Σεμινάριο ΒΕΘ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό: 52.073 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Περισσότερους αυτοματισμούς και ευελιξία διαθέτει, από σήμερα, η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, γεγονός που, αναμένεται να αποτελέσει σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το εφαλτήριο για να την χρησιμοποιήσουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση, στην οποία η χώρα μας θα μετέχει, για την κατάρτιση ευρωπαϊκής οδηγίας προκειμένου να προκύψει ένα κοινό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα οφειλών και τον τρόπο ρύθμισης αυτών.

 

Στα παραπάνω αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης που ήταν εισηγητής στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και Τράπεζες – Κόκκινα Δάνεια».

 

Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο παράτασης του εξωδικαστικού μηχανισμού ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως ένα πλαίσιο σαν αυτό που υφίσταται αναμφίβολα θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης θα παραμείνουν για καιρό ακόμη. Είπε, δε χαρακτηριστικά, πως οι επιχειρήσεις ‘δεν είναι φυσαρμόνικα’ ώστε να ανοίγει και να κλείνει μία ρύθμιση.

 

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΓΔΙΧ,  πως για τον εξωδικαστικό μηχανισμό εκκίνησαν τη διαδικασία, μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 52.073 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, 17.421 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, ενώ συνολικά 240 περιπτώσεις ολοκλήρωσαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Την ανάγκη να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο, χωρίς προσκόμματα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων επεσήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης  υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας είναι ζοφερή και χρειάζεται επειγόντως λύσεις. Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες».

 

«Σαν επιμελητηριακή κοινότητα ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, που θα επιτρέπει τη διαχείριση του μεγάλου όγκου υποθέσεων με ταχύτητα» σημείωσε ο κ. Καπνοπώλης.

 

 

Ως σημαντικό αγκάθι για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών του ΒΕΘ, σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Ρουκάς, τη στάση που τηρούν οι τράπεζες απέναντι στους οφειλέτες. «Καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών, ζητούν παρατάσεις και τελικά φαίνεται να επιλέγουν το δρόμο των πλειστηριασμών» επισήμανε ο κ. Ρουκάς τονίζοντας πως «θα πρέπει να καταβληθεί πίεση προκειμένου να γίνουν περισσότερο συνεργάσιμες οι τράπεζες αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό».

 

 

Τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις
57 εβδομάδες λειτουργίας του εξωδικαστικού (3/8/2017 – 07/09/2018), τις 31 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών (5/2/2018–07/09/2018) και τις 10 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών αγροτών (27/6/2018-07/09/2018):

Επιχειρήσεις
•35.405 εκκίνησαν τη διαδικασία
•7.379 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
•1.487 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 468 σε διμερή διαπραγμάτευση και 1019 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές
•629 βεβαίωση πληρότητας και 380 έναρξη διαπραγμάτευσης με
πολλαπλούς πιστωτές
•70 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους

Ελεύθεροι επαγγελματίες
•15.890 εκκίνησαν τη διαδικασία
•9.486 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
•1.972 αιτήσεις υποβλήθηκαν
•163 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ και 155 προς ΚΕΑΟ και ρύθμισαν τα χρέη τους (στα νούμερα αυτά συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και με τους δύο πιστωτές)

Αγρότες

•778 εκκίνησαν τη διαδικασία
•556 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
•65 αιτήσεις υποβλήθηκαν
•4 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ και 3 προς ΚΕΑΟ και ρύθμισαν τα χρέη τους (στα νούμερα αυτά συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και με τους δύο πιστωτές)