Καταργούν το νόμο Κατσέλη, παγιδεύουν τους δανειολήπτες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οριστικό πλέον είναι το γεγονός της κατάργησης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το γνωστό σε όλους νόμο Κατσέλη. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 παύει να ισχύει και επίσημα ο συγκεκριμένος νόμος και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τον αντικαταστήσει, καθώς έχει ήδη απορριφθεί κάθε πιθανότητα παράτασής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος που προωθείται θα έχει ως βασικό στόχο το πλήρες ξεσκαρτάρισμα των στρατηγικών κακοπληρωτών έναντι όσων τελούν πραγματικά σε αδυναμία. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει άρση του τραπεζικού απορρήτου. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες γνωρίζουν ήδη ποιοι έχουν και δεν πληρώνουν, όπως είχε αποκαλύψει και ο Γιάννης Στουρνάρας. Το γιατί δεν πιέζουν και δεν αποκαλύπτουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι τράπεζες είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Φυσικά τη στιγμή που οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι πολιτικά κόμματα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ισχυρά ονόματα του οικονομικού κατεστημένου της χώρας, μάλλον είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι ο νέος νόμος θα τους αποκαλύψει…

Αντίθετα, οι υπόλοιποι δανειολήπτες θα αναγκαστούν να μεταβιβάσουν όλες τις περιουσιακές τους πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές. Αυτό είναι μάλλον χάσιμο χρόνου γιατί ήδη έχουν δηλώσει τα πάντα. Συνήθως η περιουσία των δανειοληπτών εξαντλείται σε ένα σπιτάκι το οποίο παλεύουν να σώσουν με νύχια και με δόντια από τα funds, τις τράπεζες και την κυβέρνηση. Οι έντιμοι δανειολήπτες δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να δεχτούν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, αφού δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Δυστυχώς όμως, η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου άργησε πολύ και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είχαν όλο το χρόνο που χρειάζονταν, προκειμένου να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να κάνουν εικονικές μεταβιβάσεις, μαϊμού χρεοκοπίες κλπ.

Εκτός όμως από την αυτόματη άρση του τραπεζικού απορρήτου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε άλλες αλλαγές. Πρώτα από όλα αν κάποιος δεν πληρώνει το δόση του δανείου για δύο ή τρεις συνεχόμενους μήνες, τότε με μια επιστολή της τράπεζας θα αποβάλλεται από το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου. Αμέσως μετά θα ακολουθεί πλειστηριασμός και ο δανειολήπτης θα χάνει το σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει να γίνεται άμεσα ο έλεγχος των αιτήσεων ένταξης στο νέο νόμο και όχι σε βάθος τριετίας. Επίσης, όποιος οφειλέτης παίρνει αναβολή της δικάσιμου θα μένει εκτός νόμου! Τέλος, αν κάποιος γράψει ένα ακίνητο στο παιδί του θα κατηγορείται ότι ενήργησε με δόλο και όχι με πατρική αγάπη…

Στα σχέδια του υπουργείου είναι να μειώσει τα 47 δικαιολογητικά τα οποία χρειάζονται σήμερα για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη και συνιστούν τεράστια γραφειοκρατία. Από εδώ και στο εξής θα χρειάζεται μόνο μία αίτηση. Αυτό όμως αποτελεί και την τεράστια παγίδα για τον δανειολήπτη, καθώς με την αίτηση αυτή αναγνωρίζει την οφειλή του προς την τράπεζα χωρίς να έχει γίνει καμία εκκαθάριση. Η οφειλή είναι γεμάτη παράνομες χρεώσεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την αναγνωρίσει ο δανειολήπτης. Παράλληλα, το σχέδιο του νέου νόμου προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εγγυητές, τη στιγμή που ήδη ο εγγυητής μπορεί να προστατευτεί με την ένσταση διζήσεως. Οπότε, τίποτα το καινούριο δεν φέρνει ο νόμος σχετικά με τον εγγυητή. Εκτός των άλλων, έχει διαρρεύσει ότι θα υπάρξει σειρά διευκολύνσεων πληρωμής των δικαστικών εξόδων. Κάτι τέτοιο μόνο το γέλιο προκαλεί, καθώς αν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για το πως θα πληρώσουν οι δανειολήπτες τα δικαστικά έξοδα, τότε θα άλλαζε το νόμο για τη δωρεάν νομική βοήθεια και θα αφαιρούσε το εμπόδιο του τεκμαρτού εισοδήματος, που αυτή τη στιγμή στερεί από χιλιάδες δανειολήπτες χωρίς εισοδήματα την προβλεπόμενη δωρεάν νομική συνδρομή.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βγάζουν τις μάσκες της δήθεν δημοκρατικής τους αντίληψης και δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από το “αποφασίζομεν και διατάζομεν”.