Μικροί υπερ-ήρωες και υπερ-ηρωίδες κατέκλυσαν το δημαρχείο Πανοράματος
Μια φορά κι έναν καιρό…. τα νήπια έμαθαν να σώζουν την γιαγιά και τον παππού από εγκεφαλικό
Ωραίο σαν παραμύθι αλλά αληθινό πέρα για πέρα! Πρόκειται για το καινοτόμο πρόγραμμα «ΧΟΠΑ ήρωες 112» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του σε τρία νηπιαγωγεία (Νηπιαγωγείο Κολλεγίου Ανατόλια, Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», 2ο Νηπιαγωγείο Θέρμης).
Επιστημονικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Angels Initiative με απλά λόγια δίδαξαν στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και πώς να καλούν στον πανευρωπαϊκό αριθμό 112 για τις πρώτες βοήθειες.
Προκειμένου μάλιστα να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις του προγράμματος οι μικροί «φύλακες – άγγελοι» γνώρισαν τέσσερις διαφορετικούς ήρωες ο κάθε ένας εκ των οποίων συμβολίζει ένα διαφορετικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού: τον Χάρη που συμβολίζει το Χέρι, την Όλγα που συμβολίζει την Ομιλία, τον Πέτρο που συμβολίζει το Πρόσωπο και τον Αλέξη που συμβολίζει την Άμεση δράση. Από τα αρχικά των τεσσάρων ηρώων προκύπτει και το ακρωνύμιο ΧΟΠΑ, που είναι και το όνομα του προγράμματος.
Και οι τέσσερις ήρωες ζωντάνεψαν χθες στη σκηνή του αμφιθεάτρου «Σταύρος Κουγιουμτζής», όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, παρουσία του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και της επικεφαλής καθηγήτριας Χαρίκλειας Πρώιου.
Μέσα από ένα διαδραστικό δρώμενο, τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρακολούθησαν οπτικοποιημένα τα πρώτα συμπτώματα του εγκεφαλικού και πώς μπορούν να βοηθήσουν τον παππού και την γιαγιά.
Στη συνέχεια μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και τραγούδια έμαθαν για τον πανευρωπαικό αριθμό 112 και πήραν αναμνηστικά δώρα.
«Βασικός μας στόχος είναι να ενταχθεί το πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112, στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των θερινών Camp τα οποία διοργανώνει ο δήμος μας, ενημερώνοντας τους κηδεμόνες των μαθητών, τους εκπαιδευτικούς αλλά και συγγενικά πρόσωπα τρίτης ηλικίας τα οποία πιθανώς να έχουν την ευθύνη φροντίδας των παιδιών» δήλωσε ο δήμαρχος που έδωσε τα συγχαρητήρια του στους μικρούς ήρωες και ηρωίδες που μαθαίνουν να φροντίζουν τους μεγάλους ήρωες της ζωής, τη γιαγιά και τον παππού, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικογένειας.
Στους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκε η υπεύθυνη του έργου, Eπίκουρη Καθηγήτρια Νευρογνωστικών Διαταραχών και Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Χαρίκλεια Πρώιου, ενώ ο Jan Van der Merwe εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «The Angels Initiative Europe» σημείωσε ότι πρόκειται για μια επιστημονική καινοτομία που ξεκίνησε παγκοσμίως και για πρώτη φορά την από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τα τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης απένειμε πιστοποιητικά συμμετοχής στους εθελοντές φοιτητές της Διεπιστημονικής Ομάδας του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία και στους διευθυντές των τριών σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.