Συνέντευξη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Συνέντευξη της λογοτέχνιδας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά με αφορμή τη Λογοτεχνική – Μουσική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:30 στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας 38, 4ος όροφος)) για τα βιβλία της, «Λόγια Γυμνά» και «Λόγια Αρσενικά», με θέμα «Άνδρας. Γυναίκα. Ένας άνθρωπος. Αμέτρητες μάσκες. Ζωή, Έρωτας, Αγάπη, Λατρεία, Θάνατος. Σημασία και προεκτάσεις στη γραμμή του χρόνου».

-Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Παλαιότερα με χαρτί και με μολύβι. Τώρα με Η/Υ, laptop κ.ο.κ. Πάντοτε με την οικογένεια μου.

-Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Πειρασμός. Πως ορίζεται αλήθεια ο πειρασμός; Τι τελικά είναι; Μπορεί άλλοτε να είναι κάτι καλό και άλλοτε κακό; Μπορεί να λειτουργεί άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά; Υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες; Ο άνθρωπος είναι σοφό ον όταν μπορεί να ζει με μέτρα και σταθμά, χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά το μυαλό και την ψυχή του. Η διαίσθηση, η ενσυναίσθηση, η κριτική αντίληψη / ικανότητα, η καλλιέργεια, η υπομονή, η επιμονή, το μεράκι και το καθήκον θωρακίζουν γερούς ανθρώπους.

-Τι σας προσγειώνει απότομα;

Η αγένεια. Η αντιγραφή. Ο συρμός. Η επανάληψη. Η ημιμάθεια. Η οκνηρία. Η προχειρότητα. Το ψέμα. Η απάτη. Η βρωμιά γύρω μας.

-Δώστε μας ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Αυτό το ανεξήγητο που νιώθουμε βαθιά μέσα μας… το σκίρτημα της ψυχής σε κάθε πρωινό ξύπνημα με «καλημέρα»… σε κάθε βραδινή «καληνύχτα».

-Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή);

Ειλικρινά, απλά και ταπεινά στο σήμερα, με αξιοπρέπεια.

-Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Η ανεξήγητη Πίστη στο Θαύμα της Ζωής, αυτή που δίνει σε κάθε άνθρωπο τη δύναμη του ευ αγωνίζεσθαι.

-Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;


Δοκίμιο, Εσωτερικός Μονόλογος, Πεζό Ποίημα.

-Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Ο Χριστός, ο Αγγελιοφόρος / Προφήτης της Αγάπης. Άραγε θα άλλαζε μοιραία και η μοίρα του κόσμου; Το Πεπρωμένον Φυγείν Αδύνατον;

-Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Η λογοτεχνική γραφή πηγάζει αυτόματα από μέσα μας, σαν τη σμύρνα αναβλύζει και αποζητά την κατάλληλη, τελετουργική πειθαρχία για να αποτυπωθεί στο «χαρτί».

-Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Το καλοξυσμένο μολύβι γεμίζει την ανάσα, τρέφει γοητεία και ρομαντισμό. Το πληκτρολόγιο, με όποια γραμματοσειρά κι αν επιλέξει κανείς, δίνει φτερά στη δύναμη του μυαλού και της γλώσσας, ζωντανεύει την ψυχή στο άπειρο.

-Ας μοιραστούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

«Για να παίξω μαζί σου, πρέπει να με εξημερώσεις, απάντησε η αλεπού. Έτσι, θα αρχίσω να σε αποζητάω ώσπου, σιγά – σιγά, θα γίνουμε φίλοι!» Antoine de SaintExupéry “Ο Μικρός Πρίγκηπας”, 1943.

-Αγαπητή κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, σας γνωρίσαμε λογοτεχνικά πριν κάποια χρόνια μέσα από το βιβλίο σας «Λόγια Γυμνά». Πείτε μας λίγα λόγια για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Πριν μερικά χρόνια κυκλοφόρησε επίσημα το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο, το «Λόγια Γυμνά», από τις εκδόσεις Θερμαϊκός, το οποίο είχε επιτυχία και πολύ γρήγορα προχώρησε σε δεύτερη έκδοση. Το βιβλίο «Λόγια Γυμνά» είναι ένα σημαντικό ερμηνευτικό κλειδί για τη κατανόηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Το «Λόγια Γυμνά» είναι ένα θηλυκό βιβλίο με ιστορίες γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο για άνδρες και γυναίκες, εκφερόμενες από χείλη θηλυκά. Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο με παραληρηματική γραφή και δραματοποιημένο εσωτερικό μονόλογο.  Περιλαμβάνει εξομολογήσεις παθιασμένων γυναικών, μοιραία συναισθήματα, τα οποία πηγάζουν μέσα από τη ζωή γενικότερα και το περιβάλλον των ανθρώπων που τα προκαλούν.  Έρωτας, ηδονή, θλίψη,  αγάπη, απέχθεια, πόθος, εγκατάλειψη, πάθος, φαντασίωση, όνειρο, πραγματικότητα,  ζωή, θάνατος.  Κεντρική πηγή έμπνευσης είναι από τη μια πλευρά ο άνδρας, συμπρωταγωνιστής μέσα στις διάφορες μορφές του έρωτα: άγουρος, ώριμος, συναισθηματικός, παράνομος, ακραίος, βίαιος, βάναυσος…πλάι, από την άλλη πλευρά, σε μια πρωταγωνίστρια, γυναίκα φωτιά, άλλοτε ερωμένη, σύζυγο, μάνα, νόμιμη, παράνομη, παρθένα, κολασμένη, τιμωρό, αθώα διεστραμμένη… Το άγρια τρυφερό βιβλίο «Λόγια Γυμνά», οι παθιασμένες Γυναίκες του και οι μοιραία γοητευτικοί Άνδρες του, ακραία και αποκαλυπτικά, συνθέτουν ένα πάζλ συναισθημάτων, ένα λεκτικό παιχνίδι αισθήσεων για αναγνώστες που μπορούν να δουν πίσω από τις λέξεις και να δώσουν ζωή στις εικόνες που πραγματικά ίσως συνέβησαν…Το «Λόγια Γυμνά» εκφράζεται μέσα από τρεις μορφές λογοτεχνικού λόγου: δοκίμιο, πεζό, ποίημα. «Λόγια γυμνά.  Μια απόδραση. Ωμά, αισθησιακά. Το κορμί χάνεται στο νου. Η ψυχή κλυδωνίζεται στου πόθου τη δίνη. Η σκέψη αιχμαλωτίζεται στην κάψα του σώματος. Μέρη απόκρυφα ξεγυμνώνονται λυσσασμένα. Μια γυναίκα. Παρθένα. Κολασμένη. Τιμωρός. Αθώα, διεστραμμένη. Η ροδαλή ηλικία των 15, άγουρη στα 18, βάφεται κόκκινη στα 21, λάβα χύνεται στα 30. Η αγωνία γίνεται βάσανο. Ο ιδρώτας σβήνει κάθε ίχνος υπομονής. Η σάρκα ξεσκίζεται. Μια κραυγή. Αχόρταγα συναισθήματα. Αιώνιες αναμνήσεις.»

-Πως προχωρήσατε στη συγγραφή του νέου σας βιβλίου «Λόγια Αρσενικά» που κυκλοφόρησε το Μάιου 2018; Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον πεθερό σας κ. Γιώργο Ρουκά;

Μετά την επιτυχημένη πορεία του πρώτου μου βιβλίου, άρχισε να καίει μέσα μου η φλόγα αναζήτησης του alter ego αυτού, δηλαδή μια τολμηρή εξομολόγηση γένους αρσενικού, δοσμένη με παραληρηματική γραφή και λογοτεχνική μορφή, όπου πρωταγωνιστής είναι ο άντρας, αρσενικό και συμπρωταγωνίστρια η γυναίκα, θηλυκό. Έκανα μια έρευνα, μελέτησα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για να είναι αυθεντικό το αρσενικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να έχω αληθινές μαρτυρίες από άντρα / άντρες, ώστε πάνω σε αυτές να οραματιστώ, να φανταστώ, να δημιουργήσω, να δουλέψω. Και καθώς ήθελα μέσα από το βιβλίο αυτό να παρουσιάσω τη χαμένη γοητεία στον έρωτα των προηγούμενων ετών, χρειαζόμουν ώριμες, αρσενικές φωνές. Αυτό που ζητούσα το βρήκα στο πρόσωπο, τη ζωή και τις μαρτυρίες του πεθερού μου, Γιώργου Ρουκά, ο οποίος είχε γράψει στο παρελθόν το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Μια Ζωή Ορθοπεταλιά».

Πάνω στις προσωπικές εμπειρίες, τις περιγραφές και τις αφηγήσεις του πεθερού μου, εγώ έχτισα λόγια, μύθους, ιστορίες και εικόνες, έπλεξα αξέχαστα ελληνικά τραγούδια, διάνθισα με διεθνείς ρήσεις και αποφθέγματα, φτιάχνοντας εν κατακλείδι ένα τολμηρό μυθιστόρημα, μια ζωντανή μυθοπλασία στηριζόμενη σε μια αληθινή ιστορία που σοκάρει. Έτσι, αρχές Μαΐου 2018, κυκλοφόρησε επίσημα το μυθιστόρημα «Λόγια Αρσενικά» από τις εκδόσεις Πνοή, τον οποίο συνυπογράφω με τον Γιώργιο Ρουκά. Σήμερα η δεύτερη του έκδοση είναι γεγονός και πωλείται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο.

-«Λόγια Αρσενικά». Τι πραγματεύεται το βιβλίο;

Να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα τολμηρό βιβλίο, που περιγράφει μια ανθρώπινη ζωή που σοκάρει. Μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία που συναρπάζει. Το «Λόγια Αρσενικά» είναι ένα δυνατό, λογοτεχνικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με πάθος και μένει αλησμόνητο. Είναι η αληθινή ιστορία των ματωμένων πόθων ενός φιλήδονου άνδρα, η οποία εκτυλίσσεται στην ερωτική γραμμή του φιλόδοξου βίου του. Ένας άνδρας, πολλές ερωμένες, ένα αίσθημα, μια γυναίκα. Η σάρκα, το πνεύμα και η βούληση μιας κοινωνίας ανθρώπων παραδομένων στην αστάθεια, στην ανησυχία και στην ανία. Σεξουαλικά αρπακτικά; Πρόστυχα συναισθήματα; Αυθεντικά ένστικτα; Αυταπόδεικτη αλήθεια. Αυτό που κάνει τους ήρωες να ξεχωρίζουν είναι η ικανότητά τους να ακολουθούν τη λογική αφημένοι στις ορμές της ηδονής. Πως το τυφλό σεξ υποδουλώνει την καθαρότητα του πόθου; Μπορεί το πάθος να σβήσει τον έρωτα; Μπορεί η αγάπη να αλλάξει την πραγματικότητα; Μια εξαιρετική ιστορία με τολμηρή γλώσσα και πραγματικές εικόνες.

Πέρα από τα γεγονότα, την πλοκή, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και τους ήρωες, αυτό που συμβαίνει μέσα στο συγκεκριμένο ερωτικό χρονογράφημα είναι μια σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες, τα ταμπού, τις σεμνότυφες αναστολές, τις υποκριτικές συστολές και μια ανατροπή σε γλωσσικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Κάτι εντελώς πρωτοφανές σε σχέση με ότι έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα από πρωτότυπο στην Ελληνική γλώσσα. Ένα λογοτεχνικό παραλήρημα. Αναζητούμε αιτίες και αφορμές. Τολμούμε με κριτική αντίληψη να αποσαφηνίσουμε άλλοτε με τη λογική και άλλοτε με το συναίσθημα έννοιες, πράξεις και αισθήματα. Ο θρίαμβος της Ελληνικής γλώσσας κόβει την ανάσα. Η ειλικρινής αποτύπωση αισθαντικών σεξουαλικών σκηνών μέσα από ρεαλιστικές γλωσσικές περιγραφές και εικόνες κάνει το βιβλίο “Λόγια Αρσενικά” να διαβάζεται απνευστί. 

-Υπάρχουν λόγια «αρσενικά» και «θηλυκά»; Γιατί τονίζετε αυτή την διαφορά;

«Λόγια Γυμνά». Τα λόγια τα γυμνά, τα θηλυκά λόγια, είναι το δικαίωμα στη Ζωή μέσα από την ελεύθερη έκφραση. Λόγια, σκέψεις, εικόνες, όνειρα, αισθήματα, ελεύθερα, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς πισωγυρίσματα, σταράτα, ωμά, αληθινά, ειλικρινά, πραγματικά, ζωντανά, γυμνά, έντονα … όπως γράφω και στο βιβλίο «δεν υπάρχουν «άσχημες» λέξεις… μόνο «άσχημοι άνθρωποι» … τι θα πει γυμνό και τι ντυμένο … τι θα πει όμορφο και τι άσχημο …. Ε, όχι πείτε μου ότι μια φορά στη ζωή σας δε νιώσατε όπως η Κριστίν στο «Ο Μέγας Μοναχός» και ότι δε φωνάξατε μαζί με την Εσθήρ «Σύριγγες Ανθρωπιάς»! Επιτέλους! Μια φορά ζω με το όνομά μου! Δικαίωμα στην έκφραση, στις επιθυμίες, στον έρωτα!»

Θηλυκό είναι αυτό που γεννά, το γόνιμο, το δημιουργικό, ό,τι ταιριάζει ή ανήκει σε γυναίκα. Αρσενικό είναι αυτό που παράγει το σπέρμα για τη γονιμοποίηση, ό,τι ταιριάζει ή ανήκει σε άντρα, το δηλητήριο.

Ο αναγνώστης / η αναγνώστρια που θα διαβάσει το «Λόγια Αρσενικά» και το «Λόγια Γυμνά» αυτόματα θα εντοπίσει τη λυρική, λογοτεχνική, λεκτική και εννοιολογική διαφορά ανάμεσα στα αρσενικά και θηλυκά εκφερόμενα λόγια, αυτά που φέρουν τη χαμένη γοητεία και σαγήνη παλαιότερων εποχών, αναφορικά με τα αρχέγονα ζητήματα «ζωή, έρωτας, αγάπη, λατρεία, σεξουαλικός βίος, θάνατος». Ειδικότερα, στην εισαγωγή του βιβλίου «Λόγια Αρσενικά» δίνω μια χαρακτηριστική επεξήγηση, μέρος της οποίας καταθέτω:

«Λόγια Αρσενικά. Είναι τα πρώτα, τα τυχαία, τα αυθόρμητα, τα λόγια της στιγμής, που βρίσκει το ανθρώπινο μυαλό για να εκφράσει με λέξεις τον πυρετό που προκαλεί η ηδονή της σάρκας, όταν ο έρωτας λούζει το κορμί, όταν ο πόθος για τον άλλο βασανίζει την ψυχή, όταν το πάθος καίει την καρδιά, όταν ο σεξουαλικός παροξυσμός θολώνει το νου… τότε που επιτυγχάνεται η λύτρωση… εκφερόμενα από το στόμα ενός αρσενικού, κτήνους, θηρίου, ανθρώπου με ζωώδη ένστικτά. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτά τα λόγια, τα συνειδητά και τα ασυνείδητα, θα τα συναντούμε από την αρχή ως το τέλος ενός έρωτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αίμα γεμάτου. Στη ζωή πολλοί δειλιάζουν να τα ξεστομίσουν, στερούνται της χαράς να τα μοιραστούν με κάποιον άλλο και αντ’ αυτού βασανίζονται αναμοχλεύοντάς τα στη μοναχική σκέψη τους. Υπάρχουν όμως και οι πιο απελευθερωμένοι που απολαμβάνουν τον αυθορμητισμό στον έρωτα και ζωντανεύουν τις ενδόμυχες σκέψεις και τη φαντασία τους με λόγια και πράξεις.»

-Τι είναι αυτό που θέλετε να μείνει στους αναγνώστες που θα διαβάσουν το βιβλίο; Μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες ;

Το «Λόγια Αρσενικά», όπως και το «Λόγια Γυμνά» είναι λογοτεχνικά βιβλία βιωματικά, με έντονα στοιχεία μυθοπλασία, για ενήλικες. Το «Λόγια Αρσενικά» και το «Λόγια Γυμνά» απονέμουν έναν φόρο τιμής στο μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας. Θριαμβευτικά φωνάζουν ότι μια φορά μονάχα ζούμε και επομένως αξίζει να είμαστε ειλικρινείς, να μιλάμε ξεκάθαρα για αυτά που νιώθουμε, όπως ακριβώς τα βιώνουμε, να τολμούμε να εξωτερικεύουμε τα θέλω μας, να μην κρυβόμαστε πίσω από δήθεν λέξεις και προσχήματα και να μην καταπνίγουμε τα συναισθήματα μας. Η γλώσσα μας, η Ελληνική, έχει εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις και σημασίες – έννοιες. Σκεφθείτε πόσες από αυτές γνωρίζουμε, πόσες χρησιμοποιούμε και πόσες ορθά κατανοούμε. Δεν υπάρχουν λέξεις καλές και κακές, όμορφες και άσχημες. Υπάρχουν λέξεις, μέρος μιας γλώσσας που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Λέξεις και έννοιες στην υπηρεσία των ανθρώπων για να επικοινωνούν, να χτίζουν γέφυρες, να συνεννοούνται, μα πάνω από όλα να εκφράζονται. Η ικανότητα της ατομικής έκφρασης είναι λυτρωτική, φάρμακο και γιατρειά μαζί.