Κλειώ Παπαδοπούλου-Blonz – Grace Mo Παραμύθια χωρίς λέξεις

Με μια συναυλία για φλάουτο και πιάνο συνεχίζεται την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 ο «Κύκλος Μουσικής Δωματίου» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στον όμορφο χώρο του Φουαγιέ του κτιρίου Μ2, με φόντο τη θάλασσα και το νυχτερινό ουρανό, η φλαουτίστα Κλειώ Παπαδοπούλου-Μπλοντζ και η πιανίστα Γκρέις Μο παρουσιάζουν μια πλούσια επιλογή έργων, την οποία τιτλοφορούν «Παραμύθια χωρίς λέξεις». Οι ακροατές θα ταξιδέψουν σε τέσσερις αιώνες μουσικής μέσα από έργα Χούμελ, Μεσιάν, Σούμπερτ, Μαρέν Μαρέ και Μουκέ, ενώ θα απολαύσουν και την πρεμιέρα ενός σύγχρονου έργου του Φλιντ Γιουβεντίνο Μπέπε.

Οι δύο μουσικοί συνεργάζονται από το 2015. Απολαμβάνουν να εξερευνούν διαφορετικές μουσικές, από κλασική μέχρι σύγχρονη αλλά και δημιουργικά αυτοσχεδιαστικά πρότζεκτ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κοινή γλώσσα για όλους, τέτοια που να γκρεμίζει κάθε εμπόδιο και να αγγίζει ένα ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα

Α’ μέρος

– J. N. Hummel (1778-1837): Σονάτα σε ρε μείζονα, έργο 50, για φλάουτο και πιάνο (Allegro con Brio, Adagio, Rondo Pastoral)

– F. J. Beppe (1973- ): A Piccolo Poem, έργο 72, για πίκολο φλάουτο (πρώτη παρουσίαση)

– O. Messiaen (1908-1992): Le Merle Noir, για φλάουτο και πιάνο

– F. Schubert (1797-1828): Impromptu αρ. 3 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 142, για πιάνο

Β’ μέρος

– M. Marais (1656-1728): Les Folies d’ Espagne, για σόλο φλάουτο

– F. Liszt (1811-1886): Après une lecture de Dante: Fantasia quasi sonata, για πιάνο

– J. Mouquet (1867-1946): La Flûte de Pan – Σονάτα έργο 15, για φλάουτο και πιάνο (Pan et Bergers, Pan et les Oiseaux, Pan et les Nymphes)

Η Κλειώ Παπαδοπούλου-Blonz γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποίησε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο ως σολίστ όσο και ως μέλος συνόλων. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη σύγχρονη μουσική την οδήγησε να δώσει πολλές πρεμιέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες. Κάνει τακτικά περιοδείες στο Ηνωμένο Βασίλειο με το ντουέτο φλάουτο και άρπα Amalthea που έχει δημιουργήσει και συνεργάζεται τακτικά με την τσελίστα Rebecca Hepplewhite. Έχει εργαστεί εντατικά ως συντονίστρια έργου διάδοσης της μουσικής μεταξύ των μικρών παιδιών για το Trinity College of Music. Σήμερα διευθύνει το παιδικό τμήμα μουσικής του Ωδείου Blackheath, ενώ πραγματοποιεί τακτικά εμφανίσεις σε σειρές συναυλιών για παιδιά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Grace Mo γεννήθηκε στην Ταϊβάν και έζησε στον Καναδά. Ταξιδεύοντας συχνά για ερμηνείες σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκε σε παγκοσμίως σημαντικές μουσικές σκηνές. Πέραν της σόλο καριέρας της είναι δραστήρια μουσικός δωματίου που συνεργάζεται συχνά με μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας των Κάτω Χωρών και άλλους σημαντικούς σολίστες. Το ευρύ ρεπερτόριό της, η ευελιξία και το πάθος της την οδηγούν να προωθεί τη μουσική και στον τομέα της εκπαίδευσης και εργάζεται συχνά με σπουδαστές των σημαντικότερων μουσικών κολεγίων του Λονδίνου. Ακόμη, αφιερώνει χρόνο και ενέργεια σε φιλανθρωπικές δράσεις και έργα συγκέντρωσης χρημάτων για την Practical Action, καθώς και για την έρευνα στους τομείς της λευχαιμίας και του λεμφώματος.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ2 – Φουαγιέ

Παραστάσεις: Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)