Νέα καταιγίδα πολυνομοσχεδίων στους ήδη χτυπημένους φορολογούμενους
Η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 31% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων εργάζονται για 300 και 400 ευρώ το μήνα και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες τους τα χρωστάνε κι αυτά επί μήνες. Και εκτός απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φέρνει και νέα καταιγίδα νομοσχεδίων. Αυτή τη φορά, για να επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα από τα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα. Αλλά οι φορολογούμενοι, οι δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, το έχουν μάθει πλέον καλά το παραμύθι. Κανένα από αυτά τα νέα νομοσχέδια που υπόσχονται να εξισορροπήσουν τις ανισότητες και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών δεν καταλήγουν να είναι υπέρ τους. Συνήθως, αν όχι στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχρεώνουν τους φτωχούς Έλληνες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να σφίξουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι.
Όπως διαβάζουμε, τα υπουργεία, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Άμυνας, Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού και Εσωτερικών έχουν ήδη έτοιμα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή. Στόχος αυτών των νομοσχεδίων είναι να επιλυθούν σημαντικές και χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία του κράτους, αλλά και να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο που θα επανεκκινήσουν την οικονομία.
Ειδικά το νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη μορφή «πολυνομοσχεδίου -σκούπα» καθώς θα περιλαμβάνει διατάξεις και άρθρα με ζητήματα που θα αφορούν στα προαπαιτούμενα αλλά και θέματα από άλλα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια όπως για παράδειγμα του Υπουργείου Άμυνας που θα ενσωματώσει τα φορολογικά ζητήματα των ΕΑΣ και την παράταση του προγράμματος των υποβρυχίων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τις νέες αρμοδιότητες και τους πόρους που θα μεταβιβάζονται από την κεντρική διοίκηση στις Περιφερειακές Αρχές. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, το οποίο θα υπάγεται στο ΥΠ.ΕΝ. αλλά θα έχει διευθύνσεις σε κάθε περιφέρεια. Το παρατηρητήριο θα ελέγχει την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, την αυθαίρετη δόμηση κλπ., ενώ σε αυτό θα κατευθύνεται το 25% των νέων προστίμων.
Νομοσχέδιο καταθέτει εντός των επόμενων ημερών και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το νομοσχέδιο θα συντονίσει τρείς αλληλοεξαρτώμενους τομείς, τις ψηφιακές εφαρμογές και τεχνολογίες, τις υποδομές (δίκτυα νέας γενιάς, διαχείριση φάσματος δορυφορικές υπηρεσίες ) και το περιεχόμενο σε media και οπτικοακουστικές τεχνολογίες. Το πολυνομοσχέδιο θα αποτελείται από τα εξής κεφάλαια: Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης και πώλησης τηλεοπτικού χρόνου, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, ποσόστωση 70%-#)% στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης και κυρώσεις και τέλος την ίδρυση εταιρείας διαστημικών εφαρμογών.
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο επιλύει ζητήματα διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και τα δικαιώματα των δημιουργών και εμπεριέχονται σύμφωνες την Ευρωπαϊκή Οδηγία διατάξεις για τη διαφανή και συμμετοχική λειτουργία του συνόλου των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης. Ειδικά για την ΑΕΠΙ, προβλέπεται Γενική Συνέλευση και Εποπτικό Συμβούλιο των δημιουργών με αυξημένες αρμοδιότητες.
Εντός των ημερών κατατίθεται και το πολυνομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα διαιρείται σε τρία βασικά κεφάλαια: τις διατάξεις βελτίωσης της λειτουργίας των Ο.Τ.Α., τις διατάξεις που είναι σχετικές με το προσωπικό των Ο.Τ.Α. και τις ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους δημότες, στη σχέση τους με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Τέλος και το Άμυνας έχει έτοιμο νομοσχέδιο που θα αφορά τον τρόπο ιεράρχησης των ένστολων.
Το θέμα είναι τι τροπολογίες και για ποια θέματα θα περάσουν μέσα από αυτά τα πολυνομοσχέδια, και τι θα σημαίνουν όλα αυτά για τον Έλληνα φορολογούμενο. Γιατί οι Έλληνες έχουν πει το ψωμί ψωμάκι και πλέον παραμιλάνε. Και η κυβέρνηση φέρνει καταιγίδα νομοσχεδίων σε έναν λαό που έχει πια χορτάσει από νομοσχέδια.