Προβολή δύο ταινιών για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο ταινίες μικρού μήκους, εμπνευσμένες από την τεχνική του video art με αναφορά στην Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, την Γενοκτονία και τον αρχαιοπρεπή Πυρρίχιο θα παρουσιαστούν την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στις 7 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μεκούρη» σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς.

 

Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί έχει τίτλο «Δέηση για τον Πόντο», μια παραγωγή της ΕΡΤ3, βασισμένη σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη και σκηνοθεσία του  Ιορδάνη Μερενίδη. Αφηγητής είναι ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, η μουσική επιμέλεια και η ενορχήστρωση είναι του Χρήστου Κεμανετζίδη, ενώ την ευθύνη της επιστημονικής υποστήριξης έχει η  Αναστασία Ασπρούτσου. Τραγουδούν ο Χρήστος Χαλκιάς, ο Αλέξης Παρχαρίδης, στη λύρα είναι ο Γιώργος Θεοδωρίδης

Η ταινία απεικονίζει μέσα σε 9 λεπτά όλα τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας με άξονα τον καμβά του Αλβανού ζωγράφου Γκέργκι Κόλα, οι πίνακες των οποίων κατόπιν ειδικής επεξεργασίας αποτέλεσαν το υλικό ένδυσης του λόγου.

 

Η κύρια ταινία είναι ο «Πυρρίχιος Σέρα»,  μια εμβληματική καλλιτεχνική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς Πυρρίχιου χορού με αναφορές στα Παναθήναια μέχρι τις μέρες μας. Αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και τη μάχη επιβίωσης των Ποντίων στα Ποντιακά Όρη, στα χρόνια της Γενοκτονίας, με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, χορευτών, μουσικών και ερμηνευτών της Παράδοσης. Τα γυρίσματα έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς και στη λίμνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, στην Κερκίνη Σερρών και στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου. Η ταινία αφηγείται την καθημερινή ζωή στον Πόντο, η οποία καταλήγει στη θυσία και τη μάχη για την επιβίωση.

Ο Πυρρίχιος χορός, χορός ομαδικός της κοινότητας, αποτελεί ένα θεμέλιο συνοχής και συνταύτισης των μελών της ομάδας .

Δημιουργός-συνθέτης, και υπεύθυνος για τα ειδικά εφέ είναι  ο Χρήστος Κεμανετζίδης. Τα κείμενα είναι του Γιώργου Γεωργιάδη, η αφήγηση του Τάσου Νούσια και στο τραγούδι είναι ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιώργος Σοφιανίδης, ο Στάθης Παυλίδης και ο Παναγιώτης Ασλανίδης.

 

 

 Η  είσοδος είναι  ελεύθερη