Σεμινάριο για Θεσμούς & Εφαρμογές για ΚΟ
Σεμινάριο για τους Θεσμούς, τις Εφαρμογές και Πολιτικές για την Κοινωνική Οικονομία οργανώνεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης από τον Δήμο Πλατανιάς και την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων για την Κοινωνική Οικονομία (ΠΕΣΚΟ) στις 8 & 9 Μαρ 2019.
- Μεταξύ των θεμάτων που θα προσεγγισθούν είναι:
- Στόχοι & Αντικείμενο του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με τον κ Βασίλη Τακτικό, Υπεύθυνο Επικοινωνίας ΠΕΣΚΟ/Διευθυντή ΙΝ.ΜΕ.Κ.Ο.
- Ενεργειακές Κοινότητες & Συνεταιρισμοί με τον Δρ Ανδρέα Λύτρα, Καθηγητή Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
- Μετέωρη Κοινωνική Οικονομία: Βασικά Προβλήματα Βιωσιμότητας των Ελληνικών Κοινοτήτων με τον Δρ Γιώργο Τσομπάνογλου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Διδάγματα του Παρελθόντος για το Συνεργατισμό με τον Δρ Ανδρέα Λύτρα, Καθηγητή Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
- Ευρωπαϊκοί Θεσμοί για την Κοινωνική Οικονομία με τον Δρ Νίκο Γιαννή, Ανώτερο Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Τομέα της Αναπτυξιακής Συνεργασίας
- Η Συμμετοχή των Κοινοτήτων στον Πολιτισμό – Τουρισμό με τον κ Θεόδωρο Σερεμετάκη, Τηλεοπτικό Παραγωγό
- Τα Πεζοπορικά Μονοπάτια – Μοχλός Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας, Οικονομίας και Περιβάλλοντος με τον κ Φοίβο Τσαραβόπουλο, Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδος
- Μια Καλή Πρακτική: Διά Βίου Μάθηση – Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο με την κα Ελένη Βουγιούκαλου, Πρόεδρο Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
- Η Πρωτοβουλία του Έργου SOCIALNEET με τον κ Κων/νο Οικονομόπουλο, Συντονιστή Π.Ε.Σ.Κ.Ο./ Γεν. Γραμματέα ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ Α.Μ.Κ.Ε.
- Τοπική Αυτοδιοίκηση και Θεσμοί Κοινωνικής Οικονομίας κ Βασίλη Τακτικό, Υπεύθυνο Επικοινωνίας ΠΕΣΚΟ/ Διευθυντή ΙΝ.ΜΕ.Κ.Ο.
- Αγροδιατροφή – Παραγωκατανάλωση Χωρίς Μεσάζοντες με τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο, ΑγροΝέα.
- Βιώσιμες Συνεργατικές Κοινότητες και Θρησκευτικό Κεφάλαιο. Η Κοινοτική Εμπιστοσύνη σε Δράση. Ιστορία δύο Νήσων με τον Δρ Γιώργο Οδυσσέα Τσομπάνογλου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Ενεργειακή Μετάβαση και Ηλιακή Κοινωνική Πολιτική: Η Ευκαιρία για τους ΟΤΑ με τον κ Τάκη Γρηγορίου, Υπεύθυνο Εκστρατείας της Greenpeace για την Ενέργεια και τις Κλιματικές Αλλαγές
- Πλατφόρμα Χωρίς Μεσάζοντες με τον κ Θεόδωρο Σερεμετάκη, Τηλεοπτικό Παραγωγό
- Το Ζήτημα των Πόρων για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας. Προτάσεις & Κατευθύνσεις Πολιτικής με τον κ Κων/νο Οικονομόπουλο, Συντονιστή ΠΕΣΚΟ/ Γεν. Γραμματέα ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ Α.Μ.Κ.Ε.
Η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ εδώ και μερικά χρόνια έχει οργανώσει Εθελοντική Ομάδα Μεντόρων Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει διήμερα ή τριήμερα σεμινάρια σε στελέχη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών για την Κοινωνική Οικονομία σε διάφορους δήμους.
Η Κοινωνική Οικονομία στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα μοιάζει σαν μια αχαρτογράφητη «περιοχή» όπου «εξευρευνητές» διαφόρων τύπων, και όχι πάντα καλών & ηθικών επιδιώξεων, προσφέρουν τις «νέες» ανακαλύψεις τους σε απολύτως αδαείς. Μερικές φορές μάλιστα επισημαίνεται και επιλεκτική διαστρέβλωση της παγκοσμίως αναγνωρισμένης Κοινωνικής Οικονομίας, ακόμα και από φορείς της εξουσίας! … Από δε την αγορά είναι δεδομένη η συστηματική προσπάθεια διαστροφής της πραγματικής Κοινωνικής Οικονομίας, διότι η Κοινωνική Οικονομία, στηριζόμενη σε ικανοποίηση αναγκών και όχι σε μεγιστοποίηση κερδών παρέχει αγαθά και υπηρεσίες με μείωση του κόστους και δίκαιο διαμοιρασμό.
Η κοινωνική οικονομία όμως πλέον δεν είναι μια εφικτή ουτοπία μεμονωμένων παραδειγμάτων. Το δυναμικό της γνώρισμα είναι ότι συνδυάζει το ΔΕΟΝ με το ΑΝΑΓΚΑΙΟ και το ΕΦΙΚΤΟ. Το ΔΕΟΝ είναι η επάρκεια αγαθών με ειρήνη, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων η οικολογία και προστασία της βιόσφαιρας. Το ΑΝΑΓΚΑΙΟ είναι η κοινωνικοποίηση της τεχνολογίας στις επικοινωνίες και στον τομέα της ενέργειας αξιοποιώντας την αστείρευτη αφθονία του ήλιου με ένα διαδίκτυο της ενέργειας. Το ΕΦΙΚΤΟ επιτυγχάνεται με την κοινωνικοποίηση της γνώσης και τη διεύρυνση του κοινόκτητου χώρου μέσα από το διαδίκτυο. Τέλος είναι εφικτός ο στόχος μέσα σε λίγα χρόνια η Κοινωνική Οικονομία να αγγίξει το 1/3 του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας.
Για αυτό δεν είναι αρκετό όταν προσεγγίζουμε την Κοινωνική Οικονομία να περιοριζόμαστε στα μοντέλα και στο νόμους για τις επιχειρήσεις, αλλά να εξετάζουμε ταυτόχρονα το περιβάλλον και τους θεσμούς στήριξης της Κοινωνικής Οικονομία, όλο το οικοσύστημα.
Η Κοινωνική Οικονομία έχουσα ως κύριο χαρακτηριστικό την ικανοποίηση αναγκών και όχι την επίτευξη εκχρηματισμένου κέρδους (Ιδιωτική Οικονομική) εστιάζεται αποτελεσματικότερα στην παραγωγή ειδών διατροφής και στην προώθηση στην κατανάλωση αυτών, από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η εμπλοκή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών δίνει μια πολλή σημαντική προτεραιότητα στην κοινωνική Οικονομία. Είναι λοιπόν πολύ λογικό να έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί πολύ ευκολότερα συστήματα παραγοκατανάλωσης στον αγροδιατροφικό τομέα.
Έτσι πέραν από τους καθαρά παραγωγικούς συνεργατισμούς, και πέραν από τους καθαρά καταναλωτικούς ή εργασιακούς συνεργατισμούς έχει αναπτυχθεί και η μορφή της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας-ΚΥΓεώ (CSA), όπου καταναλωτές και παραγωγοί ενώνονται σε ένα συνεργατισμό για να ικανοποιήσουν τις διατροφικές τους ανάγκες, ίσως και να δώσουν εργασία σε μερικά από τα μέλη τους.
Και εάν η ενέργεια είναι η βάση της ανάπτυξης η ταυτόχρονη εμπλοκή των συγκατοίκων σε ενεργειακούς συνεργατισμούς εξασφαλίζει μια αυτάρκεια που αγγίζει τα όρια της αυτονομίας, και δημιουργεί συνθήκες ευημερίας των κατοίκων, δηλαδή εξασφαλίζει Κοινοτική-Τοπική Ανάπτυξη.
Αυτά και πολλά άλλα θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν οι συμμετέχοντες στο κοινωνικό εργαστήριο, «ζυμωτήριο», σεμινάριο για τους Θεσμούς, τις Εφαρμογές και τις Πολιτικές για την Κοινωνική Οικονομία που οργανώνεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στις 8 & 9 Μαρ 2019.