Κραυγές για το θεαθήναι
Τώρα μάλιστα. Λύθηκαν τα προβλήματά μας. Ή θα λυθούν άμεσα. Κι αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία ζητά τη σύσταση Εξεταστική Επιτροπής για τα capital controls που έριξαν την οικονομία στα βράχια κι ευθύνονται για την αύξηση των λουκέτων στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως είπε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «Ο ελληνικός λαός πρέπει επιτέλους να μάθει όλη την αλήθεια και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες εκεί που πρέπει». Και σύμφωνα με έκθεση της ΝΔ, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls κόστισαν περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα, γιατί:
Απαξιώθηκαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και εξαϋλώθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, χάθηκαν 21 δισεκατομμύρια από το γεγονός ότι η οικονομία επέστρεψε και παραμένει στην ύφεση, οι μειώσεις στις εισπράξεις από τη ναυτιλία υπολογίζονται στο ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ μόνο για το 2015, οι εξαγωγές μειώθηκαν στο δεκάμηνο Ιούλιος 2015-Απρίλιος 2016 κατά 1,714 δισεκατομμύρια ευρώ ή 7,6%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015, τα «λουκέτα» το πρώτο εξάμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 42%, ενώ οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 17%, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2015, και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, απώλεσε το 45% της αξίας του.
Βέβαια, όπως είναι γνωστό σε όλους, από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν για το αν θα πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα capital controls, το αίτημα δεν θα υπερψηφιστεί και θα πέσει στο κενό. Θα αποτελέσει όμως μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να δώσει περαιτέρω ώθηση στη στρατηγική της αποδόμησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης.
Αυτό είναι λοιπόν ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της. Να κραυγάζει για το θεαθήναι. Με σκοπό βέβαια να κερδίσει κομματικά οφέλη και μόνο. Για την εξουσία δηλαδή όλο το παραμύθι και όχι για τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και τα μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν κόκκινα δάνεια και δεν μπορούν ή αγωνίζονται να τα εξυπηρετήσουν. Γιατί είτε γίνει η Εξεταστική Επιτροπή είτε όχι, τα capital controls θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή χαλάρωση, που όμως δεν θα δώσει ανάσα στη μικρομεσαία επιχείρηση που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ούτε στη πραγματική οικονομία.
Γιατί, και εκλογές να γίνονταν αύριο, όπως είναι πλέον το μόνιμο αίτημα της ΝΔ και το Κυριάκου Μητσοτάκη, τα capital controls θα παρέμεναν και θα συνέχιζαν να υπάρχουν. Άλλωστε, τόσο η ΝΔ όσο και τα άλλα κόμματα, τα περισσότερα δηλαδή, αυτά που είναι ανοιχτά σε μεταξύ τους συνεργασίες και στη διαχείριση της εξουσίας, έχουν επίσης υπογράψει τα μνημόνια «για το καλό της χώρας» όπως αρέσκονται να υποστηρίζουν οι αρχηγοί και οι βουλευτές τους. Στη πραγματικότητα όμως, το μόνο που θέλουν είναι να μείνουν κοντά στη διαχείριση της εξουσίας, αλλά και στη διατήρηση της βουλευτικής τους καρέκλας, με σκοπό αυτή να μετατραπεί σε υπουργική.
Γι αυτό οι δανειολήπτες έχουν σταματήσει προ πολλού να τρώνε κουτόχορτο και να πιστεύουν στα όσα λένε και κραυγάζουν κατά καιρούς οι βουλευτές τόσο της κυβέρνησης, όσο και των άλλων κομμάτων. Έχουν αποδείξει όλοι αυτοί ότι δεν ενδιαφέρονται για τους φορολογούμενους και τους δανειολήπτες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Όσον αφορά στις φορολογίες, τα μνημονιακά μέτρα και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όλοι τους συμφωνούν ότι υπεύθυνοι είναι οι δανειολήπτες και όχι φυσικά τα κόμματα, τα ΜΜΕ και διάφοροι απατεώνες μεγαλοεπιχειρηματίες που μοιράζονταν αφειδώς τα θαλασσοδάνεια, στη πλάτη βεβαίως του ελληνικού λαού.