Νίκος Χουντής (ΛΑΕ) σε Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης: Όχι στην Ένωση των πολυεθνικών και των τραπεζών. Ναι στην Ευρώπη κυρίαρχων κρατών με ισοτιμία και δημοκρατία
Έντονη κριτική στις προτάσεις του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άσκησε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκος Χουντής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Κατάσταση της Ένωσης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας τόνισε προς τον κ. Γιούνκερ ότι “Η πραγματική Κατάσταση της Ένωσης είναι πολύ διαφορετική από αυτή που μας περιγράψατε σήμερα” σημειώνοντας ότι “οι ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν στον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης το καρότο των ιδιωτικών επενδύσεων που θα φέρουν δουλειές, αλλά και ταυτόχρονα το μαστίγιο της μείωσης των μισθών και της παραβίασης της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.
Καταλήγοντας ο Νίκος Χουντής στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι : “Θέλουμε μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών στη βάση της ισοτιμίας και της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη που θα συνεργαζόμαστε για την οικονομία τη βιομηχανία το περιβάλλον, αλλά σε όφελος των λαών και σε βάρος των πολυεθνικών, και προφανώς μια Ευρώπη ειρήνης, φιλίας και όχι των στρατιωτικών εξοπλισμών και πολέμου”.
Εδώ θα βρείτε το βίντεο της παρέμβασης:
Ακολουθεί η παρέμβαση του Νίκου Χουντή στην Ολομέλεια:
«Κύριε Πρόεδρε,
Η πραγματική Κατάσταση της Ένωσης είναι πολύ διαφορετική από αυτή που μας περιγράψατε σήμερα.
Οι εργαζόμενοι βλέπουν στην ΕΕ την αιτία για τον περιορισμό των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των δικαιωμάτων τους.
Οι συνταξιούχοι βλέπουν στις προτάσεις για Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, μια θεσμοθετημένη Τρόικα, που θα επιβάλλει έκτακτες περικοπές στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, όποτε δεν θα τηρούνται τα “ιερά κείμενα” του Συμφώνου Σταθερότητας.
Οι άνεργοι βλέπουν στον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης το καρότο των ιδιωτικών επενδύσεων που θα φέρουν δουλειές, αλλά και ταυτόχρονα το μαστίγιο της μείωσης των μισθών και της παραβίασης της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Κύριε Γιούνκερ,
Στα κηρύγματα και στους ύμνους περί δημοκρατίας – τα δικά σας και του κ. Μακρόν πρόσφατα στην Αθήνα – οι ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν την παραβίαση της δημοκρατίας, τον ενταφιασμό του δημοψηφίσματος του ελληνικού λαού του 2015 και τις δηλώσεις του Επιτρόπου σας, του κ. Μοσκοβισί, που χαρακτήρισε σκάνδαλο την επιβολή της λιτότητας στην Ελλάδα.
Κύριε Πρόεδρε,
Θέλουμε μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών στη βάση της ισοτιμίας και της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη που θα συνεργαζόμαστε για την οικονομία τη βιομηχανία το περιβάλλον, αλλά σε όφελος των λαών και σε βάρος των πολυεθνικών, και προφανώς μια Ευρώπη ειρήνης, φιλίας και όχι των στρατιωτικών εξοπλισμών και πολέμου».