενικότερα των Ευρωπαίων στο “μεγάλο ασθενή” που ακούει στο όνομα ελληνικές τράπεζες είναι εμφανής. Μέχρι τότε οι τράπεζες θα πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, να έχουν μειώσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τέτοιο βαθμό ώστε στο τέλος του 2022 να υπολογίζονται σε λιγότερα από 20 δις. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των δανείων προς πώληση σε ξένα funds με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δανειολήπτη. Η πώληση κόκκινων δανείων δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα εισπράξει η τράπεζα ικανή ρευστότητα, καθώς πάντα υπάρχει το ρίσκο της πώλησης κάτω του ύψους των προβλέψεων. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, οι πωλήσεις δανείων να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα και οι τράπεζες αρχές του 2019 να χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.

Παράλληλα, η Nouy ζήτησε από τους Έλληνες τραπεζίτες να μην διαχειρίζονται αυτοί τα κόκκινα δάνεια, αλλά να εκχωρήσουν τη διαχείρισή τους στα ξένα funds! Έτσι, λοιπόν , επιβεβαιώνονται εκείνες οι φωνές που έκαναν λόγο για εκχώρηση του δικαιώματος διαπραγμάτευσης του εσωτερικού μας χρέους στους ξένους. Αυτό ακριβώς γίνεται τώρα με τα funds, καθώς η τράπεζα δεν θα έχει καν το δικαίωμα συνδιαχείρισης των κόκκινων δανείων και ούτε θα μπορούν να αξιοποιήσουν έστω μέρος των κόκκινων δανείων.

Τέλος, η αίσθηση που υπήρχε στη συνάντηση SSM – τραπεζιτών, ήταν ότι, πλέον, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν σοβαρά για το γεγονός ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα εμφανίζουν συνεχώς ζημιές και αρνητικά αποθεματικά και η κερδοφορία τους είναι αδύναμη, όπως άλλωστε και τα κεφάλαιά τους, που ως επί των πλείστων είναι λογιστικά. Ακόμα και με τα αισιόδοξα σενάρια της τριετίας 2018-2020 η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών δεν πρόκειται να ανακάμψει.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω γεννιούνται κάποιες εύλογες απορίες που θα έπρεπε να έχουν απαντήσει τόσο η κ. Nouy, όσο και οι Έλληνες πολιτικοί. Πρώτα από όλα θα πρέπει να μας εξηγήσουν πώς είναι κεφαλαιακά επαρκείς οι τράπεζες όταν έχουν περίπου 95 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα. Επίσης, θα πρέπει να μας πουν υπεύθυνα αν το 2019 οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Παράλληλα, οφείλουν να απαντήσουν αν όντως οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια χωρίς να καταγράψουν νέες ζημιές από τις πωλήσεις τους στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Τέλος, οι πολιτικοί μας θα πρέπει να απαντήσουν εδώ και τώρα για το γεγονός ότι δεν προστατεύουν το δανειολήπτη και τον αφήνουν έρμαιο στις ορέξεις της κάθε τράπεζας, του κάθε fund και του κάθε αρπακτικού. Έχει αποδειχθεί ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ας μας που επιτέλους τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν.