Όλοι πλέον βλέπουν πρόβλημα βιωσιμότητας των τραπεζών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να καταλάβουν και να παραδεχτούν οι αρμόδιοι ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι ο μεγάλος ασθενής και υπάρχει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητάς τους. Εδώ και χρόνια ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς έχει επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούν οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία.

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες τρεις φορές παίρνοντας πάνω από 50 δις, να βγουν δεκάδες σπίτια στο σφυρί και να γίνουν χιλιάδες κατασχέσεις για να καταλάβει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης ότι υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας των τραπεζών στην Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον το πρόβλημα των τραπεζών δεν μπορεί να κρύβεται άλλο κάτω από το χαλί και σύντομα θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Για αυτό τον λόγο ο Δραγασάκης θέλει να βγάλει προς τα έξω το ζήτημα των τραπεζών καθώς είναι αδύνατον τα πιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν το παραμικρό στο κυβερνητικό αφήγημα περί αναστροφής του κλίματος και καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Η κατάρρευση των τραπεζών είναι κάτι το οποίο θα γίνει το επόμενο λεπτό που θα σταματήσει η εκάστοτε κυβέρνηση να τις στηρίζει με οποιοδήποτε τρόπο. Ο Δραγασάκης προσπαθεί να επικοινωνήσει στην κοινωνία ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ώστε να δικαιολογείται κάθε είδους ενίσχυσή τους, ακόμα και μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Η παραδοχή Δραγασάκη ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της επιτυχίας τους στα stress tests και δημιουργείται το ερώτημα πώς πέρασαν επιτυχώς τα stress tests και συγχρόνως έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας; Δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Τα ξένα διοικητικά συμβούλια που διοικούν τις τράπεζες έχουν αποτύχει 100% στο έργο τους, καθώς ενώ μάζεψαν ένα σωρό λεφτά από ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά και από την τραπεζική δραστηριότητα, έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις τράπεζες και ταυτόχρονα φέραν τις τράπεζες στο γκρεμό. Αντί βέβαια, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους, ελπίζουν σε μια νέα κρατική βοήθεια εις βάρος πάντα των φορολογουμένων πολιτών αυτής της χώρας.

Φυσικά, οι τράπεζες κατηγορούν για άλλη μια φορά τους δανειολήπτες και τα “κόκκινα” δάνεια ότι φταίνε για αυτήν την κατάσταση. Αυτό όμως είναι πέρα για πέρα ανακριβές, καθώς με τις ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες πληρώθηκαν για τα “κόκκινα” δάνεια και επιπλέον ξαναπληρώθηκαν για τα ίδια δάνεια από δανειολήπτες που έκαναν ρυθμίσεις και αποπλήρωσαν τα δάνειά τους. Παράλληλα, πολλά από τα δάνεια για τα οποία πληρώθηκαν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, στη συνέχεια τα πούλησαν σε ξένα funds εισπράττοντας ξανά κάποιο αντίτιμο…

Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση μέσω του κ. Δραγασάκη ανακάλυψε το πρόβλημα βιωσιμότητας των τραπεζών. Το θέμα είναι τι προτίθεται να κάνει. Θα κλείσει τις τράπεζες προς όφελος του ελληνικού λαού ή θα του φορτώσει άλλη μία επώδυνη ανακεφαλαιοποίηση;