Ολοκληρώθηκε η διεπιστημονική διημερίδα με θέμα «Παιδική προστασία και δικαιώματα παιδιού» από τον Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Ολοκληρώθηκε η διεπιστημονική διημερίδα με θέμα «Παιδική προστασία και δικαιώματα παιδιού» από τον Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Διεπιστημονικής Διημερίδας με θέμα «Παιδική Προστασία και Δικαιώματα Παιδιού» που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγειάς «ΠροςΌψη», με τις εισηγήσεις 40 επιστημονικών και θεσμικών εκπροσώπων, με την ευθύνη διοργάνωσης του Τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημητρίου Ασλανίδη και την επιστημονική ευθύνη του Ψυχιάτρου Παιδιών και Εφήβων Αλέξη Δ. Λάππα.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών οι 200 συμμετέχοντες στις δύο ημέρες των εργασιών, απεκόμισαν την εμπειρία ότι γονείς, εθελοντές, εκπαιδευτικοί, ειδικοί ψυχικής υγείας, ειδικό επιστημονικό προσωπικό και εργαζόμενοι σε φορείς παιδικής προστασίας της Περιφέρειας, διαθέτουν βαθειά επίγνωση ότι το λειτούργημά τους και ο ρόλος του καθενός σχετίζεται με το παιδί ως βιοψυχοκοινωνικό ον.
Κοινό συμπέρασμα αποτελεί ότι η εγκατάσταση γεφυρών συνεργασίας διαπροσωπικά σε εργαζόμενους και μεταξύ φορέων κοινού ενδιαφέροντος, η διεπιστημονικότητα στις ομάδες, η διαρκής εκπαίδευση και εποπτεία των φορέων, εξασφαλίζει το δικαίωμα του κάθε παιδιού να υφίσταται στην κοινωνία ως μοναδική ύπαρξη, ως ένας αναπτυσσόμενος και εξελισσόμενος οργανισμός, που αποτελεί την προϋπόθεση της κοινωνίας στο σήμερα και στο αύριο. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση με προσωπικό κόπο και ενέργεια, ώστε η διοργάνωση να έχει απήχηση, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών.
Αναφερόμενοι στις δυσκολίες που απορρέουν από την καθολική διαχείριση της φροντίδας του παιδιού στον κόσμο των ενηλίκων, κατατέθηκαν προσωπικές εμπειρίες, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, ενώ συζητήθηκαν λύσεις για επίκαιρα θέματα και προβλήματα που προκύπτουν από τις τραγικές κοινωνικές εξελίξεις:
οι απαιτήσεις για τις υπηρεσίες της Ελλάδας, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανηλίκων προσφύγων με ή χωρίς σύνοδο (παγκόσμιο επίπεδο)
οι επιπτώσεις στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό της Ελλάδας μετά από την πρόσφατη κοινωνικοοικονομική κρίση (εθνικό επίπεδο) και η ανάληψη της ευθύνης ολιστικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους από ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά αποκλεισμένα και με ανάγκη διαφορετικής υποστήριξης λόγω αναπηρίας ή ειδικών δυσκολιών.
Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανακοίνωση των πρώτων ευρημάτων από την εφαρμογή πρωτοκόλλου συνεργασίας για τη διαχείριση και ουσιαστική ψυχοσυναισθηματική φροντίδα του «παιδιού σε κρίση» από την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ανηλίκων, το ΕΚΚΑ και τα πλαίσια παιδικής προστασίας της περιοχής ευθύνης του.
Αξιοποιήθηκε η επικοινωνία φορέων με διαφορετική δομή αλλά κοινό στόχο, αντλώντας από τον καθένα τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες στον αγώνα για την ολιστική φροντίδα του παιδιού με Παιδοψυχιατρικές Υπηρεσίες, Δημόσια Πλαίσια Φροντίδας, Πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διεθνείς Οργανισμούς, Ακαδημαϊκούς Φορείς, Πρωτοβουλίες Συλλόγων Γονέων ή Εθελοντών, ΜΚΟ, Εκκλησιαστικούς Φορείς, Εκπαιδευτικούς Φορείς και Καλλιτεχνικά Εργαστήρια.
Η διεπιστημονικότητα του συνεδρίου αντανακλάται στο συναίσθημα «Παγκοσμιότητας» που ενισχύει το έργο των εργαζομένων στην παιδική προστασία: Η αίσθηση ότι τα προβλήματα είναι κοινά και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης. Ο διαρκής αγώνας για στελέχωση, για άντληση κονδυλίων και εξατομίκευση της φροντίδας του παιδιού από ασφαλείς και με συναισθηματική ωριμότητα ενήλικες είναι στόχοι που αναδύθηκαν στις συζητήσεις των περισσότερων στρογγυλών τραπεζιών.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στην ολοκλήρωση των εργασιών μια στρογγυλή τράπεζα αποτελούμενη από μία παραολυμπιονίκη και εκπαιδευτικούς με αναγνωρισμένο έργο στους τομείς της τέχνης και της ψυχοσυναισθηματικής εκπαιδευτικής διεργασίας και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Thessaloniki Youth Band και το Εφηβικό τμήμα του Εργαστηρίου Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Βουτσινά.
Οι διοργανωτές ανταποκρινόμενοι στο θετικό αίτημα συνέχισης της προσπάθειας παρόμοιων διοργανώσεων από το σύνολο των συμμετεχόντων, θα προχωρήσουν σύντομα στην έκδοση των πρακτικών με ανοικτή πρόσβαση για το κοινό και στην προετοιμασία επόμενων διεπιστημονικών διοργανώσεων και για το 2020.