“Σκουπίδια” θεωρούνται οι εγχώριες τράπεζες από τους ξένους
Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι από τον Αύγουστο και μετά βγαίνουμε από το μνημόνιο και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια, η πραγματικότητα έρχεται να προσγειώσει ανώμαλα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Τα νέα που έρχονται από το παγκόσμιο κέντρο επενδύσεων, τη Νέα Υόρκη, είναι απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, στο road show που πραγματοποιείται με επίκεντρο τις ελληνικές επιχειρήσεις το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι υπάρχει μια παγκόσμια αδιαφορία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ξένοι επενδυτές, άνθρωποι που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της οικονομίας, δεν πιστεύουν ότι υφίσταται έννοια καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Παράλληλα, οι εγχώριες τράπεζες δεν πείθουν ότι είναι επενδύσιμες και βρίσκονται ακόμη στην μέση της διαδρομής της εξυγίανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς επενδυτής δεν ενδιαφέρεται για τις τράπεζες στην Ελλάδα.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ, αποδεδειγμένα οι τράπεζες της χώρας θεωρούνται ανυπόληπτες στο εξωτερικό, στο εσωτερικό κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να τις θεωρούν πυλώνα του συστήματος και να εφαρμόζουν ανεπιτυχή σχέδια διάσωσής τους, εις βάρος του ελληνικού λαού. Στην ουσία αυτό που κάνουν από το 2010 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις είναι να παίρνουν χρήματα από τον ελληνικό λαό και να τα χαρίζουν στις τράπεζες. Όπως είναι κατανοητό, ένα τέτοιοι σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει από την αρχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει τρομερή έλλειψη ρευστότητας, οι οικονομία να χειροτερεύει, οι επιχειρήσεις να κλείνουν, η ανεργία να αυξάνεται και η αγορά να στενάζει. Οι τράπεζες από την πλευρά τους και ενώ ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές, απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς τους δανειολήπτες. Το θέμα είναι ότι αυτά δεν τρομάζουν πλέον κανένα καθώς ισχύει το ρητό “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”.
Με τις τράπεζες, λοιπόν, εκτός του κάδρου και με το ανύπαρκτο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη χώρα μας, το μέλλον δεν φαίνεται ευοίωνο. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, το γεγονός ότι δεν θα μπορεί η μεταμνημονιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι με τα εναπομείναντα δις από το τρίτο μνημόνιο, τότε η κατάσταση δεν φαντάζει, αλλά είναι εφιαλτική. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μαξιλάρι 30 δις, αλλά δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για ανάγκες χρηματοδότησης. Υπάρχουν για να αποπληρώσει η χώρα δάνεια, αλλά όχι για να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης, καθώς αν το κάνει, τότε οι αγορές θα το εκλάβουν ως αδυναμία και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επανέλθει στην κανονικότητα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Με άλλα λόγια τα 30 δις υπάρχουν για να αισθάνονται οι αγορές ασφάλεια ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Αν χρησιμοποιηθεί θα γυρίσουμε πίσω στο σημείο μηδέν… Όλα δείχνουν ότι από τον Αύγουστο και μετά η χώρα θα ζήσει τις πιο δύσκολες στιγμές από την έναρξη της κρίσης το 2010. Και το χειρότερο είναι ότι ουδείς από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δεν κάνει κάτι για να αντιστρέψει την κατάσταση…