ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ “ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ” ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ “ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ” ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*
Χωρίς «πυξίδα» συνεχίζει να πορεύεται η χώρα, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να καταρτίσει έστω και ένα υποτυπώδες πλαίσιο δράσεων για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και για την τόνωση της εξωστρέφειας.
Αντίθετα αξιοποιεί αποτυχημένες, αναποτελεσματικές και παρωχημένες «συνταγές».
Μία τέτοια πρακτική είναι τα «σοβιετικής» εμπνεύσεως κυβερνητικά συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως αυτό που ξεκινά σήμερα το απόγευμα στην Κοζάνη και στο οποίο θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός.
Τα δεκατρία συνέδρια, που θα πραγματοποιηθούν έπειτα από εξαγγελία της Κυβέρνησης σε ισάριθμες Περιφέρειες, αποτελούν την επιτομή μιας προσπάθειας άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής από παλαιότερες εποχές, χωρίς ιδιαίτερη χρησιμότητα.
Ποιος σοβαρός και ενημερωμένος επιχειρηματίας ή επενδυτής έχει ανάγκη να παρακολουθήσει ή να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα μίας τέτοιας συγκέντρωσης; Δεν γνωρίζουν όσοι εξακολουθούν να επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία ή όσοι επιθυμούν να επιχειρήσουν στη χώρα μας ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, οι παραγωγικοί κλάδοι και τα καλύτερα προϊόντα ή υπηρεσίες κάθε Περιφέρειας;
Η Ελλάδα σήμερα δεν χρειάζεται συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης, που το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι τόμοι με αραχνιασμένα πρακτικά και βιβλιαράκια με πληροφορίες για την οικονομία της κάθε Περιφέρειας.
Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικές για την εμπέδωση ευνοϊκού κλίματος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, τόσο τις εγχώριες, όσο και τις ξένες, και φυσικά υποδομές, μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Με λιγότερη γραφειοκρατία, μικρότερους και σταθερούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, με μία δημόσια διοίκηση αρωγό και υποστηρικτή, με ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, με ξεκάθαρο χωροταξικό σχεδιασμό και με πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης με μόνιμο και όχι ευκαιριακό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα.
Τότε τα ιδιωτικά κεφάλαια, διεθνή και εγχώρια, θα βρουν από μόνα τους τον τρόπο και τα μέσα να κινητοποιηθούν και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και των επιμέρους περιοχών της.
Το επιχειρείν ξέρει να διακρίνει τις ευκαιρίες πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με αρκετούς από τους συμμετέχοντες ενός συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Ευκαιρίες που η χώρα για μία ακόμη φορά «κλώτσησε» με τα εξαιρετικώς, έως σήμερα, πενιχρά αποτελέσματα από τις επιδόσεις της στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ.
Αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι στη Θεσσαλονίκη για την αναγόρευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Μήπως με αυτή την ευκαιρία πρέπει κάποιο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος να ενημερώσει τους πολίτες για την πορεία των ελληνικών αιτήσεων-εντάξεων συγκεκριμένων δράσεων στο πακέτο Γιούνκερ (όπως π.χ. η αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη ως εμπορευματικού κέντρου).
Έτσι, μπορεί να διαψευσθεί η άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει σχεδόν καθόλου το πακέτο Γιούνκερ, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει έργα που εξ ορισμού δεν είναι επιλέξιμα!
* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site www.efsimopoulos.gr