Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη προετοιμάζονται για τον διεθνή διαγωνισμό Φυσικής

O Reporter καλείται να παρουσιάσει  ένα πρόβλημα που έχει επιλέξει ο opponent. Προσπαθεί να βρει λύση, ο opponent ασκεί κριτική, ο reviewer με συγκεκριμένες ερωτήσεις προσπαθεί να είναι αντικειμενικός και να αναδείξει τα λάθη των αντιπάλων του. Εμφανίζεται το powerpoint της τελικής λύσης και η παρουσίαση ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά.

Η προετοιμασία των μαθητών που παίρνουν μέρος στον Hellenic Y.N.T έχει ήδη ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη και ο συντονιστής της όλης προσπάθειας, καθηγητής Φυσικής και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών , Απόστολος Μιχαλούδης λέει: «H Ένωση Ελλήνων Φυσικών είναι ο επίσημος φορέας του διαγωνισμού στην Ελλάδα.. Η χώρα μας συμμετέχει για δεύτερη χρονιά φέτος. Το Physics World Cup είναι ο πιο συναρπαστικός ομαδοσυνεργατικός διαγωνισμός Φυσικής, μεταξύ μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι μαθητές παρουσιάζουν τις λύσεις τους σε 17 επιστημονικά προβλήματα που έχουν προετοιμάσει για αρκετούς μήνες. Η κάθε λύση αξιολογείται από άλλους μαθητές και οι επιδόσεις τους βαθμολογούνται από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες στον τομέα της Φυσικής.

Τα προβλήματα προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους των Φυσικών Επιστημών και είναι μερικές φορές διεπιστημονικά, ενώ διατυπώνονται με πολύ ανοικτό τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνηθούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες και ως εκ τούτου να υπάρχουν και διάφοροι τρόποι χειρισμού τους. Τα προβλήματα είναι τέτοια ώστε να μην μπορούν να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, ούτε απαιτείται η απομνημόνευση θεωριών και εξισώσεων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε ένα διαγώνισμα. Αυτό που προωθείται είναι η βιωματική μάθηση και ο επιστημονικός τρόπος προσέγγισης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται εδώ και 33 χρόνια και σ αυτόν συμμετέχουν 45 χώρες».  

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν ήδη εδώ και 33 χρόνια που διεξάγεται , 45 χώρες από όλο τον κόσμο.

Το Physics World Cup χωρίζεται σε δύο επιμέρους διαγωνισμούς:

Πρόκειται για τον κύριο διαγωνισμό. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Α’-Γ’ Λυκείου, που έχουν ήδη πάρει μέρος στον ΙΥΝΤ και είναι πιο απαιτητικός. Η κάθε χώρα μπορεί να στείλει μόνο μία ομάδα 5 μαθητών για να την εκπροσωπήσει.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Α’ Γυμνασίου έως και Α’ Λυκείου (γεννηθείς 2004-2008). Κάθε χώρα μπορεί να στείλει αρκετές ομάδες των 6 μαθητών, αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τα 17 προβλήματα και να έχουν προκριθεί από τον εθνικό διαγωνισμό της χώρας τους.

Για το 2020 ο διαγωνισμός ΙΥΡΤ θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Τιμισοάρα (Ρουμανία), ενώ ο διαγωνισμός ΙΥΝΤ στην Αγ. Πετρούπολη (Ρωσία). Πέραν αυτών, οι μαθητές μπορούν να πάρουν μέρος σε αγώνες προετοιμασίας, τους οποίους διοργανώνουν χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, όπως για παράδειγμα η Αυστρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Για την πρόκριση στους τελικούς του ΙΥΝΤ απαιτείται πρώτα η διάκριση στον εθνικό διαγωνισμό Hellenic Υ.Ν.Τ.

Οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες των 6 ατόμων διαδικτυακά (μέσω google drive) και για το λόγο αυτό δεν είναι απαραίτητο οι ομάδες να είναι από το ίδιο σχολείο ή την ίδια πόλη. Στις ομάδες δίνονται συγκεκριμένες εργασίες οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και αξιολογούνται. Στον διαγωνισμό με τις ελληνικές ομάδες μπορούν να συμμετέχουν και αλλοδαποί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία στην Ελλάδα.

Οι ομάδες θα υποστηρίζονται από καθηγητές και φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα προβλήματα.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) είναι ο επίσημος φορέας του διαγωνισμού στην Ελλάδα.

Η ομάδα της ΕΕΦ θα βοηθήσει τους μαθητές σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας τους και θα εξασφαλίσει την ολοκλήρωση όλων των προβλημάτων των ομάδων, ώστε να μπορέσουν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, μέχρι τον ελληνικό τελικό.

Περισσότερες  πληροφορίες 
mail                  eef.thessaloniki@gmail.com

tel.                    6947401747 (Απόστολος Μιχαλούδης, επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας)