Σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση του Προεδρείου του ΔΣΘ και κλιμακίου μελών της «Ομάδας»

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία που ανέλαβαν ορισμένοι δικηγόροι Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία της Ομάδας Δικηγόρων «Για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια» κατά την πρώτη συνάντηση «γνωριμίας» κλιμακίου της Ομάδας και μελών του Προεδρείου του ΔΣΘ, που έγινε στα γραφεία του Συλλόγου την Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 12 η ώρα.

Απο το ΔΣΘ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Στάθης Κουτσοχήνας και ο Γ.Γραμματέας Πέτρος Σαμαράς. Από την Ομάδα οι Μανόλης Λαμτζίδης, Έρση Φωτοπούλου, Θανάσης Αλεξόπουλος , Γιάννης Βασιλακάκης και Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Στην αρχή της συνάντησης ο Μαν. Λαμτζίδης παρέδωσε στον Πρόεδρο  ένα συγκινητικό μήνυμα του νέου μέλους της Ομάδας Ahmet Müsellem Görgün Πρ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ –TYΡΟΛΟΗΣ (“TEKIR-DAG-CHORLU”) με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Lypámai polý gia ti megáli katastrofí pou antimetopísate sti chóra sas. Tha dóso éleos stous nekroús me ámesi therapeía…»

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΘ υποστήριξε ότι με αυτην την πρωτοβουλία, αλλά και άλλες που αναλαμβάνει ο ΔΣΘ,  αποδεικνύεται ότι οι δικηγόροι είναι πρωτοπόροι σε ζητήματα δικαιωμάτων και απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και σε γενικότερα κοινωνικά ζητήματα .

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της «Ομάδας»  εξήγησαν ότι η ιδέα γεννήθηκε όταν τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας αντίκρυσαν την εικόνα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης πρώτου πολίτη του Δήμου να προπηλακίζεται μόνο και μόνο επειδή είχε διατυπώσει δημόσια απόψεις «μη αρεστές» σε ορισμένους, καθώς και άλλες ρατσιστικού χαρακτήρα συμπεριφορές αντίθετες με τη φύση και τον χαρακτήρα του δικαίου, το οποίο ως δικηγόροι υπηρετούμε.

Και όλα αυτά με υπόβαθρο κραυγές φανατισμού και μισαλλοδοξίας εναντίον των γειτονικών μας λαών.

Στη συνέχεια,  εξήγησαν ότι η Ομάδα έχει μία οριζόντια διαβαλκανική δομή, δεν αποτελείται μόνο από Έλληνες νομικούς , δεν κινείται ανταγωνιστικά, αλλά ομόρροπα προς το ΔΣΘ και επιχειρεί να αξιοποιήσει θετικά τα δίκτυα επαφών και αδελφοποιήσεων με Βαλκανικούς Συλλόγους που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μεταξύ τους  προηγούμενη συνεννόηση και στο συντονισμό δράσεων  για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και ειδικότερα στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Για το ζήτημα αυτό, κατατέθηκαν σκέψεις,  εκτός από την αποστολή σχετικής αλληλογραφίας , για επιτόπια επίσκεψη κλιμακίων των δύο φορέων στην Αδριανούπολη – με το Δικηγορικό Σύλλογο της οποίας ο ΔΣΘ είναι αδελφοποιημένος- προκειμένου να ενταθεί η πίεση με νομικούς όρους για να τύχουν οι δύο στρατιωτικοί άμεσα δίκαιης μεταχείρισης από την Τουρκική Δικαιοσύνη.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να επαναλαμβάνουν τακτικά αυτές τις συναντήσεις.