Μαριάς: Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ελλάδα

Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ από 1η Δεκεμβρίου 2019 έως 31 Μαΐου 2022. Μάλιστα για την ίδια περίοδο ο εν λόγω εκλέχτηκε και Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ.

Πρόκειται για έναν πολιτικό ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο τάχτηκε στο πλευρό της Πατρίδας μας με αφορμή τις απειλές του Ερντογάν, ζήτημα το οποίο αναδείξαμε τόσο  με σχετικό δελτίο τύπου το οποίο έτυχε σημαντικής προβολής στα Ελληνικά ΜΜΕ στις 3/5/2018 όσο και με άρθρο μας στις 7/5/2018.

Συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου 2018 με αφορμή την ομιλία του Σαρλ Μισέλ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για το Μέλλον της Ευρώπης ζήτησα και πήρα το λόγο προκειμένου να αναπτύξω τις απόψεις μου ως Ευρωβουλευτής για το ζήτημα αυτό και να υποβάλλω σχετική Ερώτηση στον Βέλγο Πρωθυπουργό.

Απευθυνόμενος λοιπόν στον Πρωθυπουργό του Βελγίου είπα τα εξής: «Κύριε Πρωθυπουργέ του Βελγίου, κύριε Μισέλ αναφερθήκατε στην Ευρωπαϊκή άμυνα και στο ΝΑΤΟ. Όμως το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του σε σχέση με την επιθετικότητα και τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιπροσθέτως μέχρι τώρα δεν έχει συγκροτηθεί Ευρωπαϊκός στρατός που θα μπορούσε ενδεχόμενα να στηρίξει την Ελλάδα έναντι των απειλών της Τουρκίας».

Και συνέχισα: «Επομένως θα ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Πρωθυπουργέ του Βελγίου, εάν το Βέλγιο ως κράτος είναι διατεθειμένο να συνάψει με την Ελλάδα ένα Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Ένα Σύμφωνο εγγύησης των Ελληνικών συνόρων τα οποία άλλωστε είναι και Ευρωπαϊκά. Ένα Σύμφωνο που θα συναφθεί άμεσα καθώς ο Ερντογάν εντείνει τις απειλές του κατά της Ελλάδας».

Απαντώντας χωρίς περιστροφές ο Σαρλ Μισέλ είπε: «Και επίσης πρέπει να μιλήσω και για την Ελλάδα και τις σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε πολλές φορές επαναλάβει και επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στα συμπεράσματά μας».

Η απάντηση αυτή του Σαρλ Μισέλ ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με την αντίστοιχη απάντηση που είχε δώσει στην ίδια Ερώτησή μου ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εντουάρ Μακρόν λίγες μέρες πριν, στις 18 Απριλίου 2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αυτή τη φορά όταν είχε τονίσει ότι « η Γαλλία ανά πάσα στιγμή θα είναι παραστάτης σε κάθε Κράτος Μέλος όταν απειλείται όταν υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του. Αυτό το είπαμε και στην Μεγάλη Βρετανία και στην υπόθεση Σκριπάλ, αλλά είναι και πάγια θέση μας προς την Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τις προάλλες είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό τον κ.Τσίπρα γι’ αυτό το θέμα. Είναι ακριβώς στην καρδία της κοινής μας αλληλεγγύης να υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών».

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκε στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχοντας την αμέριστη στήριξη του ίδιου του Γάλλου Προέδρου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται για θητεία δυόμιση ετών η οποία μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά και προεδρεύει του σημαντικού αυτού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ που λαμβάνουν άλλωστε και τις πιο σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Ο ρόλος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ορίζεται στο άρθρο 15 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

1.Προεδρεύει στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διευθύνει τις εργασίες του.

2.Μεριμνά για την προετοιμασία των συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συνέχεια των εργασιών του, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και βάσει των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

3.Βοηθά στην επίτευξη συνοχής και συναίνεσης στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

4.Ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κάθε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξασφαλίζει επίσης την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ στο επίπεδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων τόσο στις διεθνείς συνόδους κορυφής, συνήθως από κοινού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ο οποίος συμβάλλει στην εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ και την εξασφάλιση της ενότητας, της συνέπειας και της αποτελεσματικότητάς της.

Ο ρόλος του Σαρλ Μισέλ ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τις απειλές του Ερντογάν ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική πλευρά οφείλει να αξιοποιήσει με ιδιαίτερα παραγωγικό τρόπο το κεκτημένο των παραπάνω δηλώσεων του Σαρλ Μισέλ προς μια ακόμη πιο θετική για την Πατρίδα μας κατεύθυνση.

Οψόμεθα στο μέλλον.