Σκληρή λιτότητα την επόμενη τριετία για τη χώρα
Οι μάσκες έπεσαν και τα ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν καθαρή έξοδο από το μνημόνιο αποκαλύφθηκαν. Ο επικεφαλής της τρόικας Ντέκλαν Κοστέλο είπε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει μνημόνιο στην Ελλάδα, μόνο που δεν θα λέγεται… μνημόνιο, αλλά κάπως αλλιώς, πιθανότατα αυξημένη εποπτεία (Enhanced Surveillance). Όλα τα άλλα, εκτός από το όνομα, θα είναι τα ίδια! Το νέο αυτό μνημόνιο ή εποπτεία θα διαρκέσει 3 χρόνια και θα φέρει μια σκληρή λιτότητα, ανάλογη της οποίας δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Θα υπάρχουν φυσικά τριμηνιαίες αξιολογήσεις και βάση των μεταρρυθμίσεων θα ανανεώνεται το πρόγραμμα κάθε έξι μήνες. Για το πως ακριβώς θα λειτουργεί θα αποφασίσουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις και θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το νέο, λοιπόν, τριετές πρόγραμμα θα εξυπηρετεί τον στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το λιγότερο, καθώς ο Τσίπρας έχει αποφασίσει για πλεονάσματα 4,53% για το 2021 και στο 5,19% του ΑΕΠ το 2022, που φυσικά είναι εκτός πραγματικότητας. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού βρέθηκε στο μείον 33% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για επενδύσεις είναι μειωμένες γεγονός που γεννά τεράστια ερωτηματικά για το πως θα επιτευχθούν τα υψηλά πλεονάσματα. Η απάντηση είναι ότι θα ζήσουμε μια νέα, άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή και ένα νέο κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.
Η πορεία στην οποία έχει βάλει τη χώρα μας η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις, που όμοιες της έχουμε να δούμε από το 1946. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης και αναλώνεται σε ανούσιες κοκορομαχίες που πλέον έχουν κουράσει τον κόσμο. Επιπλέον, όλα τα κόμματα ανταγωνίζονται για το ποιος θα σώσει τις τράπεζες, εγκαταλείποντας τους δανειολήπτες στην μοίρα τους, χωρίς καμία προστασία από τα αρπακτικά…
Στο σημείο αυτό έρχεται και η τεράστια ευθύνη των πολιτών ως προς το ποιον θα εμπιστευτούν στις επόμενες και πλέον κρίσιμες εκλογές από το 1974. Στις τελευταίες εκλογές υπήρξε αποχή που έφθασε σχεδόν το 50% και έδωσε το δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει με ένα ποσοστό επί του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού που δεν ξεπερνούσε το 20%. Η ευθύνη της συμμετοχής στις εκλογές είναι τεράστια και πρέπει ο ψηφοφόρος πάντοτε να έχει υπόψιν του ότι με την ψήφο του, ούτε το άχτι του βγάζει, ούτε κάνει την πλάκα του. Η δημιουργία ενός νέου κόμματος μπορεί να καλύψει το κενό που υπήρχε και να πείσει αυτόν που απείχε να ψηφίσει. Οι επιλογές δεν εξαντλούνται μόνο στα υπάρχοντα εντός Βουλής κόμματα. Υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί φορείς άφθαρτοι και έτοιμοι να αναλάβουν δράση, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι.