Ν. Χουντής:ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να συγκαλύψουν τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων – Ευθύνες έχει και η Τράπεζα της Ελλάδας
Επιχείρηση συγκάλυψης, ώστε να μην ανασυρθεί από το αρχείο η δικογραφία που έκλεισε σκανδαλωδώς το 2013 και αφορούσε στα δάνεια των κομμάτων, στις ποινικές ευθύνες, προσώπων από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τραπεζικών στελεχών που ενέκριναν τη χορήγηση δανείων 250 εκ. ευρώ στα δύο κόμματα, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, με αφορμή τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο οικονομικός εισαγγελέας, κ. Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε τα πρακτικά της συνεδρίασης στη Βουλή, κατά την οποία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας, παραδέχθηκε επιτέλους ότι η τροπολογία του ν. 4146/2013 δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι αφορούσε στα δάνεια των κομμάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη, κ. Στουρνάρα, ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά την ερμηνεία της περίφημης τροπολογίας, με την οποία επιχειρήθηκε να διαγραφούν τα χρέη και οι ποινικές ευθύνες για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το 2013 και η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, κ. Αθανασίου, έρχεται με καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, μετά την κατηγορηματική δήλωση της Κομισιόν ότι «το άρθρο 78 του νόμου 4146/2013 δεν αποτελεί νομική βάση για ακύρωση ή διαγραφή χρεών».
Θυμίζω ότι, τον περασμένο Ιούνιο (βλ. Δελτίο Τύπου μας, 14.06.2016, http://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=&id=4063) είχαμε δώσει στη δημοσιότητα απάντηση της Κομισιόν σε ερώτησή μου, με την οποία, η Κομισιόν, μετά από πολύμηνα «μαγειρέματα», υποχρεώθηκε εν τέλει να απαντήσει ότι, πράγματι, η τροπολογία που δήθεν διέγραφε τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων, -ερμηνεία την οποία είχαν υιοθετήσει, τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ- «δεν αποτελεί νομική βάση για ακύρωση ή διαγραφή δανείων».
Είχα τότε, ευθέως κατηγορήσει τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Παπαγγελόπουλο ότι, με την άποψη που εξέφρασε στη Βουλή (05.11.2015) ότι «η δικογραφία η οποία αφορούσε τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα τέθηκε στο αρχείο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη (άρθρο 78 του ν. 4146/2013). Και κατά την άποψή μου η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε», συνέπραττε με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη συγκάλυψη της υπόθεσης, αφού υιοθετούσε τη λανθασμένη, αλλά βολική για τα κόμματα αυτά, ερμηνεία, για διαγραφή χρεών και άρση του αξιόποινου για πολιτικά και τραπεζικά στελέχη.
Οι ισχυρισμοί μου αυτοί, πλέον επιβεβαιώνονται, αφού αποδείχθηκε ότι, παρά την προ 4μήνου ρητή δήλωση της Κομισιόν, κανείς από την λαλίστατη «περί τα δάνεια» κυβέρνηση, ούτε καν από το «ευαίσθητο» Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν ενήργησε για την ανάσυρση της δικογραφίας που «έκλεισαν» σκανδαλωδώς το 2013.
«Τίθενται τα ερωτήματα:
«Γιατί ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος επώνυμα αναφέρετο στο Δελτίο Τύπου μας (14.06.2016), δεν απέστειλε αμέσως την απάντηση της Κομισιόν στον εισαγγελέα;
«Επιμένει ακόμα η κυβέρνηση ότι η τροπολογία αφορούσε στα δάνεια των κομμάτων;
«Επιμένει ο κ. Παπαγγελόπουλος στη δήλωσή του στη Βουλή, στις 05.11.2015, απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καραγιαννίδη, ότι, «διάταξη που να επαναφέρει ποινικές διατάξεις που έχουν ήδη τεθεί στο αρχείο δεν μπορεί να υπάρξει»; Αντιλαμβάνεται ότι δεν μιλάμε πλέον για νέα διάταξη αλλά για διαφορετική αντικειμενική ερμηνεία της τροπολογίας;
«Πότε κατάλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι η τροπολογία αυτή δεν αφορούσε στα δάνεια των κομμάτων; Πριν τη δήλωση της Κομισιόν που κοινοποιήσαμε τον Ιούνιο ή μετά; Αν δεχτούμε καλόπιστα ότι το κατάλαβε μετά την απάντηση της Κομισιόν, τότε δικαίως μιλάμε για «εγκληματική» αμέλεια. Αν όμως το γνώριζε από πριν, γιατί ο κ. Στουρνάρας όσο και ο προκάτοχός του κ. Προβόπουλος, δεν είχαν παρέμβει, ως όφειλαν, εκ του θεσμικού τους ρόλου;
«Εμείς, προς διευκόλυνση όλων των ανωτέρω, θα παραδώσουμε την απάντηση της Κομισιόν και στον οικονομικό εισαγγελέα, κ. Αθανασίου και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία είναι βέβαιο πλέον ότι, όχι μόνο τη γνωρίζει, αλλά, έστω και αργά, την έχει ενστερνιστεί.
«Θεωρώ ότι, εκτός από την κυβέρνηση, πρέπει να τοποθετηθούν πλέον δημόσια και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διότι η «συγνώμη» που ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο κ. Μητσοτάκης, για τις πρακτικές που έσβηναν χρέη και ευθύνες για τα θαλασσοδάνεια, δεν ισχύει. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρξε τροπολογία που να σβήνει δάνεια και ποινικές ευθύνες. Αυτά τα θέματα τα έχουν πλέον μπροστά…»