Με μυστικές διαπραγματεύσεις αυξάνουν τους πλειστηριασμούς

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη στιγμή που όλη η κοινή γνώμη έχει στραμμένο το βλέμμα της στην ανείπωτη εθνική τραγωδία με τις καταστροφικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να κάνει μυστικές συναντήσεις με την τρόικα προκειμένου να βάλει οριστική ταφόπλακα στους δανειολήπτες. Μακριά, λοιπόν, από τα φώτα της δημοσιότητας έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις κυβερνητικών στελεχών και των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των εγχώριων τραπεζών, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και δεν ανακοινώθηκε τι ακριβώς αποφασίστηκε στη συνάντηση αυτή, γνωρίζουμε ότι η συζήτηση αφορούσε τα κόκκινα δάνεια και όπως ήδη αναφέρθηκε, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τα δύο αυτά θέματα απασχολούν τους δανειστές για το τι θα συμβεί από τις 20 Αυγούστου και μετά. Οι δανειστές και η ΕΚΤ αποφάσισαν να έχουν υπό στενή παρακολούθηση δάνεια και πλειστηριασμούς και να είναι έτοιμοι να επέμβουν να διαπιστώσουν ολιγωρίες. Αυτό το δικαίωμα το έχουν ήδη αποκτήσει με το συμπληρωματικό μνημόνιο και περιμένουν από την κυβέρνηση και τις τράπεζες να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις πωλήσεις δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οι δανειστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση και κάτι τέτοιο τις καθιστά μη επενδύσιμες στα μάτια των ξένων επενδυτών. Οπότε η κυβέρνηση θα πάρει για άλλη μια φορά χρήματα του ελληνικού λαού για να σώσει (ξανά) τις τράπεζες, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να σωθούν.

Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι δανειστές στην μυστική συνάντηση απαίτησαν να βγαίνουν σπίτια στο σφυρί, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμη και στις πιο φτωχές περιοχές, ακόμα και αν πρόκειται για ένα μαντρί, ένα στάβλο ή μια καλύβα. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να αυξήσει τον αριθμό των πλειστηριασμών, γεγονός που πρόκειται να δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα με άγνωστες προεκτάσεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτά που θα ζήσουμε μετά την “έξοδο” από το μνημόνιο θα είναι πολύ χειρότερα από ότι έχουμε βιώσει μέχρι τώρα.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα μας επιβληθούν πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία θα είναι αδύνατον να επωμιστεί ο ήδη χρεοκοπημένος και φτωχοποιημένος ελληνικός λαός. Χρειαζόμαστε μια πολιτική ηγεσία που δεν θα είναι διαχειριστές των αποφάσεων που έρχονται από έξω. Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να ενδιαφέρονται πρώτα για τη σωτηρία και την ευημερία των ανθρώπων και μετά για τη σωτηρία των τραπεζών.