Με βαριά μέτρα θα κλείσει η Αξιολόγηση
Αφορολόγητο στα 5.800 ευρώ, μείωση συντάξεων, ρυθμίσεις στα εργασιακά και πώληση μονάδων της ΔΕΗ προβλέπει η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, προκειμένου να κλείσει η Αξιολόγηση, όπως παραδέχτηκε χτες ο Ε. Τσακαλώτος, που ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις τους βουλευτές των ΑΝΕΛΛ.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός, σύμφωνα με την “Αυγή” είπε ότι το μόνο «αγκάθι» μέχρι την Παρασκευή είναι το θέμα της ΔΕΗ, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τους ΑΝΕΛ, το ζήτημα των εργασιακών εξετάζεται σε ανώτερο επίπεδο.
Πάντως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τα εργασιακά δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή. Τα μέτρα, που αφορούν την περίοδο μετά το 2019, προβλέπουν τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, ενώ η μάχη έχει επικεντρωθεί στο ύψος της μείωση των συντάξεων. Αναφορικά με τα αντίμετρα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ με την κυβέρνηση όμως να διεκδικεί η μείωση αυτή να αγγίξει τα 400 εκατομμύρια.
Επίσης προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα προβλέπεται ότι 120.000 παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, αυτά θα διατηρηθούν στο 3,5% για τρία χρόνια και όχι για δέκα όπως ζήτησαν οι δανειστές. Επίσης φαίνεται πως «κλείδωσε» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς πλέον έχουν συμφωνήσει σε αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή.
Η “Καθημερινή” σε σημερινή της ανάρτηση- ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες αναφέρει:
Με το χθεσινό Euroworking Group να κάνει βήματα πίσω αντί βήματα προόδου, έληξε η χθεσινή συνεδρίαση χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Το Euroworking Group συνέστησε μεν την επιστροφή των θεσμών και τη συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά άφησε θολό το πότε θα γίνει αυτό, ενώ τόνισε ότι, αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και καθυστερήσει περαιτέρω η επιστροφή τους στην Ελλάδα, τότε θα χαθεί η ευκαιρία να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν ήδη ότι οι πιθανότητες μειώνονται. Κυβερνητικές πηγές, που επίσης περιέγραφαν ως μη θετικό το κλίμα στις Βρυξέλλες χθες, ανέφεραν πως η ελληνική αντιπροσωπεία κατέστησε από νωρίς σαφές προς το EWG ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στα εργασιακά με ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων (αν, δηλαδή, δεν πιεστεί το ΔΝΤ να υποχωρήσει), τότε δεν μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες για αναζήτηση κοινού τόπου στα υπόλοιπα. Πάντως, μετά τη λήξη της συνεδρίασης μετέδιδαν την εκτίμηση ότι παραμένει η προσδοκία για επιστροφή των θεσμών τη Δευτέρα και έγκαιρη διευθέτηση των λίγων εκκρεμοτήτων πριν από το Eurogroup της Μάλτας.