Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην “Εφημερίδα των Συντακτών ”
Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο δημοσιογράφο Χάρη Ιωάννου για την “Εφημερίδα των Συντακτών ”
κ.Κωνσταντινόπουλε, το 2015 είχατε βάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί επανέρχεστε δύο χρόνια μετά;
Δύο χρόνια μετά, υλοποιείται η πρόταση που είχα καταθέσει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά η πολιτική μου πρόταση για ένα νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Χαίρομαι που σήμερα όλοι τη στηρίζουν.
Σε τι χρειάζεται σήμερα ένας νέος φορέας της Κεντροαριστεράς; Ποιους πιστεύετε ότι πρέπει να εκφράσει;
Πρέπει να εκφράσει την κοινωνία των πολλών. Η επιτυχία μας δε θα συνίσταται μόνο στο να μας ψηφίσουν, αλλά και να μας εμπιστευθούν για μια ανάπτυξη που θα σημαίνει ευημερία των πολλών. Αντίθετα με εμάς, η Νέα Δημοκρατία θέλει την «ανάπτυξη» της απλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της παραγωγής πλούτου για τους επιχειρηματίες. Ενώ ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει την Ελλάδα μία αποκλειστικά εισαγωγική χώρα με στεγνή επιδοματική οικονομική πολιτική, χωρίς παραγωγή, χωρίς καινοτομία, χωρίς εξωστρέφεια.
Έχει γίνει όμως επαρκής αυτοκριτική για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν; Π.χ. ο συνυποψήφιός σας Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλει τα ρουσφέτια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με το σύστημα 4-2-1 επί κυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία μετείχατε.
Όχι απλή αυτοκριτική – αυτομαστίγωμα, θα έλεγα. Έχει μεγάλη αξία να μαθαίνεις από τα λάθη σου, ώστε να μην τα επαναλάβεις. Το “4-2-1” έστειλε μήνυμα για ένα κράτος-«λάφυρο». Οκ. Ανδρουλάκης ήταν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το χειρότερο όμως είναι – διότι όλοι γνωριζόμαστε – να έχεις τον άνθρωπο που διαχειριζόταν αυτά τα ρουσφέτια στον πιο στενό κύκλο των συνεργατών σου και να τα «καταγγέλλεις» για τα μάτια του κόσμου. Γι’αυτό και λέω «όχι» στην «ανανέωση» που είναι στην πραγματικότητα βιτρίνα των παλιών μηχανισμών εξουσίας. Αν τους επιλέξουν οι πολίτες, θα ξανακάνουν τα ίδια.
Είχατε πει πρώτος ότι ο στόχος της Παράταξης πρέπει να είναι η δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος και τι θα σημαίνει αν δεν επιτευχθεί;
Όταν, πριν από ένα χρόνο, είπα πως στις επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουμε ο άλλος προοδευτικός κυβερνητικός πόλος απέναντι στη συντηρητική πρόταση της ΝΔ, όλοι μειδίασαν. Τώρα, όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι έχουν υιοθετήσει το στόχο αυτό στον δημόσιο λόγο τους. Ένα μικρό κόμμα που απλώς θα «συμπληρώνει» κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν με αφορά – και δεν αφορά και την κοινωνία.
Αν στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία, πρέπει ή όχι να συμπράξει η κεντροαριστερά;
Η Κεντροαριστερά συμπράττει και ενοποιείται το Νοέμβριο, πρώτα με τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας, μετά με την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και σε επόμενο στάδιο με ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης. Η κεντροαριστερά, στις επόμενες εκλογές έχει ως πρώτο στόχο τη στρατηγική ήττα του εθνικολαϊκισμου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην κάλπη, στην κοινωνία και στη συνείδηση των πολιτών. Ο κ.Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την κεντροαριστερά. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει, αποφάσισε να συγκυβερνήσει με την φαύλη ακροδεξιά του κ.Καμμένου.
Οι πολίτες θα αποφασίσουν τι πραγματικά θέλουν, με την ψήφο τους.
Δεν φοβάστε σε περίπτωση άρνησης μήπως κατηγορηθείτε από τη ΝΔ και τα ΜΜΕ επιρροής της για “ανευθυνότητα που βάζει τη χώρα σε περιπέτειες”;
Να κατηγορηθούμε εμείς; Πραγματικά γελάω! Από ποιόν; Από αυτούς που στις δύσκολες στιγμές προτίμησαν το κομματικό όφελος και όχι το εθνικό συμφέρον; Από τους δανειστές που βρήκαν τον «άνθρωπό τους», ο οποίος κάνει ό,τι του ζητούν (αύξηση φόρων, περικοπές συντάξεων, κλπ) και τον θέλουν ως το τέλος της τετραετίας;
Εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση. Θα ενεργήσουμε υπεύθυνα, αλλά θα έχει προηγηθεί η ψήφος των πολιτών, η οποία θα έχει καθορίσει την ευθύνη που θα αναλογεί στο κάθε κόμμα.
7. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην κεντροαριστερά, μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να βρεθείτε υπουργός σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη;
Η εκλογή αρχηγού δεν γίνεται για να επιλέξουν οι πολίτες αν ο νέος φορέας θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ. Ή ποιοι επιθυμούν να γίνουν Υπουργοί του ενός ή του άλλου! Η εκλογή γίνεται για να συμμετάσχει ο κόσμος σε ένα μεγάλο εθνικό γεγονός που θα αμφισβητήσει ακριβώς αυτό το τεχνητό δίπολο Τσίπρα-Μητσοτάκη.
8. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκλεγεί κάποιος εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός στο νέο φορέα; Τι θα συμβεί με τις δύο ΚΟ, ΔΗΣΥ και Ποταμιού;
Πρέπει να δεσμευθούν όλοι για την ενιαία λειτουργία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων ήδη από την επόμενη μέρα, καθώς και για την αποδοχή ως επικεφαλής του προσώπου που θα επιλέξουν οι πολίτες. Γι’αυτό είναι απαραίτητη και η σχετική δέσμευση της κας Γεννηματά και του κ.Θεοδωράκη. Εφόσον όμως εκλεγεί κάποιος που δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση εντός Κοινοβουλίου, και άρα να λαμβάνει το λόγο στην Ολομέλεια αμέσως μετά από τους κ.Τσίπρα και Μητσοτάκη, πρέπει να δηλώσει άμεσα, πριν από τις εκλογές, ποιος θα τον εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. Και λέω άμεσα, πριν από τις εκλογές, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουν δεσμευτικά ο κ.Καμίνης, ο κ.Ανδρουλάκης, αλλά και όλοι από τους δέκα υποψηφίους όσους αφορά το ερώτημα.
9. Συχνά η κεντροαριστερά ασκεί παρόμοια κριτική στην κυβέρνηση με τη ΝΔ. Αισθάνεστε πιο κοντά π.χ. στον Άδωνι Γεωργιάδη απ’ ότι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο;
Αισθάνομαι πιο κοντά στους πολίτες που εξαπατήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς που – μπροστά στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ – ψήφισαν ΝΔ από φόβο για τον κ.Τσίπρα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έμειναν στο σπίτι τους στις τελευταίες εκλογές. Το στοίχημά μας, το στοίχημά μου, είναι όχι απλώς να μας ψηφίσουν, αλλά να μας εμπιστευθούν ουσιαστικά. Μόνο αν υπάρξει εμπιστοσύνη, συμμετοχή και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε.