Ούτε τα funds δεν θέλουν τα κόκκινα δάνεια
Τα “κόκκινα” δάνεια στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν μείζον θέμα για τις τράπεζες. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την πώληση τέτοιου είδους δανείων και πράγματι πουλήθηκαν πολλά από αυτά σε ξένα funds. Τα funds αγόρασαν αυτά τα δάνεια σε πολύ χαμηλή τιμή με σκοπό να εισπράξουν από τους δανειολήπτες ένα μέρος της οφειλής και να βγάλουν καθαρό κέρδος. Ήδη οι πωλήσεις έχουν ξεκινήσει από το 2016 εντάθηκαν το 2017 και συνεχίζονται το 2018 και προφανώς θα ακολουθήσουν νέες πωλήσεις το 2019 και τα επόμενα έτη. Μέχρι τώρα έχουν πωληθεί 12 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα από τις ελληνικές τράπεζες και τα funds που τα αγόρασαν εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις και ζημίες.
Αυτή η εξέλιξη θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη καθώς όλοι γνωρίζουν πως η ελληνική κοινωνία έχει φτωχοποιηθεί και οι πολίτες έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους. Οι άνθρωποι που χρωστούν από 3.801.967 που ήταν στο τέλος Αυγούστου εκτοξεύτηκαν στα 4.312.395 άτομα στα τέλη Σεπτέμβρη ενώ αν η σύγκριση γίνει με το τέλος Ιουνίου τότε ο αριθμός των οφειλετών είναι αυξημένος κατά 584.979 άτομα. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά μισό εκατομμύριο τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σχέση με τον προηγούμενο. Νέες στρατιές οφειλετών πρόκειται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια που η χώρα θα ματώνει προκειμένου να βγουν τα νούμερα στα πλεονάσματα.
Είναι αδύνατον, λοιπόν, να περιμένουν τα funds ή οι τράπεζες να εισπράξουν χρήματα από αυτούς που δεν έχουν. “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”, έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, αν θυμηθούμε την ιστορία του Μένιππου με τον Χάροντα. Έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, τα funds, οι τράπεζες και ο Γιάννης Στουρνάρας θέλουν λύσεις που είναι ξεκάθαρα κατά των πολιτών. Οι τράπεζες ζητούν εξαίρεση από την μείωση των φορολογικών συντελεστών για να μην υποστούν ζημία λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, τη στιγμή μάλιστα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική έχουν υποβαθμιστεί, λόγω απαξιωμένης χρηματιστηριακής αξίας, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη. Τα funds έχουν το θράσος να ζητούν κρατική εγγύηση για τα δάνεια που θα αγοράζουν από εδώ και στο εξής, διαφορετικά προειδοποιούν (απειλούν;) ότι δεν θα θα υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από οποιονδήποτε επενδυτή.
Ο πρόεδρος του Κόμματος Ελλήνων Δανειοληπτών Χαράλαμπος Περβανάς σε σχετική δήλωσή του ανέφερε: “Ζητούμε ενημέρωση και διαφάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και οποιοδήποτε άλλο εμπλέκεται σε αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς”.