Ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung για τις ουρές στις τράπεζες
Ρεπορτάζ από τις ουρές στα μηχανήματα ανάληψης της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Ο θυμός εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι αισθητός, σχολιάζει η εφημερίδα.
Χθες Τετάρτη το πρωί τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν στηθεί μπροστά από τα υποκαταστήματα πολλών τραπεζών, οι οποίες αν και αυτή την εβδομάδα θα παραμείνουν κλειστές, εξυπηρετούσαν τους συνταξιούχους που δεν διέθεταν κάρτα αναλήψεων για να πάρουν τη σύνταξή τους.
Στις πόρτες των τραπεζών, αναφέρει η εφημερίδα, βρίσκονται φρουροί για να διασφαλίσουν ότι στο κατάστημα μπαίνουν μόνο συνταξιούχοι, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ανάληψη 120 ευρώ, την ώρα που τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης δίνουν μόλις 60 ευρώ.
Ένας από τους συνταξιούχος από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Suddeutsche Zeitung και ο οποίος εργαζόταν επί 20 χρόνια στο Ντόρτμουντ είπε ότι αναγκάστηκε να δανειστεί χρήματα από τους συγγενείς του γιατί δεν είχε καθόλου στο σπίτι του.
Ο άνδρας αυτός φαίνεται να έχει απογοητευτεί από τον Τσίπρα, τον οποίο αποκαλεί «το παιδί». Παρόλα αυτά παραδέχεται ότι φυσικά δεν φταίει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα πάντα. «Δεν πρέπει να υπογράφουμε τα πάντα».
Όμως καταλήγει: «Τελικά πάντα οι απλοί άνθρωποι πληρώνουν για τα λάθη του παρελθόντος».
Ο άνδρας αυτός αρνήθηκε να αποκαλύψει το ύψος της σύνταξής του, περίπου 300 ευρώ τον μήνα, αν και λαμβάνει και κάποια σύνταξη από τη Γερμανία.
Μια άλλη ηλικιωμένη κυρία είναι έτοιμη για πόλεμο: «Πρέπει τώρα να πολεμήσουμε, διαφορετικά θα χάσουμε ακόμη περισσότερα», είπε στον ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδα. Φαίνεται εξοργισμένη με τα όσα γράφει ο ξένος Τύπος για τους Έλληνες, ότι είναι τεμπέληδες, καθώς η ίδια αναφέρει ότι εργάζεται όλη της τη ζωή.
Μπροστά από τον δημοσιογράφο της Suddeutsche Zeitung περνά μια μητέρα με τη νεαρή κόρη της, η οποία ακούγεται να λέει: «Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Με τα χρήματα που μπορούμε να πάρουμε από τις τράπεζες δεν μπορούμε παρά να αγοράσουμε κάτι για να φάμε. Μας καταπιέζουν. Το καταλαβαίνεις;».