Νότης Μαριάς: Η Ανάπτυξη πλήττεται από την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών
Η Ανάπτυξη πλήττεται από την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών
* άρθρο του Νότη Μαριά
Οι χώρες της Ευρώπης δεν πρόκειται να μπουν στο δρόμο της Ανάπτυξης, όσο υπάρχουν εταιρίες, που φοροαποφεύγουν και φοροδιαφεύγουν, αντίθετα τα κράτη αυτά θα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο με τεράστιο δημόσιο χρέος.
Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται από την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή και κύριοι πρωταγωνιστές, σ’ αυτού του είδους τις πρακτικές, έχουν αποδειχθεί οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα η φοροαποφυγή από πολυεθνικές έχει ως αποτέλεσμα μηδενικά φορολογικά έσοδα για τα κέρδη που έχουν σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες και διάβρωση της εθνικής φορολογικής βάσης. Επιπλέον οι εταιρείες αυτές μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών, αποφεύγουν την καταβολή φόρων για τα κέρδη τους δημιουργώντας έτσι κοινωνικές ανισότητες και επηρεάζοντας αρνητικά τους προϋπολογισμούς των κρατών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στοιχίζουν στην Ένωση 1 τρις ευρώ ετησίως, ενώ ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η απώλεια των εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 4% έως 10% των συνολικών εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης πληρώνουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο φόρο από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να στρεβλώνεται εις βάρος τους ο ανταγωνισμός και να οδηγούνται σε απώλειες θέσεων εργασίας.
Η Ολλανδία του Ντάισελμπλουμ, το Λουξεμβούργο του Γιούνκερ, η Ιρλανδία και η Μάλτα είναι χώρες που παρέχουν κίνητρα φοροαποφυγής στις διάφορες πολυεθνικές. Οι αποκαλύψεις των LuxLeaks, των Panama Papers και των Paradise Papers απλά αποδεικνύουν δημόσια αυτό που είναι ευρέως γνωστό. Ότι οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και τα γνωστά υποζύγια, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, πληρώνουν φόρους.
Προκαλούν πράγματι αγανάκτηση οι αποκαλύψεις, ότι τουλάχιστον 130 Έλληνες μεγαλοσχήμονες βρίσκονται στα Paradise Papers, ενώ η τρόικα και οι δανειστές καταληστεύουν τον Ελληνικό λαό. Στηλιτεύουμε λοιπόν την υποκρισία και τη διγλωσσία κορυφαίων ηγετικών στελεχών της ΕΕ: του απερχόμενου Πρόεδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ.
Δεν μπορεί να είσαι Πρόεδρος του Eurogroup, όπως είναι ο Ντάισελμπλουμ, να επιβάλλεις σκληρή φορομπηχτική πολιτική στην Ελλάδα και ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας να δημιουργείς «φορολογικούς παραδείσους», δηλαδή να έχεις στήσει ένα μαγαζί στην Ολλανδία και να μαζεύεις όλο το χρήμα εκεί.
Επίσης, δεν μπορεί να είσαι ή να ήσουν ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο άνθρωπος, που ευθύνεται γι’ αυτό που λέμε «Luxleaks» και στο τέλος να εμφανίζεσαι ως Κομισιόν, η οποία θα βάλει τάξη σε όλα αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι και υποκρισία και κοροϊδία. «Δεν γίνεται να έχεις βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Μετά τη γενική κατακραυγή κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών και την υπόθαλψή της από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα στην Apple, ύψους έως 13 δις ευρώ.
Για να γίνουμε, όμως, αποτελεσματικοί στα θέματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ειδικότερα έναντι των «επαγγελματιών του είδους», τις πολυεθνικές, είναι απαραίτητο πρώτα από όλα να σταματήσει στην ΕΕ το φαινόμενο της διελκυστίνδας, μια και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ συγκεκριμένα κράτη μέλη επιθυμώντας να διατηρήσουν καθεστώς «φορολογικών παραδείσων» στις χώρες τους, μπλοκάρουν κάθε νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει στην αποτελεσματική εξάλειψη κάθε μορφής φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
Είναι επομένως αναγκαίο, όλοι χωρίς πως, γιατί και δήθεν, να αγωνιστούμε πιο ενεργά κατά της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών και να συμβάλουμε έμπρακτα στην καταπολέμηση κάθε παράνομης δραστηριότητας που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως επισήμανα σε δεκάδες παρεμβάσεις, που έχω πραγματοποιήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πιο πρόσφατη την ομιλία μου στις 14/11/2017, στο Στρασβούργο για τα περίφημα «Paradise Papers» και την αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, πρέπει:
1) Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν μέτρα.
2) Να δημιουργηθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα χωρίς γκρίζες ζώνες και πρακτικές τύπου “taxruling” σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
3) Η OLAF (Ειδική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης), να συμβάλει πιο ενεργά κατά της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών και να καταπολεμήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
4) Να θεσπιστεί νομοθεσία προκειμένου να αναγκαστούν οι πολυεθνικές να σταματήσουν να στρέφονται σε φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο και να πάψουν να χρησιμοποιούν την πρακτική των ενδοομιλικών συναλλαγών φοροαποφεύγοντας έτσι και στερώντας τους κρατικούς προϋπολογισμούς από τεράστια φορολογικά έσοδα.
5) Επιβάλλεται, επιτέλους, τα κέρδη κάθε εταιρίας, υποχρεωτικά, να φορολογούνται εκεί όπου πραγματοποιούνται. »