Προγραμματικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού παρουσίασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ., Μάνος Κόνσολας
«Η Ελλάδα πρέπει να μπει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού και να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο», επισήμανε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο συνέδριο HAPCO 2018.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «βαρίδια» για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού προβλήματα όπως:
– Η έλλειψη ενός μεγάλου Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, αντίστοιχου με συνεδριακά κέντρα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και με δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων διεθνών συνεδρίων.
– Η έλλειψη ενός θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την πιστοποίηση και τη λειτουργία των εταιρειών που διοργανώνουν συνέδρια, με υψηλά standards ποιότητας.
– Η απουσία αναπτυξιακών και επενδυτικών κινήτρων για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.
– Οι απαγορεύσεις που τίθενται από τον ΕΟΦ, στη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων.
Ο Μάνος Κόνσολας στην ομιλία του, παρουσίασε προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού που επικεντρώνονται:
1ον: Στη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τη διοργάνωση συνεδρίων με πιστοποίηση των εταιρειών που διοργανώνουν συνέδρια, ώστε να διασφαλίζονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προδιαγραφές αλλά και δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων.
2ον: Σε δύο μεγάλα Μητροπολιτικά Συνεδριακά Κέντρα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων άνω των 5 χιλιάδων ατόμων.
3ον: Στην αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εγκαταλελειμμένων τουριστικών εγκαταστάσεων με την μετατροπή τους σε χώρους συνεδριακών εκδηλώσεων και εκθέσεων μέσω της παραχώρησής τους σε ιδιώτες-επενδυτές με την παροχή αναπτυξιακών και επενδυτικών κινήτρων.
4ον: Στη θέσπιση αναπτυξιακών και επενδυτικών κινήτρων για Clusters συνεργατικών σχημάτων ανάμεσα σε συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, ξενοδοχεία και ιατρικά κέντρα.
5ον: Στην ανατροπή του πλαισίου έγκρισης των ιατρικών συνεδρίων από τον ΕΟΦ, ο οποίος θα πρέπει να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διοργάνωση συνεδρίων.
6ον: Δημιουργία Κεντρικού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού με τη συμμετοχή Κράτους, ΣΕΤΕ, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, HAPCO και ιδιωτών που θα αναλάβει τη στρατηγική, την προβολή και την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού. Με ουσιαστική ευελιξία και με χρήση σύγχρονων εργαλείων επικοινωνίας και marketing.
7ον: Συνδυαστική ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με τον τουρισμό city break.