Κοίτα ποιος μιλάει, πάντα εκ του ασφαλούς

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν σταματάει να εξοργίζει με τις δηλώσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προσπαθεί να μας δείξει το ενδιαφέρον και την αγωνία του για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, αλλά κυρίως για τη διάσωση των εγχώριων τραπεζών. Όσον αφορά τους Έλληνες φορολογούμενους, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια των δανειοληπτών, όσον αφορά στην αγωνία των επιχειρηματιών, γι αυτά τα θέματα, το μόνο που κάνει είναι να αδιαφορεί και να δείχνει με το δάχτυλο όλους αυτούς – την πλειοψηφία του ελληνικού λαού δηλαδή – σαν τους υπεύθυνους εγκληματίες για τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Για τα θαλασσοδάνεια βέβαια που έδιναν οι τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ ακόμα και επί υπουργίας του στο υπουργείο Οικονομικών, και πάλι ούτε κουβέντα. Ακόμα και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια, στην οποία κλήθηκε να καταθέσει, αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχεία, συγκαλύπτοντας αυτά τα σκάνδαλα, αλλά και τους πραγματικούς ενόχους, που δεν είναι άλλοι που τους συνεργάτες του τραπεζίτες και τους τότε συνεργάτες του, τα διάφορα κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της τότε συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Κουνάει το δάχτυλο σε όλους ο Γ.Στουρνάρας που κάνει τα πάντα για να διασωθούν οι τραπεζίτες από τα θαλασσοδάνεια, ενώ αντίθετα, ο ρόλος του ως κεντρικός τραπεζίτης, είναι να ελέγχει τις τράπεζες. Κάτι το οποίο δεν έχει κάνει ποτέ.

Και δεν τρέπεται να βγαίνει δημόσια και να κατηγορεί τον Έλληνα φορολογούμενο ότι μία στις έξι επιχειρήσεις εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναλογία είναι σημαντικά μεγαλύτερη για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό δήλωσε ο κ.Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης μιλώντας σε δείπνο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη για τις Προοπτικές Ανάπτυξης και τον ρόλο της Μεταποίησης. Με λίγα λόγια είναι ότι είναι περισσότερα τα νοικοκυριά που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Καιρός είναι να κατέβει από τον πλούσια αμειβόμενο θρόνο του ο κ.Στουρνάρας και να δει την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή είναι χιλιάδες τα ελληνικά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας και πολλές χιλιάδες ακόμα αυτά που βρίσκονται στο κατώφλι της απόλυτης φτώχειας. Και ο Γ.Στουρνάρας θέλει να τους αρπάξει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις για να σώσει τις τράπεζες. Μόνο αυτό τον ενδιαφέρει.

Όπως είπε, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας, ενώ προειδοποίησε ότι ο αναγκαίος μετασχηματισμός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σημαντική πρόκληση σήμερα είναι η αναβάθμιση του εξαγωγικού προτύπου, από εξαγωγές προϊόντων χαμηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, σε εξαγωγές μέσης και υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, καθώς και η ένταξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας, όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να παράγει και να εξάγει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Από τις βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας είναι η στενή συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το κράτος για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα με την Πολιτεία, μπορούν να συμβάλουν και στη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της προσπάθειας προβολής των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, στη διασφάλιση επιλογής της σωστής στρατηγικής και στην υλοποίησή της, ενώ και η συνεργασία και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με το είδος του πλούτου, των πόρων, της τεχνογνωσίας και του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει, θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της νέας αναπτυξιακής μας στρατηγικής.

«Μέσω αυτών των συνεργασιών και συμπράξεων, και με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, θα μπορέσουμε, επίσης, να αυξήσουμε την απασχόληση, καθώς και να συμβάλουμε στον επαναπατρισμό και στη δημιουργική απασχόληση των ταλαντούχων ελλήνων επιστημόνων και εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι, λόγω της κρίσης, έφυγαν από την Ελλάδα» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική μεταποίηση, τόνισε ότι στη μεταβατική οικονομική περίοδο που διανύουμε, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ελληνική οικονομία, διαθέτοντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας, συνεισφέροντας στο νέο παραγωγικό πρότυπο. Το πρότυπο αυτό στηρίζεται στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσω της μεταστροφής από κλάδους και επιχειρήσεις μη διεθνώς ανταγωνιστικούς σε κλάδους και επιχειρήσεις παραγωγής διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, υπηρεσιών, καθώς και προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι η υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup της 22ας Μαΐου. «Με τον τρόπο αυτό θα αρθεί η αβεβαιότητα που χαρακτήρισε τις οικονομικές εξελίξεις από το τέλος του 2016 μέχρι σήμερα, επιτρέποντας τη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών. Ήδη οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η αγορά κεφαλαίου προεξοφλούν αυτό το αποτέλεσμα» σημείωσε.

Με λίγα λόγια, αυτό που μας λέει ο κ.Στουρνάρας, είναι να διευκολυνθούν οι ξένες εταιρείες να αρπάξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις – να επενδύσουν όπως λέει στην Ελλάδα – και μετά να δώσει δουλειές με μισθούς πείνας στα εκατομμύρια ανέργων Ελλήνων, και έτσι – λέει – θα καταπολεμηθεί η ανεργία.

Καλά θα ήταν να κοιτάξει τις παραλείψεις του, το πώς θα διορθώσει τα δικά του κακώς κείμενα και το ρόλο που διαδραματίζει ο κεντρικός τραπεζίτης και να μας αφήσει ήσυχους με τις περισπούδαστες αναλύσεις του.

Ας κοιτάξει κι ας μας πει ποιες είναι οι δικές του ευθύνες για τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Οι ευθύνες προκύπτουν ολοφάνερα από τη μηνυτήρια αναφορά κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατέθεσε ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, στη σκιά των όσων κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, απέστειλε επιστολή και στον Μάριο Ντράγκι, ζητώντας διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κ. Στουρνάρα. Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών είπε ότι ο κ. Στουρνάρας κράτησε πολλά κλειστά χαρτιά, για τα θαλασσοδάνεια, και τόνισε ότι αυτά καλείται να τα πληρώσει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Νικολόπουλος: «Η κατάθεση της μήνυσης ήταν απόρροια της στάσης του κ. Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Είναι αδιανόητο ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να υπεκφεύγει, να ψεύδεται, να αοριστολογεί, να παραπέμπει στις… υπηρεσίες για δικές του πράξεις και παραλείψεις κι όλα αυτά για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του. Πρόκειται για ευθύνες που απορρέουν από την ελλιπή ή και ανύπαρκτη εποπτεία του στα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα της χώρας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος χορηγήθηκαν θαλασσοδάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε ΜΜΕ και κόμματα και τις πελώριες μαύρες τρύπες έχει κληθεί να καλύψει ο δύσμοιρος Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς έχει επίσης, την προσθετική έννοια της συνδρομής μου στο έργο της Δικαιοσύνης, που ήδη διερευνά τον τρόπο χορήγησης δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ. Το γεγονός ότι έχει εμπλακεί η Δικαιοσύνη, φανερώνει περίτρανα ότι ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ πάσχει και κύριος υπεύθυνος είναι ο Γ. Στουρνάρας. Οι ενέργειες και οι παραλείψεις του έχουν προκαλέσει, δυστυχώς, “ανήκεστο βλάβη” στην ΤτΕ και είναι ορατές οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η άποψή μου ενισχύεται από το γεγονός ότι πολιτικολογεί – αν και θα έπρεπε να τηρεί αυστηρή ουδετερότητα – και προκαλεί, καθώς “χρησιμοποιεί” το αξίωμά του για να κάνει “δημόσιες σχέσεις” εντός της ΤτΕ με πολιτικούς και άτομα που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη – ως μη όφειλε – ενώ ταυτόχρονα διεκπεραιώνει… οικογενειακές του υποθέσεις με “όχημα” την ΤτΕ. Κοντολογίς, θεωρώ ότι δεν διέπεται από τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της διαφάνειας και έχει προξενήσει ζημιά στο δημόσιο συμφέρον, γι’ αυτό και κατέφυγα στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη».

Αλλά δεν είναι μόνο ο Νίκος Νικολόπουλος, που με τη μηνυτήρια αναφορά του απαντάει στις περισπούδαστες αναλύσεις του βολεμένου και μονίμως διορισμένου Γ.Στουρνάρα περί της οικονομίας, της ανάπτυξης, των τραπεζών και των στρατηγικών κακοπληρωτών όπως χαρακτηρίζει τη μία στις έξι ελληνικές επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια.  Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους οικονομικούς υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους Έλληνες βουλευτές, οι επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας, περιγράφουν τη μελανή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική επιχειρηματικότητα. Μια εικόνα την οποία ο διοικητής της ΤτΕ επιλέγει να αγνοεί, αν και τη γνωρίζει πολύ καλά, γιατί είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους γι αυτή την κατάσταση.

Όπως λένε, με στόχο να εξαθλιωθεί ακόμη περισσότερο η ζωή μας, μόνο τα απολύτως απαραίτητα, πλέον,  για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του, εξαιρούνται από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, βάσει της πρόσφατης εγκυκλίου της Α.Α.Δ.Ε., η οποία κωδικοποιεί τις διατάξεις του Ν.4335/2015 που αφορούν στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) για την οφειλή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο. Διερωτώμεθα,  με ποια κριτήρια αξιολογούν τα περιττά και τα απαραίτητα στη ζωή των ανθρώπων οι κρατούντες που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις; Προφανώς… βιώνοντας εκ του ασφαλούς και με μοναδικό κριτήριο να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, στις πλάτες όλων εμάς: του Ιδιωτικού Τομέα. Υπογραμμίζουν ότι: Στη χώρα μας, βλέπουμε μια κοινωνία σε πλήρη ανημποριά, με το βλέμμα των ανθρώπων απλανές, να προσπαθεί να χωνέψει πώς είναι δυνατό να του συμβαίνουν αυτά. Βλέπουμε την αγωνία της κοινωνίας για το τι θα γίνει, πού πηγαίνει, πού θα βρίσκεται αύριο. Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό του χάους, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, πορευόμαστε και εμείς οι επιχειρηματίες, είτε έχουμε μικρές, είτε έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις και οι οποίοι δεν γνωρίζουμε από πού να πιαστούμε, τι κινήσεις να κάνουμε στη δουλειά μας, πώς να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις. Νέες συνθήκες δημιουργούνται καθημερινά και ο πλέον αστάθμητος παράγοντας είναι το ίδιο το κράτος.  Η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε μία δίνη απόγνωσης, ενώ η κατάσταση  που επικρατεί στην αγορά, δεν αφήνει  περιθώρια αισιοδοξίας. Capital controls,  κακοδιαχείριση ενός δαιδαλώδους και γραφειοκρατικού δημόσιου τομέα,  φορολογική εξαθλίωση και λανθασμένες επιλογές των κυβερνώντων και του δημόσιου τομέα, οι οποίοι χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει δουλειά και χρήμα στην αγορά, εξαθλιώνουν τους Έλληνες πολίτες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, για οφειλές που δεν καταβάλλονται όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν. Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνον το πορτοφόλι μας, το βιοτικό μας επίπεδο, ή τη δουλειά μας,  αλλά επηρεάζει και τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Οι Έλληνες δεν είναι, πλέον, απογοητευμένοι. Είναι απελπισμένοι!!! Άραγε το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις εις βάρος της ζωής μας;
Ζητούμε την άμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων του Ν.4335/2015 που αφορούν στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) για την οφειλή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και στην απόσυρση της πρόσφατης σχετικής εγκυκλίου της Α.Α.Δ.Ε.
Ζητούμε τον ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό, για να μην στραγγαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ζητούμε πλαφόν κέρδους στην μεταπώληση των κόκκινων δανείων από τα Funds.
Ζητούμε να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που να τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε Έλληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ …
Αυτά λένε οι επιχειρηματικοί και κοινωνικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Πράγματα που τα γνωρίζει όλος ο κόσμος. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Τα γνωρίζουν όλοι, εκτός όμως από τον διοικητή της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρα. Γι αυτόν, είναι όλοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά. Και θέλει να τους αφανίσει για να σώσει τους φίλους του τους τραπεζίτες. Ή μήπως και το δικό του τομάρι, από τις ευθύνες που γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει;