Μέτρα για την επιχειρηματικότητα ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς από τη Φ. Γεννηματά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Tην αγωνία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για το μέλλον της οικονομίας εξέφρασαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, λίγο νωρίτερα, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

 

Η έλλειψη ρευστότητας, τα κόκκινα δάνεια, η οικονομική ασφυξία,  η ανεξέλεγκτη φορολογία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που ταλανίζουν την επιχειρηματική κοινότητα, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν προς την κα. Γεννηματά, η οποία επισήμανε την σημασία ενός σχεδίου ελληνικής ταυτότητας προκειμένου να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη και να εξασφαλιστούν πόροι για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

 

«Η Ελλάδα έχει δυνατότητες αλλά χρειάζεται συνεννόηση και σταθερότητα, δυστυχώς όλα τα προγράμματα δεν σχεδιάστηκαν από Έλληνες με αποτέλεσμα να μη ληφθεί υπόψη το ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά η κα. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως  «η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε ανακύκλωση του προβλήματος, διατηρεί τη φτωχοποίηση. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για πειράματα και αναζήτηση σωτήρων» σημείωσε η κα. Γεννηματά, η οποία υπογράμμισε πως η φορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως έχει προτείνει το ΚΙΝΑΛ πρέπει να μειωθεί από το 29% που είναι σήμερα, σε 20%.

 

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών η κα. Γεννηματά τόνισε πως δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για να προστατευθούν τα μακεδονικά προϊόντα. «Το πρόβλημα που θα προκύψει φοβάμαι ότι μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όλα αυτά τα θέματα είναι για μας στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας και θα εξακολουθήσουν να είναι, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη στη Βόρειο Ελλάδα και στη Μακεδονία. Είναι αυτή τη στιγμή εγκαταλελειμμένες» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

 

Τι ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς

 

«Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η αγορά, οι υψηλοί φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας  διαμορφώνουν ασφυκτικές πιέσεις για το επιχειρείν, ιδιαίτερα, δε, για κάποιες επιχειρήσεις που προσπαθούν να

 

κρατηθούν, με δυσκολία, στη ‘ζωή’» τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο οποίος έκανε αναφορά στη δέσμη μέτρων που απαιτείται για αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα ζήτησε τη δημιουργία ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την ουσιαστική αντιμετώπιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στη φοροδιαφυγή, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη λήψη μέτρων ώστε η χρήση του όρου ‘μακεδονικός’ να μην εξελιχθεί σε εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη, για τις εμπορικές ονομασίες, τα σήματα και τις επωνυμίες των επιχειρήσεων, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων.

 

Στις προσπάθειες που κάνουν οι εξαγωγείς προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί αλλά και την ανάγκη δημιουργίας Γραφείου Εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μία πολύ καλή πρακτική με αποτελέσματα, που ξεκίνησε από την Αγγλία. « Το δόγμα μας είναι παράγω στην Ελλάδα και εξάγω. Ωστόσο για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει και ομαλή ροή στην πρώτη ύλη» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος συμπληρώνοντας πως μεγάλο αγκάθι για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι το brain drain.

 

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από καμία κυβέρνηση το παραμικρό για ελάφρυνση της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Ακούμε συνεχώς πως πρέπει να διασωθεί η χώρα, όμως η χώρα έχει πολίτες, επιχειρήσεις, που ζουν σε στάση αναμονής και αγνοούν πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης επισημαίνοντας πως ο τζίρος του εμπορικού κόσμου είναι σε ελεύθερη πτώση από το 2010.

«Πρέπει να ληφθεί απόφαση από πού θα ξεκινήσει η ανάπτυξη. Αν ξεκινήσει από τα κουφάρια των δικών μας επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερωθούμε προκειμένου να διασώσουμε ότι μπορούμε» είπε ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως η καυτή πατάτα που θα βρει η επόμενη κυβέρνηση είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

 

«Υπερφορολόγηση, υπερχρέωση και μη δανεισμός τα αγκάθια για τη μικρομεσαία κοινότητα» σημείωσε  ο α΄αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και α΄αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Δημήτρης Βαργιάμης υπογραμμίζοντας πως απαιτείται εθνική συναίνεση για να πάει η χώρα μπροστά. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου και τολμηρών αποφάσεων. «Τα επιμελητήρια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο ενώ οι όποιες αλλαγές πραγματοποιούνται θα πρέπει να αξιολογούνται.

 

 

 

 

 

Στην εκροή της βορειοελλαδικής βιομηχανικής παραγωγής στις γειτονικές χώρες αναφέρθηκε ο υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Μερελής. «Πρέπει να σταματήσουμε την εκροή της βιομηχανικής παραγωγής» τόνισε.

 

Για ανάγκη μείωσης της φορολογίας αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούν τα εικονικά παραστατικά μίλησε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μενεξόπουλος.

 

«Η αγωνία μας είναι η επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  βρίσκονται σε στάση αναμονής και αιμορραγίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολόπουλος.

 

Στο παραεμπόριο που μαστίζει τη Θεσσαλονίκη  και τη συνεχιζόμενη αύξηση της εγκληματικότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακώβου.