Καρυπίδης για ΔΕΗ: Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην εκχώρησή του ορυκτού πλούτου σε ιδιώτη
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, την επαναλάβαμε και στο γραφείο του υπουργού, ότι η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια αγαθά και ότι βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την Παρασκευή με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΔΕΗ, παρουσία του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Σταθάκη, βουλευτών της Δ. Μακεδονίας, δημάρχων, κ.ά.
Απευθυνόμενος στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Σταθάκη επισήμανε ότι ο πλούτος της περιοχής που βρίσκεται ακόμη στο υπέδαφός της περιοχής είναι σημαντικός, πολύ μεγάλης αξίας και «δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην εκχώρησή του σε κάποιο ιδιώτη». Υποστήριξε ότι «από την εμπειρία που υπάρχει μέχρι τώρα με την λειτουργία ορυχείων, φαίνεται ότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ορυχεία τέτοιου μεγέθους που διαθέτει η περιοχή, ούτε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και υδροηλεκτρικές μονάδες».
Ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο ως εκπρόσωπο του βασικού μετόχου στην ΔΕΗ αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου «να παραθέσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ». Υπογράμμισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η περιφέρεια θα έχει διαμορφώσει η δική της πρόταση που θα καταθέσει στην κυβέρνηση και κάλεσε τους πολίτες, όπως το 2014 που κινητοποιήθηκαν έξω από τις πύλες των εργοστασίων, «ενωμένοι να υπηρετήσουμε και τώρα τα συμφέροντα της περιοχής».
«Θα είμαστε με τους εργαζόμενους στους αγώνες και θέλω να τους θεωρήσετε αυτούς τους αγώνες ως ενίσχυση στη διαπραγμάτευσης σας» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας να λειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες δήλωσε με έμφαση ότι «απ’ όσο γνωρίζουμε κανείς από τους ιδιώτες δεν μπορεί να ρίξει κάτω από την τιμή των ΝΟΜΕ το κόστος της λιγνιτικής κιλοβατώρας». Υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος του σημερινού προβλήματος δημιουργήθηκε εξ αιτίας της «ασυνεννοησίας» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ηγεσία της ΔΕΗ. «Τα ΝΟΜΕ ήταν ο νόμος της ελληνικής κυβέρνησης και εάν η ΔΕΗ δεν τα ήθελε έπρεπε να το έχει πει από την αρχή» είπε ο κ. Αδαμίδης. Εστίασε στο γεγονός της απουσίας του προέδρου της ΔΕΗ από τη χθεσινή συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε κι σε επισκέψεις προκατόχων του υπουργών του σημερινού υπουργού.
Απαντώντας του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν καθοδηγεί την ΔΕΗ», αν και η διοίκηση της διορίζεται από την κυβέρνηση που είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρίας και ελέγχεται από αυτόν. Πρόσθεσε, ότι κάθε διοίκηση κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα της εταιρίας και είναι εύλογο πολλές φορές σε αυτό το πλαίσιο να εκφράζει ακόμη και κριτικές θέσεις προς την κυβέρνηση, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να θιγεί η «ισχυρή αυτονομία» της ΔΕΗ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα να γίνει ο διάλογος που ανέφερε ο υπουργός, αλλά κάποιοι εξ αυτών σημείωσαν την ανάγκη να αναζητηθούν «οι κόκκινες γραμμές» και διερωτήθηκαν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα εάν δεν βρεθούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να απαντήσει η κυβέρνηση ποιο είναι το σχέδιο και ποιες μονάδες έχουν συμπεριληφθεί στις υπό πώληση, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης πρότεινε ακόμη και να συζητηθεί το ενδεχόμενο οι φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν ως μέτοχοι σε εταιρικά επιχειρηματικά σχήματα, ώστε να μην αφήσουν την δημόσια περιουσία να φύγει από την περιοχή.
Η συνεδρίαση διήρκεσε πέντε ώρες και μίλησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης δήλωσε ότι «λέμε ναι στο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά λέμε ναι και στην δημιουργία ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής».
«Η περιοχή έχει λάβει την απόφασή της, είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» δήλωσε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και παρέδωσε την απόφαση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβούλιου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε εάν προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης θα βρεθούμε μαζί με την ΓΕΝΟΠ στις πύλες των ατμοηλεκτρικών σταθμών.
Το σύνολο των επικεφαλής των παρατάξεων που μίλησαν στο περιφερειακό συμβούλιο αντιτάχθηκαν στην πώληση της επιχείρησης σε ιδιώτες, ενώ άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής.