Mέρτζος στο ΜΙΑ: Με μία έντιμη συμφωνία σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες

Ευρύτατη δημοσιότητα είχε στο Κράτος των Σκοπίων η συνέντευξη που έδωσε ο Ν.Ι.Μέρτζος στο εκεί κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ με θέμα την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας ανάμεσα στα δύο γειτονικά Κράτη. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε με φωτογραφίες στο ΜΙΑ την Δευτέρα 9 Απριλίου 2018, δύο ημέρες πριν την νέα κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν.Κοτζιά και Ν.Ντιμιτρώφ στην Αχρίδα. Αναδημοσιεύθηκε στην κρατική τηλεόραση, σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες και στο Διαδίκτυο ενώ ταυτόχρονα μεταδόθηκε μεταφρασμένη στην αγγλική.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας ΄Ελληνας Μακεδόνας απευθύνεται στην Κοινή Γνώμη των Σκοπίων και μάλιστα με θέμα τις διαπραγματεύσεις.

Το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ δημοσίευσε τα ακόλουθα:

Mέρτζος στο ΜΙΑ: Με μία έντιμη συμφωνία

σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες

Αθήνα, 9 Απριλίου 2018 (ΜΙΑ): Είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα του ονόματος. Με μία έντιμη συμφωνία σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες, λέει ο Νίκος Μέρτζος, Έλληνας συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος, πρώην σύμβουλος πολλών Πρωθυπουργών της Ελλάδας και πρώην Πρόεδρος της ελληνικής «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών».

«Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση. Τελεία. Όλο αυτό έπρεπε να είχε τελειώσει ήδη από το 1992-93. Τότε μίλησα με τον Γκλιγκόροφ, ήμασταν πολύ κοντά. Δεύτερον, πρέπει να σταθεροποιηθεί και η χώρα σας και η χώρα μας. Γιατί αυτά τα ζητήματα είναι αλληλένδετα. Τους λέω: «Ο Βαρδάρης φθάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, εντάξει, εμείς αποκαλούμε τον μισό ποταμό Αξιό, αλλά είναι ο ίδιος ποταμός. Πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε το ένα έθνος να μην προσβάλει το άλλο. Ειδικά, το ισχυρότερο να μην προσβάλει το αδύναμο, αλλά και οι αδύναμοι να δείξουν κατανόηση, να δείξουν αληθινή φιλία. Είμαι βέβαιος, είμαι πεπεισμένος, από αυτά που έχω περάσει στη ζωή μου, ότι, εάν επιτευχθεί συμφωνία, με μια έντιμη συμφωνία, δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία σε 20 χρόνια», εξηγεί ο Μέρτζος.

Τον τελευταίο καιρό ο Μέρτζος, μέσω κειμένων και ομιλιών στην Ελλάδα, ζητά να λυθεί το πρόβλημα και η θέση του συμπίπτει με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης – μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία.

«Η λύση πρέπει να είναι με σύνθετη ονομασία. Εμείς λέμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, εγώ είμαι Μακεδόνας Έλληνας, ο Μπορίσωφ είναι Μακεδόνας Βούλγαρος, υπάρχουν Εβραίοι Μακεδόνες. Εσείς θέλετε το μονοπώλιο. Αυτο-προσδιοριστείτε όπως θέλετε, αλλά να υπάρχει διαφορά μεταξύ μας», λέει ο Μέρτζος στη συνομιλία με την ανταποκρίτρια του ΜΙΑ από την Αθήνα.

Σε σχέση με το εάν το όνομα θα πρέπει να είναι στη μακεδονική γλώσσα, αμετάφραστο, ο Έλληνας συγγραφέας θεωρεί ότι θα ήταν καλό να γίνει έτσι αλλά δεν είναι κάτι υποχρεωτικό.

«Θα ήταν καλό να είναι στη γλώσσα σας. Ωστόσο, εάν μια χώρα θελήσει να το μεταφράσει, π.χ. North Macedonia, τι θα κάνουμε; Θα της κάνουμε μήνυση;» σχολίασε ο Μέρτζος.

Το Μάρτιο του 2016 περίπου 100 φοιτητές μαζί με επτά καθηγητές τους πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της μη κυβερνητικής «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», της οποίας ο Μέρτζος ήταν επικεφαλής στο παρελθόν, με στόχο την καλύτερη γνωριμία, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ των νέων και την εγκαθίδρυση συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων. Ανακαλώντας στη μνήμη του την τριήμερη αυτή επίσκεψη, λέει ότι η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ χρήσιμη και έστειλε ένα φιλικό μήνυμα στην Ελλάδα.

«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Επειδή το μήνυμα δεν ήταν προς τους μαθητές, αλλά προς την Ελλάδα. Και γι’ αυτό έγραψα και τώρα όταν βγήκαν με τις σημαίες». Τους λέω: «Είμαστε γείτονες. Θέλετε, δεν θέλετε θα ζήσουμε μαζί», ανέφερε ο Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος και τόνισε ότι είναι ωφέλιμο να οργανώνονται συχνά τέτοιες επισκέψεις.

Αυτοί, για τους οποίους ο Μέρτζος λέει ότι “βγήκαν με τις σημαίες”, στην πραγματικότητα είναι οι διαδηλωτές που στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα “υπερασπίστηκαν το όνομα Μακεδονία” και τους οποίους ο Μέρτζος καλεί να έρθουν ένα Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, να κάνουν μια βόλτα και να δουν ότι οι περισσότεροι είναι Μακεδόνες τουρίστες που δεν έχουν κανένα σκοπό να “απελευθερώσουν τη Θεσσαλονίκη”.

Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα, ο Μέρτζος ήταν ένας από τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία το 1992, 26 χρόνια αργότερα δεν υποστήριξε τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και ανέφερε συνεχώς ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία με ένα σύνθετο όνομα.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Νίκος Μέρτζος παρουσίασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το νέο του βιβλίο «Το Μακεδονικό Ζήτημα». Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ηγέτης του κόμματος «Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης.

Η παραπάνω συνέντευξη έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες

https://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/282/134204210

https://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/200/134204333