Σταθμό πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα άγρια ζώα αποκτά o Δήμος Δέλτα

Οργανωμένο σταθμό πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα αποκτά η Βόρεια Ελλάδα, με τη δημιουργία Κέντρου Περίθαλψης στον Δήμο Δέλτα, που αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), σε λίγους μήνες.

 

Εθελοντές του σωματείου “Δράση για την Άγρια Ζωή” θα αναλάβουν τη λειτουργία του με την περίθαλψη τραυματισμένων ζώων στο κτίριο που δημιουργήθηκε με κονδύλια από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
 

“Επιτέλους υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημά μας για την εξεύρεση ενός μεγάλου, εξοπλισμένου χώρου για την περίθαλψη των τραυματισμένων ζώων” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου Σταύρος Καλπάκης.   

 

Η “Δράση για την Άγρια Ζωή” στεγάζεται από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι τώρα, στο “Μικρόπολις – Κοινωνικός χώρος για την ελευθερία”, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.   

 

Υπενθυμίζεται ότι, όταν το 2008 η Νομαρχία έκλεισε τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΠΑΖ στη Θεσσαλονίκη, που στεγαζόταν για 8 χρόνια σε ένα ημιυπόγειο στους Αμπελόκηπους, η περίθαλψη συνεχίστηκε σε σπίτια εθελοντών. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης κατάλληλων χώρων, υπήρχαν προβλήματα στη σωστή περίθαλψη των ζώων.   

 

Το σωματείο παραλαμβάνει άρρωστα, εξαντλημένα ή τραυματισμένα άγρια ζώα, που βρίσκουν πολίτες στη Θεσσαλονίκη ή αλλού στη Βόρεια Ελλάδα, τους δίνει τις πρώτες βοήθειες προτού τα απελευθερώσει στο φυσικό τους περιβάλλον και, αν χρειαστεί, τα στέλνει στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα.  “Κάθε χρόνο παραλαμβάνουμε περίπου 1500 ζώα: από χελώνες έως άγρια πουλιά και σκαντζόχοιρους και κάνουμε εκατοντάδες απελευθερώσεις” διευκρίνισε ο κ. Καλπάκης.   

 

Το Κέντρο Περίθαλψης και Απελευθέρωσης ζώων θα λειτουργήσει σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του Δήμου Δέλτα. Το ολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 280 τετραγωνικά μέτρα και η κατασκευή του, ύψους 490.000 ευρώ, υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.   

 

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εξοπλισθεί πλήρως, με πρωτοβουλία του Δήμου Δέλτα, με τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα για τα χειρουργεία και τα θεραπευτήρια των τραυματισμένων ζώων.    “Ωστόσο, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι το γεγονός ότι ο Σταθμός βρίσκεται έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα και θα είναι δύσκολη η μετάβαση για όσους επιθυμούν να μας φέρουν τραυματισμένα ζώα. Γι’ αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε κι έναν μικρό χώρο στο κέντρο της πόλης προκειμένου να γίνεται εκεί η παραλαβή αφού μπορεί, σε μία μέρα, να μας φέρουν μέχρι και 40 πουλιά” καταλήγει ο κ. Καλπάκης, προσθέτοντας βέβαια, ότι οι ανάγκες για τροφές και φάρμακα παραμένουν πάγιες και διαρκείς.