Ο Δήμος Παύλου Μελά θωρακίζει τα σχολεία του με Αντικεραυνική ασπίδα προστασίας
Τα τελευταία έτη στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καταιγίδες “Ευρυδίκη” και “Κρέοντας” που σάρωσαν όλη την επικράτεια της χώρας και συνοδεύτηκαν από μεγάλες καταστροφές.
Στα πλαίσια της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων και του μαθητικού πληθυσμού ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέφανος Βάρφης ζήτησε την άμεση λήψη ειδικών μέτρων προστασίας και τη σύνταξη πλήρους μελέτης την οποία ανέλαβε το Τμήμα Σχολικής Στέγης της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών (Γιώργος Αιγίδης, Άννα Δημητρού). Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη προτείνεται η τοποθέτηση αντικεραυνικής ασπίδας για τη θωράκιση των σχολικών κτιρίων του Δήμου.
Την παρούσα στιγμή έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες σε τρεις (3) σχολικές μονάδες που αφορούν το 6ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης, το 5ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας και το 12ο Νηπιαγωγείο Πολίχνης. Παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες στα τρία (3) κτίρια του 3ου Δημοτικού Ευκαρπίας και θα ακολουθήσουν το σχολικό συγκρότημα του 2ου Λυκείου Πολίχνης, το σχολικό συγκρότημα του 18ου Δημοτικού Νικόπολης και το σχολικό συγκρότημα του 4ου Λυκείου Πολίχνης.
«Τα οφέλη του παραπάνω έργου είναι άμεσα αξιοποιήσιμα, όχι μόνο για το μαθητικό πληθυσμό, αλλά για το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά, των οποίων η ασφάλεια αποτελεί πάντα πρώτη προτεραιότητα. Το δίκτυο των σχολικών κτιρίων που είναι διάσπαρτο στις τρεις δημοτικές ενότητες Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης θα αποτελέσει την απαραίτητη ασπίδα προστασίας, ενώ υπάρχουν και μελλοντικά σχέδια ενίσχυσής του» ανέφερε ο κ. Βάρφης και συνέχισε λέγοντας: «Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο. Ο κάθε κεραυνός παράγει τεράστια ισχύ και παρ’ όλο που η διάρκεια που κρατά ο κεραυνός είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 10.000 βαθμοί Κελσίου. Τα ισχυρά ρεύματα του κεραυνού προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Ο ρόλος συνεπώς της αντικεραυνικής προστασίας είναι η συλλογή του κεραυνού και η απαγωγή του προς τη γη χωρίς ενδιάμεση πληγή της εγκατάστασης ή των ανθρώπων που βρίσκονται στο κτήριο».
Αξίζει να σημειωθεί η ταχύτητα με την οποία ενήργησε το Τμήμα Σχολικής Στέγης της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς η μελέτη πέρασε πάρα πολύ γρήγορα από τη φάση της σύνταξης στην υλοποιήσιμή της μορφή.