Μήνυμα του Νότη Μαριά για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Οι μνημονιακές πολιτικές και οι αποφάσεις της κυβέρνησης άφησαν αβοήθητους τους συνανθρώπους μας με αυτισμό και τις οικογένειές τους.
Μετά τον κόφτη στις δαπάνες ειδικής θεραπείας, ύψους 48 εκατ. ευρώ, που άφησε περισσότερα από 100.000 παιδιά και εφήβους με αυτισμό στην τύχη τους, χωρίς την αναγκαίες υπηρεσίες ειδικής αγωγής –ειδικής θεραπείας, η κυβέρνηση με τον ν. 4512/2018 μείωσε, με αντιεπιστημονικά κριτήρια, το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας του αυτισμού από 67 % σε 50%, ποσοστό για το οποίο δεν χορηγείται επίδομα αναπηρίας στη χώρα μας.
Η ελληνική κυβέρνηση κατάλυσε το κράτος πρόνοιας και άφησε εκτεθειμένους χιλιάδες συνανθρώπους μας με αυτισμό, παραβιάζοντας τις Συνθήκες της ΕΕ, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και το δίκαιο της ΕΕ.
Έθεσα το ζήτημα κατ’ επανάληψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με παρεμβάσεις μου και γραπτές ερωτήσεις, ζητώντας την λήψη μέτρων, ώστε να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων με Αυτισμό και να επαναχορηγηθεί το επίδομα αναπηρίας στους δικαιούχους.
Όπως απάντησε στην ερώτησή μου, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επίτροπος κ. Thyssen, «εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να καθορίζει τις προϋποθέσεις για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και το ύψος τους και την περίοδο για την οποία χορηγούνται». Συμπλήρωσε επίσης ότι «η Επιτροπή στηρίζει, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, την κοινωνική και εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αυτισμό».
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση: α) να αποκαταστήσει το σύστημα καταβολής των δαπανών των ασφαλισμένων για τις θεραπείες ειδικής αγωγής –ειδικής θεραπείας, με την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ και την αμοιβή των παρόχων των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις τιμές που ισχύουν κατά τις τρέχουσες συναλλαγές και β) να αξιοποιήσει το ποσό ύψους 262,4 εκατ. ευρώ, που προορίζεται για δράσεις στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα «παράλληλης στήριξης», εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και μαθήματα ένταξης (στην βασική εκπαίδευση) για τους μαθητές με αναπηρία, για την ανάπτυξη προσβάσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, την ανάπτυξη υπηρεσιών στήριξης των ατόμων με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και τον συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.
Επισυνάπτεται βίντεο με παρεμβάσεις του Νότη Μαριά για τα ΑμεΑ: