Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Β. Ελλάδος δείχνει τον δρόμο
Σε δύσκολη θέση αρχίζει να βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για την εισφορά του ν. 128/75. Η συγκεκριμένη εισφορά θεσμοθετήθηκε πριν 43 χρόνια, επιβάλλοντας μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός ήταν να πριμοδοτηθεί ο δανεισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές της χώρας. Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εισφορά αυτή φαίνεται να καταργείται το 1992, αλλά μέχρι σήμερα οι τράπεζες την εισπράττουν κανονικά. Μάλιστα, το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλαξε με νόμο τη χρήση της εισφοράς αυτής και πλέον τα έσοδα της εισφοράς των δανειοληπτών χρησιμοποιούνται για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, καθώς χρησιμοποιούνται για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, τους πυρόπληκτους, του πλημμυροπαθείς κλπ.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος ανέδειξε το θέμα με διαδοχικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο (danioliptes.gr & radio1d.gr) και σε συνεργασία με τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη έφερε το θέμα στη Βουλή. Ο κ. Σαρίδης κατέθεσε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητώντας να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσα χρήματα εισπράχθηκαν από το 1991 μέχρι σήμερα, που διατέθηκαν και πόσα υπάρχουν σήμερα στον συγκεκριμένο λογαριασμό. Ο υπουργός, δυστυχώς, επέδειξε μία άνευ προηγουμένου άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία δεν τον τιμά καθόλου. Τα ήξεις αφίξεις του υπουργού και η απροθυμία του να δώσει μια ξεκάθαρη και συγκεκριμένη απάντηση που να διαλύει την ομίχλη που υπάρχει σχετικά με την πορεία της εισφοράς που πληρώνουν οι δανειολήπτες όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργούν μια οσμή σκανδάλου στην υπόθεση. Πρόσφατα ο κ. Τσακαλώτος είπε στον Γ. Στουρνάρα, “Θα τρίζουν τα κόκκαλα των καθηγητών σου με αυτά που λες- όσοι τουλάχιστον δεν είναι πια μαζί μας- και όσοι ακούνε θα θέλουν να πηδήξουν από τον πέμπτο όροφο”. Αλήθεια τι θα λένε οι καθηγητές του κ. Τσακαλώτου για τις απαντήσεις που δεν έδωσε στη Βουλή και για το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρει ούτε το υπόλοιπο ενός τραπεζικού λογαριασμού;
Μετά τις κινήσεις του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος και ιδιαίτερα του προέδρου του κ. Χαράλαμπου Περβανά, με χαρά βλέπουμε και άλλους να αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την εισφορά του ν. 128/75. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μασούτης απέστειλε επιστολή προς τους κυρίους Δραγασάκη και Τσακαλώτο ζητώντας την κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75 στα δάνεια που χορηγούνται από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις. Στην επιστολή του ο κ. Μασούτης παρακαλεί τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν «στην κατάργηση της αναχρονιστικής αυτής εισφοράς», η οποία, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, «αποτελεί μία σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της χώρας μας από τις τράπεζες, εις βάρος της ανταγωνιστικότητάς τους αλλά και εις βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας».
Παράλληλα, ο βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσε ερώτηση προς του υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία ζητάει να μάθει: 1. Για ποιους λόγους συνεχίζει να υπάρχει η εισφορά του Ν.128/75 και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί; 2. Είναι εις γνώσιν σας το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στην επιβάρυνση που προκύπτει από την εισφορά του Ν.128/75 στο συνολικό οφειλόμενο ποσό από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πόσο είναι αυτό; 3. Πόσα ήταν τα έσοδα από την εισφορά αυτή για τα έτη 2016 και 2017; 4. Αναφέρατε αναλυτικά για ποιους σκοπούς έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα τα έσοδα από την εισφορά του Ν.128/75 που έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. 5. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν.128/75 που εξακολουθεί να επιβαρύνει τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ ο σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκε έχει πάψει να ισχύει εδώ και πολύ καιρό; 6. Ποιοι άλλοι τύποι δανείων συνεχίζουν να επιβαρύνονται με την εισφορά του Ν.128/75 και με ποιο ποσοστό επί του επιτοκίου;
Η συνεχής πίεση προς την κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει που πήγαν τα λεφτά και εν τέλει να καταργήσει αυτήν την άδικη εισφορά. Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος έδειξε τον δρόμο. Αν επιθυμούμε αποτελέσματα η συνεργασία, όπως με τον κ. Γιάννη Σαρίδη, είναι μονόδρομος. Πρέπει όλοι να ενωθούμε: Επαγγελματικά Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι Εξαγωγέων, Ενώσεις βιομηχανικών και επιχειρηματικών κλάδων, Καταναλωτικές Ενώσεις, Κινήσεις Πολιτών, Συλλογικότητες, Ιδιώτες, βουλευτές κλπ Μόνο έτσι θα υπάρξουν αποτελέσματα προς όφελος των δανειοληπτών.