Στ. Καλαφάτης: Η Ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

Στις μνήμες και τις παραδόσεις του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας αλλά και στις σύγχρονες προκλήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών και τα Ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, σε ημερίδα του Συλλόγου Απανταχού Απολλωνιαδιτών της Μικράς Ασίας, τόπου οικογενειακής καταγωγής του.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να εκχωρεί την ιστορία αιώνων στους Σλάβους. Ο συνδυασμός ονόματος, γλώσσας και ταυτότητας, που παραχωρήθηκαν στους Σκοπιανούς, επιφυλάσσει αρνητικές εξελίξεις σε βάρος μας. Δεν αντιμετωπίζει, αλλά ελευθερώνει το τζίνι του αλυτρωτισμού. Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, και δεν πρόκειται να κυρώσουμε ποτέ την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική. Και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη»

Για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι «η στάση μας απέναντι στην εξ Ανατολών γείτονα είναι ξεκάθαρη. Δεν κάνουμε ούτε σπιθαμή πίσω σε ό,τι αφορά τα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού. Δεν μπορεί, άλλωστε, να οικοδομηθούν σχέσεις καλής γειτονίας παρά μόνο με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Πρόσθεσε ότι «η προάσπιση των δικαίων μας, απαιτεί βαθιά συνειδητοποίηση τόσο των αρετών που κρατάνε όρθιο το έθνος ανάμεσα στους αιώνες, όσο και των αδυναμιών που μας κοστίζουν ακριβά. Οφείλουμε να τιμούμε και να μην υποτιμούμε τους αγώνες που ελευθέρωσαν και μεγάλωσαν την Ελλάδα. Οφείλουμε, ταυτόχρονα, να επενδύουμε στην ενότητα και να μην περιφρονούμε την κατάρα του διχασμού που τόσο ακριβά πληρώσαμε».

«Είναι τιμή για τους πατεράδες και τις μανάδες μας που κράτησαν τα ονόματα των χωριών μας, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας… Διατήρησαν – και διατηρούμε και εμείς –  αλώβητη την αλυσίδα της μνήμης», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι «είναι γεγονός πως από τις σελίδες της ιστορίας μας κάποιες δεν αντέχουμε ούτε καν να τις διαβάζουμε… Είναι οι σελίδες που πόνεσαν το έθνος… Σελίδες που στοιβάχτηκαν κάτω από τον τίτλο «χαμένες πατρίδες». Ανάμεσά τους η Γενοκτονία του Πόντου και η μικρασιατική καταστροφή. Οι εικόνες δεν έσβησαν και δεν σβήνουν. Οφείλουμε όλοι να θυμούμαστε». Τόνισε ότι «η Σμύρνη κάηκε. Η Μικρά Ασία αφελληνίστηκε. Η Αλικαρνασσός, η Προύσα, η Νικομήδεια, η Απολλωνιάδα, έγιναν μνήμη που κουβαλάμε από γενιά σε γενιά. Και- μην κάνουμε λάθος- ιστορία είναι η γνώση του παρελθόντος. Είναι η γνώση των γεγονότων, αλλά και των αιτίων που οδήγησαν σε αυτά. Όλων των γεγονότων και όλων των αιτίων. Χωρίς αφαιρέσεις και χωρίς προσθέσεις. Χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς κακοποιήσεις… Δεν μπορεί να αμφισβητείται η Γενοκτονία του Πόντου. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για συνωστισμό της Σμύρνης. Δεν μπορεί να αλλοιώνουμε οι ίδιοι την ιστορία. Ούτε να την εκχωρούμε. Η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Κι αυτό αφορά άμεσα το σήμερα».

Και κλείνοντας σημείωσε «Να κρατάμε βαθιά στην καρδιά και το νου μας τους στίχους του Μικρασιάτη Γεωργίου Σεφέρη: «Λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει. Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα».