Στο επίκεντρο της συνάντησης η τύχη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη
Κλιμάκιο της κίνησης ”Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια” αποτελούμενο από τους Μανόλη Λαμτζίδη, Έρση Φωτοπούλου, Παναγιώτη Γεωργιάδη και Ελένη Κηπουρού συναντήθηκε σήμερα με την Προϊσταμένη του Πρωθυπουργικού Γραφειου στην Θεσσαλονίκη κα. Κατερίνα Νοτοπουλου και την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που έχει αναλαβει για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται για περισσότερες από 160 ημέρες στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Η Ομάδα ετοιμάζεται να στείλει επιστολή γραμμένη στην Τουρκική γλώσσα στον Δικηγορικό Σύλλογο Ανδριανούπολης με σχετικό περιεχόμενο, ενώ αντιπροσωπεία του σε συνεννόηση με τον ΔΣΘ, την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και το Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας σχεδιάζει να μεταβεί εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να επιδιώξει με τη βοήθεια του τοπικού Συλλόγου την ενεργοποίηση κάθε νομικού μέσου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην κατεύθυνση αυτή. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης, ώστε να τους απαγγελθεί σύντομα κατηγορία, να προσαχθούν σε δίκη και – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα – να τους δοθεί η δυνατότητα να επαναπατριστούν σύντομα στην Ελλάδα.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα και από νομική και από εθνική σκοπιά. Για καλύτερο συντονισμό ο Μαν. Λαμτζίδης επικοινώνησε στο τέλος της συνάντησης με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ. Άννα Μεμετζή , ώστε να υπάρξει συντονισμός για κοινές κινήσεις προς την παραπάνω κατεύθυνση.
Παράλληλα, τα μέλη της Ομάδας των δικηγόρων, που δημιουργήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και ήδη αριθμεί 36 άτομα, εκ των οποίων και μέλη από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, παρουσίασαν στην κα Νοτοπούλου τους σχεδιασμούς της για το άμεσο μέλλον.
Συγκεκριμένα επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το δίκτυο που έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν ανάμεσα στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τους 15 Βαλκανικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στο βαλκανικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιούνται και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου του δικηγόρου και του σεβασμού στο επάγγελμα αυτό, δεδομένου ότι –παρά το καλό επίπεδο που υπάρχει στην Ελλάδα – υπάρχουν δυσμενείς σχετικές αναφορές στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE) για όλα τα υπόλοιπα Βαλκανικά κράτη.
Σκοπός τους είναι ειδικά στα Βαλκάνια να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου καθώς θεμέλιος λίθος του είναι η ανεξαρτησία του δικηγορικού επαγγέλματος και ο σεβασμός του ρόλου του δικηγόρου.
Tα μέλη του κλιμακίου υποστήριξαν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ανοίγουν τους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών λαών και συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση των μεταξύ τους διαφορών όχι μόνο σε επίπεδο κορυφής, αλλά και στη βάση, στην κοινωνία , που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και χρήσιμο και πάντοτε φέρνει αποτελέσματα.