ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η επέτειος της 7ης Μαρτίου βρίσκει τα νησιά μας στη χειρότερη συγκυρία των τελευταίων χρόνων»
«Μου είναι αδύνατο να ενταχθώ σε ένα εορταστικό πλαίσιο για την επέτειο της 7ης Μαρτίου και να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά μας βρίσκονται στο μεταίχμιο της χειρότερης συγκυρίας των τελευταίων χρόνων», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην επετειακή εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο της ενσωμάτωσης της 7ης Μαρτίου.
Ο κ. Κόνσολας υποστήριξε ότι η νησιωτικότητα αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου, πλέον, μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που αποτελούσαν τη μοναδική, ουσιαστικά, εφαρμογή στην πράξη πολιτικής για τη νησιωτικότητα.
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να δώσει, ακόμη, τα ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις και την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως προς:
α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή, πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές.
β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανακολουθίες και την ασυνέπεια της κυβέρνησης αναφέροντας ότι:
«Πριν από δύο χρόνια, μιλώντας στην ειδική πανηγυρική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, είχα ζητήσει ενώπιον του Προέδρου της Βουλής να συμπεριληφθεί η ρήτρα νησιωτικότητας στον κανονισμό της Βουλής και να αποτελέσει προϋπόθεση κάθε νομοθετικής διαδικασίας.
Δηλαδή, σε κάθε νομοσχέδιο να υπάρχει η έκθεση επιπτώσεων στις νησιωτικές περιοχές που προκύπτει από τη ρήτρα νησιωτικότητας, όπως υπάρχει και η αντίστοιχη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.
Ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής στη δευτερολογία του, έκανε αποδεκτή την πρόταση αυτή και ανέφερε ότι θα δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις προκειμένου να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία και επεξεργασία.
Δύο χρόνια μετά, δεν έχει πραγματοποιηθεί τίποτα.
Το Δεκέμβριο του 2016, ο κ. Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο, εξήγγειλε την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής που θεσπίστηκε το 2013, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει γίνει τίποτα.
Την ίδια ημέρα, εξήγγειλε την ανασύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς, και σε αυτή την περίπτωση, να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία».
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι αν θέλουμε να αποδώσουμε τιμή, αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, στην επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, οφείλουμε να συναντηθούμε στο πεδίο της συνεννόησης και της συνεργασίας.
Πρέπει να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση μιας Νησιωτικής Συμφωνίας με συγκεκριμένο πλαίσιο και στόχευση που θα κινείται σε 4 άξονες:
1ον: Πολιτικές συνοχής, Ευρωπαϊκή Πολιτική Νησιωτικότητας.
2ον: Δημιουργία Ταμείου Νησιωτικότητας, που θα αποτελεί εργαλείο άσκησης και ανάπτυξης αυτών των πολιτικών.
3ον: Ένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο 1.
4ον: Οριζόντια και απόλυτη εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας σε εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά σε τρεις εξέχοντες Δωδεκανήσιους πολιτικούς, τον Ιωάννη Ζίγδη, το Στέλιο Κωτιάδη και το Γεώργιο Μαύρο.