Ο νέος ΕΝΦΙΑ απειλεί τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων πολιτών
«Αν οι διαρροές στον τύπο επιβεβαιωθούν, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στα ακίνητα με τεράστια αύξηση του ΕΝΦΙΑ που κάποτε θα καταργούσε. Αυτό, για τους πολίτες των περισσοτέρων δήμων της Θεσσαλονίκης, θα ισοδυναμεί με κατάρρευση του οικογενειακού προϋπολογισμού! Η κυβέρνηση οφείλει επειγόντως να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα και να σταματήσει την οικονομική εξόντωση της μεσαίας τάξης.»
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τα δημοσιεύματα για επικείμενη αύξηση μέχρι και 27% του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτησίες, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Κατέθεσε δε ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη, των υπουργό Οικονομικών, ζητώντας ακριβές χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, αλλά και μέτρα αποτροπής της μεγάλης επιβάρυνσης σε περιοχές, όπου κοινωνικοί λόγοι επέβαλλαν τη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών σε χαμηλά επίπεδα.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α.Π.: 4597- 21/03/18
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Αύξηση του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε δήμους και περιοχές της Θεσσαλονίκης»
Εν αναμονή των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες και θα διαμορφώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας(ΕΝΦΙΑ) έτους 2018, βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα προκύψουν βάσει των εισηγήσεων για τις αλλαγές στις τιμές για 10.000 ζώνες που θα πραγματοποιήσουν οι εκτιμητές ακινήτων που έχει διορίσει το Υπουργείο και θα διαμορφωθούν αφού επιληφθεί του θέματος η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, που συγκροτήθηκε για να προβεί σε έλεγχο αυτών των εκτιμήσεων.
Από τις πληροφορίες που διακινούνται στον Τύπο, προκύπτει ανησυχητικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθεί ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας έως και 27%, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές και δήμους της χώρας και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, που οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ.. οι εκτιμητές φέρονται να έχουν εισηγηθεί για τις περιοχές αυτές αντικειμενικές τιμές που θα κυμαίνονται από τα επίπεδα των 750 έως και 1.200 ευρώ ανά τ.μ..
Επιπρόσθετα, οι πιθανές αναπροσαρμογές προς τα πάνω για τις αντικειμενικές αξίες αυτών των περιοχών, πέραν του ΕΝΦΙΑ και της συμπληρωματικής του επιβάρυνσης που ενίοτε επιβάλλεται, θα αυξήσουν αυτόματα άλλες είκοσι περίπου κατηγορίες φόρων και επιβαρύνσεων που συνδέονται με την απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.
Ως προς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του νομού, η πιθανή αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης, αφορά του περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και πολλές περιοχές εκτός πόλης.
Δεδομένου ότι, ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ παραμένει αμετάβλητος και εν όψει της πολύ πιθανής αδυναμίας επίτευξης του στόχου, μικρά και μεσαία νοικοκυριά κινδυνεύουν να καλύψουν το εισπρακτικό κενό που υπολογίζει το Υπουργείο πως θα δημιουργηθεί.
Κατόπιν των ανωτέρω
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης των νέων αντικειμενικών αξιών; Οι αλλαγές που θα επέλθουν θα διαμορφώσουν μόνον τις τιμές ζώνης ή θα επηρεάσουν και τους συντελεστές που σχετίζονται με την παλαιότητα των ακινήτων και την εμπορική τους αξία;
Σε ποιο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθεί το όριο για την καταβολή συμπληρωματικού φόρου;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, στο ενδεχόμενο μεγάλης επιβάρυνσης των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών λόγω της αύξησης αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τις οποίες βρίσκονται, δεδομένου πως κοινωνικοί και όχι μόνον λόγοι, κρατούσαν χαμηλά τις αντικειμενικές αξίες στις συγκεκριμένες περιοχές;