Ο Μοσκοβισί, πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση για πλήρη εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από ΦΠΑ μετά από Ερώτηση του Νότη Μαριά
Στην Ελληνική κυβέρνηση πετά κυριολεκτικά ο Π. Μοσκοβισί το μπαλάκι σε σχέση με την πλήρη εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από την καταβολή του ΦΠΑ απαντώντας σε σχετική Γραπτή Ερώτηση που του υπέβαλε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Στην Γραπτή του Ερώτηση στις 11 Οκτωβρίου ο Νότης Μαριάς ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγηθεί πλήρης εξαίρεση από την καταβολή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου όπως ακριβώς είχε κάνει με απόφασή της η ΕΕ για τον Ιταλικό Δήμο Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια, .απόφαση την οποία ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο.
Στην Ερώτησή του ο Νότης Μαριάς είχε επισημάνει ότι «στις 2.10.2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση της Επιτροπής για εξαίρεση του ιταλικού δήμου Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια και των ιταλικών υδάτων της λίμνης Λουγκάνο από την εδαφική εφαρμογή της οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τον ΦΠΑ λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικούς λόγους όπως την απομόνωση και το οικονομικό μειονέκτημα των παραπάνω ιταλικών περιοχών, τη στενή γειτνίασή τους με την Ελβετία και την ανάγκη διατήρησης ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των οικονομικών φορέων της Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια και της Ελβετίας».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για καθαρά γεωγραφικούς λόγους είναι απομονωμένα από την κυρίως Ελλάδα και αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό μειονέκτημα με αυξημένο μεταφορικό κόστος, ενώ λόγω της γειτνίασης και της εγγύτητάς τους με την Τουρκία αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό καθώς η Τουρκία έχει ιδιαίτερα χαμηλό ΦΠΑ σε σχέση με τον ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου……….Περαιτέρω η τουριστική ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται στο ναδίρ λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια.
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές προκειμένου τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ εντασσόμενα στο άρθρο 6 παράγραφο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ;».
Απαντώντας στις 15 Νοεμβρίου ο Π. Μοσκοβισί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατήρησε ότι «το άρθρο 6 παράγραφος 1 της οδηγίας σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ) απαριθμεί τα εδάφη των κρατών μελών στα οποία δεν εφαρμόζεται η οδηγία ΦΠΑ παρότι αποτελούν τμήμα του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ. Επιπλέον, το άρθρο 6 παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ απαριθμεί τα εδάφη των κρατών μελών στα οποία δεν εφαρμόζεται η οδηγία ΦΠΑ και δεν αποτελούν τμήμα του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ.
Η ιταλική κοινότητα Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια και τα ιταλικά ύδατα της λίμνης του Λουγκάνο απαριθμούνται επί του παρόντος στο άρθρο 6 παράγραφος 2. Ωστόσο, η Ιταλία ζήτησε να περιληφθούν αυτά τα εδάφη στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ. Η συμπερίληψη αυτών των εδαφών στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ απαιτεί τυπική τροποποίηση της οδηγίας ΦΠΑ, η οποία συνίσταται στη μετακίνησή τους από το άρθρο 6 παράγραφος 2 στο άρθρο 6 παράγραφος 1. Αυτή η τυπική αλλαγή είναι ο μόνος στόχος της πρότασης της Επιτροπής στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής».
Και ο Π. Μοσκοβισί πετώντας το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση κατέληξε με νόημα:
«Τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν μέρος του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ καθώς και του εδάφους στο οποίο εφαρμόζεται η οδηγία ΦΠΑ από τη στιγμή που η Ελλάδα προσχώρησε στην ΕΕ. Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει να εξαιρεθούν αυτά τα νησιά από το έδαφος εφαρμογής του ΦΠΑ. Η Επιτροπή δεν έχει λόγους να προτείνει κάποια αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης».
Το μπαλάκι λοιπόν στην Ελληνική κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να πάρει ανάλογη πρωτοβουλία με την Ιταλική κυβέρνηση προκειμένου τα νησιά του Αιγαίου που γειτνιάζουν με την Τουρκία να απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ΦΠΑ.