Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την έναρξη του νέου πολιτιστικού θεσμού της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Επταπυργίου
Ένα νέο πολιτιστικό θεσμό δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει πόλο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, καθώς και πόλο έλξης επισκεπτών, σε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, το Επταπύργιο.
Ο νέος θεσμός είναι το Φεστιβάλ Επταπυργίου, που παρουσίασαν την Πέμπτη 18 Απριλίου στους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου Θανάσης Κοκαλάς.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος από τις 2 έως τις 22 Ιουλίου, στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, με εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου και ποίησης.
«Προπομπός» του Φεστιβάλ, όπως υπενθύμισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν η συναυλία που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα τέλη του περσινού καλοκαιριού, με τον διεθνούς φήμης Θεσσαλονικιό μουσικό Γιώργο Λαζαρίδη, την οποία παρακολούθησαν υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου στο Επταπύργιο περισσότερα από χίλια άτομα.
«Τα τελευταία χρόνια, στις προσπάθειες μας να αναμορφώσουμε και δώσουμε φρέσκια πνοή, νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό προσανατολισμό στο πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας, μεταξύ πολλών άλλων, προχωρήσαμε και στη διοργάνωση εκδηλώσεων στα ιστορικά μνημεία και χώρους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο. Οι εκδηλώσεις στη Ροτόντα, στο Βυζαντινό Λουτρό και αλλού αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο και ζήσαμε όλοι μαζί μοναδικές εμπειρίες ποιοτικής και αυθεντικής ψυχαγωγίας. Με το Φεστιβάλ του Επταπυργίου που θεσμοθετούμε, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο, το όραμα μας για τον πολιτισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνουμε ζωή, γεμίζουμε με νότες και εικόνες ακόμα ένα σπουδαίο και ιστορικό μνημείο του τόπου μας. Συνδέουμε την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη. Εντάσσουμε τα μνημεία της πόλης στην καθημερινότητα των πολιτών και προβάλλουμε σε όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, το γοητευτικό κομμάτι του πολιτισμικού και τουριστικού μας πλούτου. Το Φεστιβάλ του Επταπυργίου είναι ένας νέος θεσμός που θα φωτίσει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική ζωή αλλά και την τουριστική δυναμική της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Περιγράφοντας τους στόχους του νεοσύστατου Φεστιβάλ Επταπυργίου, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «σε αυτό το ιδιαίτερο σημείο της Άνω Πόλης, το Επταπύργιο, με την μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, με τις ανθρώπινες ιστορίες και τους μύθους που κουβαλά, κάθε Ιούλιο, στην καρδιά του καλοκαιριού, θα φιλοξενούμε πολλές, ποιοτικές και υψηλής πολιτιστικής αξίας εκδηλώσεις. Θα υποδεχόμαστε αγαπημένους καλλιτέχνες, καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς. Είμαι πραγματικά περήφανος για την καθιέρωση αυτού του νέου θεσμού και για το γεγονός ότι είμαστε όλοι μαζί, όλοι οι μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς του τόπου ενωμένοι και συνεργαζόμαστε, για να δώσουμε στον τόπο, στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μία μοναδική διοργάνωση».
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν το νέο θεσμό, όπως έκαναν με όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας όλα αυτά τα χρόνια. «Ο κόσμος τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις μας. Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 400 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Μόνο το 2018, 70.000 θεατές συμμετείχαν στις δράσεις μας. Παρουσιάσαμε ένα πλούσιο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που κάλυπτε μια πολύ μεγάλη γκάμα τεχνών και καλλιτεχνικών ειδών, ενδιαφερόντων και ηλικιών. Θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της περιοχής. Βραδιές κωμωδίας και δρώμενα για παιδιά. Συναυλίες έντεχνης, κλασικής αλλά και λαϊκής μουσικής. Θεματικά και επετειακά αφιερώματα σε ξεχωριστούς δημιουργούς. Μεγάλες πρεμιέρες (όπερα ‘ΔΙΔΩ ΚΑΙ ΑΙΝΕΙΑΣ’, ‘Μουσική της Ροτόντας’, Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή κ.ά.)», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στους πολιτιστικούς θεσμούς, που σταθερά στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Έκθεση Βιβλίου, η Biennale, η Photobiennale, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Επίσης η Περιφέρεια συντηρεί, αναδεικνύει και προβάλλει περισσότερα από 120 ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Κεντρική Μακεδονία, όπως μεταξύ πολλών άλλων τον Τύμβο Καστά στη Αμφίπολη, τον ιστορικό και θρησκευτικό πλούτο του Αγίου Όρους και την ιστορία της Μακεδονίας, με το νέο Μουσείο Βεργίνας, το οποίο είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης.
«Καταφέραμε ο πολιτισμός να γίνει απόλυτα προσιτός για όλους τους συμπολίτες μας. Το 80% των εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού είχαν ελεύθερη είσοδο και σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις μας με εισιτήριο στόχευαν στην κοινωνική προσφορά, καθώς τα έσοδα τα διαθέταμε για να καλύψουν τις ανάγκες κοινωνικών φορέων. Καταφέραμε να λειτουργήσουμε και ως φορέας κοινωνικής προσφοράς και μαζί με τους συμπολίτες μας που βοήθησαν έμπρακτα ενισχύσαμε και μέσα από τον πολιτισμό περισσότερους από 30 φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της Κεντρικής Μακεδονίας. Για εμάς ο Πολιτισμός είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Ένας δρόμος συνύπαρξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο φωτεινή. Αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε και με το Φεστιβάλ Επταπυργίου, εκεί ψηλά στα Βυζαντινά Τείχη, που δεν θα μας χωρίζουν αλλά θα μας ενώνουν. Φωτίζουμε αυτή την ξεχωριστή περιοχή στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, το Επταπύργιο και δημιουργούμε έναν ακόμα σημαντικό, τουριστικό πόλο έλξης και χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος χαρακτήρισε θεσμό ιδιαίτερης σημασίας το Φεστιβάλ Επταπυργίου και είπε ότι «δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα πραγματικά παγκόσμιας εμβέλειας. Στο Επταπύργιο, την ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουμε, θα δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος θα δώσει άλλη εικόνα και μαγεία στην καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη».
Η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια επενδύουμε στρατηγικά ως φορέας πολιτισμού στην ανάδειξη των μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ όμορφες εκδηλώσεις, ώστε οι πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα μνημεία μόνο για μια μουσειακή επίσκεψη, αλλά να γίνει μια συνήθεια. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου άρχισε να κυοφορείται ως σκέψη πριν από 13 μήνες. Περιφέρεια και Εφορεία Αρχαιοτήτων συμπράξαμε για τη δημιουργία μιας μεγάλης γιορτής του πνεύματος και του πολιτισμού, που θα αναδείξει το σπουδαίο αυτό μνημείο».