Στον Πειραιά οι ναυαγοί μετανάστες της Σάμου

Το πρωί της Δευτέρας έφτασαν στον Πειραιά οι 7 Σύροι, 24 Σομαλοί και η μία γυναίκα από την Ερυθραία, οι οποίοι διασώθηκαν από το πρόσφατο ναυάγιο στη Σάμο ενώ με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και οι σοροί των 22 θυμάτων.

Άλλοι επτά μετανάστες -που επέβαιναν στο ίδιο πλοιάριο-αγνοούνται. Άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες του ναυαγίου ενώ αναζητείται το μέρος που θα τους φιλοξενήσει.

Με εντολή Δένδια θα χορηγηθεί άσυλο στους διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου. Θα τους δοθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους. Για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο Σύροι, οι οποίοι φέρονται ως οι διακινητές.

 

Συγκέντρωση υποδοχής διοργάνωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η βουλευτής του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου, κατήγγειλε την έλλειψη χώρου προσωρινής φιλοξενίας από την πολιτεία σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ανέφερε ότι έχει ζητηθεί εδώ και δύο ημέρες από τον δήμο Αθηναίων να δοθεί κάποιος ξενώνας για τη φιλοξενία τους, αλλά, όπως υποστήριξε, ο δήμος δεν έχει απαντήσει ακόμα.

 

Χαρακτήρισε, επίσης, τραγικό και εγκληματικό αυτό που γίνεται από τα συνεχή ναυάγια μεταναστών στη Μεσόγειο.

Η επιτροπής συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάποιοι από τους μετανάστες θα φιλοξενηθούν πιθανόν από τη σομαλική κοινότητα, ενώ γίνεται αναζήτηση να βρεθεί κάποιο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για τους υπόλοιπους.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ένας από τους πρόσφυγες,σομαλικής καταγωγής, είπε ότι ξεκίνησε από τη χώρα του πληρώνοντας 2000 δολάρια για να φθάσει στην Τουρκία και από εκεί για να περάσει με σκάφος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ανέφερε ότι βρίσκονταν στη θάλασσα επι τέσσερις ώρες, όταν το σκάφος πους τους μετέφερε βούλιαξε και ότι οι λιμενικοί όταν τους περισυνέλεξαν τους βοήθησαν.

Σε ερώτηση πως βυθίστηκε το σκάφος, απάντησε ότι ένας από τους διακινητές έβαλε πάνω σε αυτό 60 άτομα, αντί για 25, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει νερά και να βουλιάξει. Μάλιστα είπε ότι ο καπετάνιος του σκάφους ήταν μεθυσμένος.

 

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, έχει απευθύνει έκκληση για πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποφυγή περαιτέρω τραγικών συμβάντων στη θάλασσα.

 

Έχει ζητήσει στις σχετικές συζητήσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η ελληνική κυβέρνηση να προτάξει το ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νόμιμων εναλλακτικών λύσεων, ώστε να αποφεύγονται οι επικίνδυνες παράτυπες θαλάσσιες μετακινήσεις.

 

 

 

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία