Νασιούλας στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη): «Πιστεύω στις Ελληνίδες μάνες και στην Κοινωνική Θεσσαλονίκη»

 «Η Κοινωνική Θεσσαλονίκη: ένας ορίζοντας ανάπτυξης για τις μάνες που ανατρέφουν, δημιουργούν, εργάζονται και επιχειρούν»

 

Εξοχότατοι Πρέσβεις,

Εδώ και εννέα χρόνια, η Ελλάς, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με στωικότητα την χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο, που επιβλήθηκε από την διεθνή κερδοσκοπία, την ασυνειδησία της πολιτικής τους ηγεσίας και την συνέργεια των εντοπίων ελίτ. Κύρια στοιχεία της είναι:

  1. ο μηδενισμός του διαθεσίμου οικογενειακού εισοδήματος από εργασία και επιχειρηματικότητα για ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού,
  2. η εξαγωγή των χρηματικών διαθεσίμων του ελληνικού κράτους
  3. η εκχώρηση της κρατικής περιουσίας σε ξένους
  4. η μεταβίβαση του ελέγχου της τραπεζικής πιστωτικής εκτός Ελλάδος
  5. η εμπέδωση καταχρηστικού ελέγχου στην νομοθέτηση
  6. η συστηματική μεσολάβηση της εξωτερικής πολιτικής ενάντια στα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας.

Οι απώλειες σε ιδιωτικό και δημόσιο εισόδημα, καθώς και η αποδιάρθρωση της επενδυτικής, καταναλωτικής και τραπεζικής δραστηριότητας είναι μόνον ενδεικτικοί αριθμοί. Πίσω από τις ζοφερές στατιστικές, κρύβεται η προοπτική μια πάγιας από-αναπτυξιακής τροχιάς, στην οποία θα μείνει εγκλωβισμένη η Ελλάς, αν οι συνειδητοποιημένοι της πολίτες δεν αντιδράσουν.

Πώς θα αναστρέψουμε την τροχιά προς την καταστροφή

Η συνταγή προς την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού θεμελιώνεται σε ένα ζητούμενο: την επένδυση στους ανθρώπους και τις οικογένειές τους – την επένδυση στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο.

Είμαι πλήρης πεποιθήσεως πως οι μεγάλες ελληνικές πόλεις, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, μπορούν να γίνουν τα δημιουργικά μελίσσια μιας τέτοιας εθνικής αλλαγής. Ειδικώς για την Θεσσαλονίκη, δεν αμφιβάλλω για την δυνατότητα των πολιτών της να δείξουν πως από την πόλη τους, οι ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις μπορούν να ξαναπάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Φυσικό υποκείμενο μιας τέτοιας επένδυσης είναι η Ελληνίδα μάνα, που ανατρέφει, δημιουργεί, εργάζεται κι επιχειρεί. Καμιά επένδυση στις υποδομές και τα πάγια δεν θα αποδώσει χωρίς ποιοτική και βιώσιμη αύξηση του εντόπιου, οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Σε αντίθεση με ανόητες φωνές που υποδεικνύουν τους νομιμοποιημένους μετανάστες ως πηγή δημογραφικής ζωής, η πραγματική κοινωνική συνοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνον από την συγκροτημένη αναστροφή της απαξίας που συστηματικά υφίσταται η ελληνική οικογένεια και ο στυλοβάτης της: η Ελληνίδα μάνα.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, ως καταλύτης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε πως έχει λογική και αποτέλεσμα να επενδύουμε στην κοινωνική οικονομία και δη στην κοινωνική επιχειρηματικότητα: στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα που ξεδιπλώνονται με πρωταρχικό σκοπό την κοινωνική και περιβαλλοντική ωφέλεια και όχι μονοσήμαντα το οικονομικό όφελος.

Η Ελλάς, αγκάλιασε με αξιοσημείωτη διακομματική συναίνεση το όραμα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας εδώ και χρόνια. Διαθέτει τρεις νόμους για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και πλήθος νόμων για τους συνεταιρισμούς, τα σωματεία, τα ιδρύματα, τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και τα κοινά ταμεία. Αυτό που της λείπει είναι ένα ενιαίο πλαίσιο.

Διαθέτει ποιοτική και δομημένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που όμως δεν βρίσκει πλήρως τον δρόμο της ώστε να δημιουργήσει διατηρήσιμο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα λόγω της έλλειψης του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, του μη αξιόχρεου των ελληνικών νοικοκυριών, της φυγής των ανθρώπων στο εξωτερικό, της κομματοκρατίας στα δημόσια πανεπιστήμια, της έλλειψης κοινωνικών τραπεζών και της αργής απόδοσης της δικαιοσύνης στην χώρα.

Η Κοινωνική Θεσσαλονίκη: ένας φωτεινός οδηγός

Η Θεσσαλονίκη, η πόλη μου, η καρδιά της Μακεδονίας, μπορεί να γίνει το φωτεινό παράδειγμα μιας συγκροτημένης επενδυτικής έκρηξης στους ανθρώπους, τις οικογένειες και τον στυλοβάτη τους που είναι η μητέρα.

Η ίδρυση κοινωνικής τράπεζας, με την μορφή Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η ίδρυση campus Κοινωνικών Συνεταιρισμών Φοιτητών, η συγκρότηση οράματος για την Θεσσαλονίκη ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας ως το 2023, η ίδρυση Ενεργειακού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης και η μαζική επένδυση στην κυκλική οικονομία είναι ψηφίδες αυτού του οράματος.

Η διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ο ευρύς απεγκλωβισμός των ανθρώπων από τα γνώριμα συστήματα πελατείας και κομματικής πατρωνείας, η αληθινή ανάγκη για επιβίωση, είναι καθοριστικά στοιχεία για την πραγματική βιωσιμότητα ενός τέτοιο εγχειρήματος.

Οι γυναίκες της Θεσσαλονίκης θέλουν να κάνουν οικογένειες, να κάνουν παιδιά, να τα αναθρέψουν ενώ δημιουργούν, εργάζονται και επιχειρούν. Οι φυσικές υποδομές που θα ενισχύουν την συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, οι θερμοκοιτίδες στήριξης της καινοτόμου, νεοφυούς και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και οι διευρυμένες δομές υποστήριξης των γυναικών στην ζωή στην πόλη είναι ένα ζητούμενο εθνικών διαστάσεων.

Πιστεύω στην Ελλάδα. Πιστεύω στην Θεσσαλονίκη. Πιστεύω στις Ελληνίδες μάνες.

 

Σας ευχαριστώ

*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την δημοτική παράταξη «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη«. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας,  Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας.

* Ομιλία στο πλαίσιο της 63ης Συνόδου της Επιτροπής για την Κατάσταση των Γυναικών. 11-22 Μαρτίου 2019 (CSW63 (2019)). Έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.