Με ένα «αριστερό» μνημόνιο, νέα μέτρα και πλειστηριασμοί
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έσκιζε τα μνημόνια και θα προστάτευε τους δανειολήπτες, αλλά υπέγραψε νέο μνημόνιο που κόβει μισθούς και συντάξεις από τους δανειολήπτες που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζας και προωθεί τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Δύο χρόνια μετά την εκλογική του επικράτηση θα είχε στο ενεργητικό του την υπογραφή ισάριθμων μνημονίων. Πρόκειται για «μνημόνια» που υποτίθεται ότι είτε θα έσκιζε είτε θα καταργούσε με ένα νόμο και έναν άρθρο! Αντίθετα, είναι μια κυβέρνηση που καταγράφει ουσιαστικά την μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ λόγων και πράξεων των τελευταίων δεκαετιών. Σε 2,5 χρόνια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έφερε στην ελληνική κοινωνία και ετοιμάζεται ψηφίσει σε δύο χρόνια, δύο μνημόνια. Μετά το τρίτο μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεσμεύει πλέον τη χώρα σε νέο πρόγραμμα, με βαριά μέτρα και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο για πολλά χρόνια. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία παραπέμπεται για όλο και αργότερα και χωρίς καμία ρητή αναφορά για ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ.. Με τα νέα μέτρα, το συνολικό κόστος φτάνει στα 12,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 8,5 φορές περισσότερα από ότι προέβλεπε το «e-mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ. το 2014.
Τα μέτρα αυτά πλήττουν κυρίως τους ασθενέστερους, γι’ αυτό και είναι το πιο σκληρό μνημόνιο από όλα. Οι συντάξεις κόβονται μεσοσταθμικά κατά 9%, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Οι συνταξιούχοι χάνουν δηλαδή δύο συντάξεις. Μία με τη μείωση 9% και άλλη μία με τη μείωση του αφορολογήτου. Στην ίδια μοίρα και οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που χάνουν έναν μισθό με την μείωση του αφορολόγητου! Η κυβέρνηση λαμβάνει τελικά μέτρα μισού δισ. ευρώ για το 2018 και 3,6 δισ. ευρώ μέτρα από το 2019 και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα παραιτηθεί, σε περίπτωση που μειωνόταν το αφορολόγητο όριο κάτω από 9.000 ευρώ. Σήμερα το κόβει κατά 3.000 ευρώ (στις 5.681 ευρώ για άγαμο φορολογούμενο), επιβαρύνοντας με 600-660 ευρώ το χρόνο κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και αγρότη. Κι ακόμα δεν παραιτήθηκε. Η υπουργός Εργασίας που έλεγε ότι πέτυχε στα εργασιακά θέματα τη «ρήτρα της επεκτασιμότητας» και της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» των κλαδικών συμβάσεων, καλείται να νομοθετήσει τώρα το αντίθετο. Δηλαδή, την επέκταση της ρύθμισης του 2011 μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου. Επίσης, η κυβέρνηση υποθήκευσε όλα τα δημόσια ακίνητα για 99 χρόνια, ενώ έχει εκχωρήσει τις τράπεζες για 35 χρόνια, ενώ δεσμεύει τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα για να εξυπηρετείται το χρέος.
Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται η πλέον μνημονιακή έστω και αν θεωρεί τον εαυτό της «αριστερό».
Την ίδια στιγμή, το κόμμα που τόσο πολύ αντιστάθηκε στους πλειστηριασμούς θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, καθώς οι τράπεζες πρόκειται από το φθινόπωρο να ξεκινήσουν τις πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων προκειμένου να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους. Μέχρι το 2019 οι τράπεζες πρέπει να έχουν μειώσει κατά 40 δις. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και με όπλο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να έχουν καθαρίσει τα χαρτοφυλάκια τους, γεμίζοντας όσο περισσότερο γίνεται τα ταμεία τους. Και αναμένεται να δούμε και στην Ελλάδα σκηνές Ισπανίας, δηλαδή ανθρώπους να μένουν μαζικά στο δρόμο, από μια κυβέρνηση με προεκλογικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Πιλοτικά οι πρώτοι τραπεζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, με στόχο το ηλεκτρονικό μοντέλο να τεθεί σε φουλ λειτουργία από το φθινόπωρο, και να κλιμακωθεί μέσα στο 2018. Το σύστημα στο οποίο ποντάρουν οι τράπεζες για να καταλαγιάσουν οι αναταραχές στα Ειρηνοδικεία είναι το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο», όπου το πρόβλημα αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινα στεγαστικά δάνεια, και αντιμετωπίστηκε με την βοήθεια της τεχνολογίας. Όπως και εκεί, έτσι και εδώ, οι υποψήφιοι πλειοδότες θα ενημερώνονται αμέσως από το σύστημα με ηλεκτρονικό μήνυμα για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της, καθώς και ότι αυτή έχει εγκριθεί, ενώ ο υπάλληλος θα ανακηρύσσει τον υπερθεματιστή, ο οποίος και θα καταβάλει το τίμημα εντός δεκαημέρου.
Η τεχνολογία μπορεί να σταματήσει τα έκτροπα και τις βιαιοπραγίες στα Ειρηνοδικεία, δεν πρόκειται ωστόσο να λύσει το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ηλεκτρονικοί ή όχι, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σημαίνουν άλλη μια διάψευση προσδοκιών για ένα μέρος του κόσμου που συνεχίζει να στηρίζει ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και μερικές ημέρες οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να άρουν την εξάμηνη αποχή τους από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά μόνο για επισπευδόμενη απαίτηση (δηλαδή ποσό εγγραφής της κατάσχεσης), ίσο ή μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ. Δηλαδή για σπίτια που απευθύνονται σε παχιά πορτοφόλια, απόφαση που φιλοδοξεί να περιορίσει όσο αυτό είναι δυνατόν τις αντιδράσεις στα Ειρηνοδικεία. Το ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι πως θα κινηθούν στο μέτωπο των πλειστηριασμών τα funds, αφού ο μεγάλος όγκος των ακινήτων που θα βγει μελλοντικά στο σφυρί, αφορά σε δάνεια που θα πουλήσουν οι τράπεζες σε επενδυτικές εταιρείες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών, για όλο το 2017 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πανελλαδικά 3.700 πλειστηριασμοί. Δεδομένου ότι κάποιοι εκκρεμούν από παλαιά και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην βάση δεδομένων του Ταμείου, θα πρέπει στους παραπάνω να προστεθούν περίπου 4.000 σύμφωνα με γνώστες του αντικειμένου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 52.000 πλειστηριασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009 και ακολουθώντας συνεχώς πτωτική τάση, φθάσαμε το 2016 να έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.800 πλειστηριασμοί.
Αυτοί οι πλειστηριασμοί και πολλές χιλιάδες άλλοι μέχρι το 2019 θα γίνουν από μια κυβέρνηση που είχε ως προεκλογικό σύνθημα το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Το οποίο μετέτρεψε σε «το κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ή «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη».