Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με αντικείμενο την επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο το οποίο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, θέτοντας, ως στόχο, την προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, εισηγείται στην αρμόδια επιτροπή, στη Βουλή ο αρμόδιος τομεάρχης αγροτικού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Λαζαρίδης.
Η καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, ιδιαίτερα για τους τομείς του κρέατος, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό θέμα και πάγιο αίτημα, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και ειδικότερα επιχειρήσεων οι οποίες παρουσιάζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας, λόγω των καθυστερημένων πληρωμών, ιδιαίτερα από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεισφέρουν η άμεση έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, η εγκατάσταση σκάνερ στα τελωνεία και κυρίως, η δημιουργία μιας αυτόνομης λειτουργούσας υπηρεσίας ελέγχων, σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα, στις πύλες εισόδου-εξόδου των προϊόντων, πχ λιμάνια, τελωνεία, παράνομες αγορές.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι: “…παρατηρούμε τη δημιουργία του πλαισίου για εξορθολογισμό της αγοράς αγροτικών προϊόντων και για την προστασία του καταναλωτή, ενώ πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο.
Επίσης, το νομοθετικό πλαίσιο εκφράζει το πνεύμα του νομοθέτη, ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα και καταστέλλει τις ανησυχίες των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση, σχετικά με την προέλευση του γάλακτος, ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους, μέσω της διαφάνειας και της ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας”.
Ακολουθεί σχετικό video: