ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ
Τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από ακαδημαϊκούς και φορείς της πόλης, με αντικείμενο τη μελέτη της κατάστασης στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, πρότεινε, μιλώντας στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα και στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη Βεργίνα Τηλεόραση, ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ Σαρηγιάννης με πλούσιο ερευνητικό έργο σε θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και Δημόσιας Υγείας, Διευθυντής του Εργαστηρίου EnveLab του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, εξήγησε ότι «θα μπορούσε με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών και του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, μια τέτοια ομάδα εργασίας να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς όπως το Δασαρχείο, την κατάσταση που διαμορφώνεται στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου».
Όπως μάλιστα επισήμανε «πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό και να συνδέσουμε άρρηκτα την πρόληψη με εξειδικευμένες και εμπεριστατωμένες μελέτες που δεν στοιχίζουν απαραίτητα πολύ , αλλά όταν τις έχουν οι αρμόδιοι φορείς στα χέρια τους μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, στον κατάλληλο χρόνο».
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε μιλώντας στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ», και η Λευκοθέα Βυζέλη Γενική Γραμματέας του Σωματείου «Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου», η οποία σημείωσε την έλλειψη μελετών και μετρήσεων παρότι το Σωματείο τις ζήτησε από το Δασαρχείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση χωρίς να λάβει απάντηση. Τόνισε μάλιστα πως «για τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων αναφορικά με το φλοιοφάγο έντομο αλλά και την υλοτόμηση που γίνεται θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι ανάλογες μελέτες που θα εξετάζουν και τις όποιες επιπτώσεις της υλοτομίας στο έδαφος, στη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους». Η κ Βυζέλη αναφέρθηκε και στην άποψη του ειδικού στη Δασική Εντομολογία και στη Δασοπροστασία στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Δημήτρη Αβτζή, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δηλώσει πως «μόνο μέσα από ειδικές μελέτες μπορεί κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απειλείται όλο το δάσος από το φλοιφάγο σκαθάρι».
Από 1:00-13:38