Νασιούλας: “Εξεταστική Επιτροπή για την συμφωνία των Πρεσπών”
Η συμφωνία μεταξύ των κ. Τσίπρα και Ζάεφ, που φέρει την υπογραφή των κ. Κοτζιά και Δημητρώφ, για την εκχώρηση του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας προς γενική χρήση από τρίτους, είναι άκυρη. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα την κυρώσει διαπράττει σφάλμα, αφού η συμφωνία ήδη αποδεικνύεται ως προπαρασκευαστική πράξη εσχάτης προδοσίας, στον βαθμό που οι αντισυμβαλλόμενοι την εφαρμόζουν προς την κατεύθυνση αλυτρωτικής πολιτικής εις βάρος της Ελλάδος: ερμηνεύουν τα διαλαμβανόμενα περί του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», της «μακεδονικής ιθαγένειας» και «μακεδονικής γλώσσας» ως επιβεβαιωτικά της αναγνώρισης από μέρους της Ελλάδος «μακεδονικού έθνους», με όλα τα δικαιώματα που έχουν τα έθνη από το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την εσωτερική τους έννομη τάξη.
Την ακυρότητα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και την συνεπαγόμενη ακυρότητα της διαφαινόμενης κοινοβουλευτικής της έγκρισης μπορεί να θεμελιώσει Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση. Η ευθύνη για την κίνηση των σχετικών διαδικασιών βαρύνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Εξεταστική Επιτροπή – Προανακριτική Επιτροπή – Ειδικό Δικαστήριο
Η συνυπογραφή της συνυποσχετικού στις Πρέσπες και η διαφαινόμενη κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή είναι νομιμοφανείς. Άλλη κοινοβουλευτική σύνθεση μπορεί να κινήσει διαδικασίες Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο την διερεύνηση του κατά πόσον έχει τελεστεί το αδίκημα της τέλεσης προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Η τέλεση του αδικήματος σχετίζεται, όχι με όσα επικαλούνται ο πολιτικός προϊστάμενος Πρωθυπουργός, ο συνυπογράφων Υπουργός Εξωτερικών και οι κυρούντες την συμφωνία βουλευτές, αλλά με όσα υποστηρίζουν και εφαρμόζουν οι αντισυμβαλλόμενοι Σκοπιανοί, με βάση την δική τους ερμηνεία, δημόσιες δηλώσεις, πράξεις και παραλείψεις τους. Το αδίκημα μπορεί να αποδειχθεί πως ξεκίνησε να τελείται κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και εξής, επί τη βάσει των αντίθετων εισηγήσεων από μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που υπέδειξαν τα επίμαχα αμφιλεγόμενα σημεία της πολιτικής μεθόδευσης που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αγνοώντας τους επιδεικτικά – δηλαδή εν γνώσει του και ενσυνειδήτως, έχοντος σώας τα φρένας.
Εφόσον το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής καταλήξει σε αναμφισβήτητα επιβαρυντικές ενδείξεις, ο δρόμος προς την Προανακριτική Επιτροπή και το Ειδικό Δικαστήριο ανοίγει. Το σημαντικότερο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες: τίθεται το νόμιμο και αμάχητο θεμέλιο για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επαναδιαπραγμάτευση από νέα θέση εκκίνησης: όχι στην χρήση του ελληνικού ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγων του από τους Σκοπιανούς.
«Το Μνημόνιο είναι άκυρο». Θυμάστε;
Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να λέει για όσα επέβαλε ο κ. Παπανδρέου και εφάρμοζε ο κ. Σαμαράς: «Το Μνημόνιο είναι άκυρο». Όταν τον ρωτούσαν να εξηγήσει τί εννοεί, επιχειρηματολογούσε ορθώς πως:
-Αναμφισβήτητα το κράτος μας έχει συνέχεια και οι υπογραφές των προηγούμενων κυβερνήσεων δεσμεύουν τις επόμενες.
-Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα κάνει κάτι που αντίκειται στις νομικές υποχρεώσεις της χώρας, καθιστώντας την υπόλογη, με κίνδυνο να της επιβληθούν ποινές και βλάπτοντας το εθνικό συμφέρον.
-Η μη εφαρμογή μέρους ή όλου του Μνημονίου δεν θα προκύψει ως μονομερής έκνομη ενέργεια της επόμενης κυβέρνησης, αλλά θα ανακύψει ως αμάχητη υποχρέωση ως εκ της αντισυνταγματικότητας μέρους ή όλου όσων διαλαμβάνονται σ’ αυτό, καθώς και λόγω της μη εκπλήρωσης των όρων από μεριάς των δανειστών.
Οι δηλώσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας δεν βοηθούν
Η ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι κ. Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και Γεωργιάδης, έσπευσαν να δηλώσουν δημοσίως πως η συνυπογραφή του συνποσχετικού των κ. Κοτζιά-Δημητρώφ δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα για την Ελλάδα και πως η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή δύσκολα ανατρέπεται. Σφάλουν και φέρουν μεγάλη ευθύνη γι αυτές τις άστοχες δηλώσεις.
Η συμφωνία των κ. Κοτζιά-Δημητρώφ δεν δημιουργεί κανένα νομικό τετελεσμένο για την Ελλάδα, εφόσον αποδειχθεί πως δεν έβλαψε το εθνικό συμφέρον, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, η συμφωνία και οι προπαρασκευαστικές της πράξεις θα κριθούν ως αδίκημα και καθίστανται άκυρες, με τις ανάλογες ποινές στους ηθικούς αυτουργούς και τα εκτελεστικά όργανα, που ενδεχομένως να κριθεί πως έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση για την τέλεση ιδιαζόντως βαρέως και απαξιωτικού εγκλήματος – αυτού της εσχάτης προδοσίας. Το αίτημά μου προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ευθύ: Δεσμεύεστε πως θα κινήσετε διαδικασίες συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής μετά τις εκλογές;
Η σπουδή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να υιοθετήσει την άποψη των Σκοπιανών πως η συνυπογραφή συνυποσχετικού και η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή αναγνωρίζουν «μακεδονικό έθνος» δημιουργεί ερωτηματικά. Αυτή η δήλωση βλάπτει την Ελλάδα. Έχει καταγραφεί ως ερμηνεία της συμφωνίας, στην οποία κάποιοι Σκοπιανοί και η Νέα Δημοκρατία συμφωνούν. Όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, πώς θα πείσει τους ξένους πως δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, αφ ης στιγμής ήδη δέχθηκε πως πρότερες επίσημες πράξεις αναγνωρίζουν κάτι τέτοιο;
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει άμεσα να ανασκευάσει.
Η θέση της «Νέας Αρχής για την Θεσσαλονίκη»
(α) Το συνυποσχετικό Κοτζιά-Δημητρώφ και η συμφωνία, εφόσον κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, δεν αναγνωρίζουν «μακεδονικό έθνος». Αν αυτό επαπειλείται από πράξεις ή παραλείψεις ενός εκ των δύο αντισυμβαλλομένων, η συμφωνία είναι άκυρη ως εκ της αντισυνταγματικότητάς της και η κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να την συνομολογήσει. Στην περίπτωση αυτή, οι υπεύθυνοι από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να λογοδοτήσουν και η ψηφισμένη συμφωνία να αναιρεθεί πλήρως.
(β) Το συνυποσχετικό Κοτζιά-Δημητρώφ και η συμφωνία που διαλαμβάνει είναι μνημεία κακής διπλωματίας που δεν προάγουν το ελληνικό εθνικό συμφέρον και ευνοούν τον σκοπιανό αλυτρωτισμό εις βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδος. Ακολουθούν την αντίθετη πορεία διαπραγμάτευσης από την ομολογουμένως ορθή και αποτελεσματική προσέγγιση της κυβερνήσεως του κ. Κώστα Καραμανλή.
(γ) Οι δημόσιες δηλώσεις Σκοπιανών και Ελλήνων εκλεγμένων πολιτικών για την ερμηνεία του συνυποσχετικού, της μελλοντικής συμφωνίας και των εξειδικεύσεών της που εκκρεμούν, δημιουργούν νομικό προηγούμενο, ιδίως αυτές που αφορούν στην αναγνώριση μακεδονικού έθνους και μακεδονικής ταυτότητας.
(δ) Η Δημοτική Παράταξη «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» θεωρεί το συνυποσχετικό Κοτζιά-Δημητρώφ και την μελλοντική συμφωνία κυρούμενη από την ελληνική Βουλή άκυρη. Καταδικάζει την ψήφισή της από την ελληνική Βουλή. Καλεί τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και ιδίως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κινήσει διαδικασίες σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μείζον αυτό εθνικό και πολιτικό ατόπημα.
(ε) Η Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη δεσμεύεται πως θα εισηγηθεί και θα υλοποιήσει ένα ευρύ, επιστημονικά τεκμηριωμένο, συστηματικό και δωρεάν πρόγραμμα διαφώτισης και διαπαιδαγώγησης των κατοίκων και δημοτών της Θεσσαλονίκης για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ανυπαρξία μακεδονικού έθνους, μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας που να σχετίζεται με την Μακεδονία των χρόνων του Φιλίππου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλους.