Κάντε το όπως οι Ιρλανδοί και όχι οι Ισλανδοί
Τη συνταγή της αποτυχίας συστήνουν στην Ελλάδα όσοι έσκυψαν το κεφάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μνημόνια και τους δανειστές. Και μας λένε ότι αν κάνουμε ό,τι έκαναν και οι ίδιοι, αλλά και χειρότερα μέτρα ακόμα, τότε η χώρα μας θα παρουσιάσει ανάπτυξη και θα βγει από τα μνημόνια. Αυτό που δεν μας λένε όμως, είναι τι κέρδισαν οι πολίτες αυτών των χωρών. Όπως επίσης, αν κέρδισαν οι πολίτες ή οι τράπεζες.
Τέτοιου είδους συμβουλές μας δίνει ένας οικονομολόγος της Bank of Ireland (Τράπεζα Ιρλανδίας), ο οποίος όμως δεν μπαίνει στον κόπο να αποκαλύψει το όνομά του. Όπως λέει, η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά αν ακολουθήσει το ιρλανδικό μοντέλο. Και προσθέτει: «Η Ελλάδα όπως διδάσκει το παράδειγμα της Ιρλανδίας αλλά και η παρελθούσα ελληνική εμπειρία όσο καθυστερεί να συμφωνήσει στους όρους των δανειστών τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση και η οικονομία κάνει ένα βήμα πίσω, αυξάνεται το ρίσκο χώρας, οι επενδυτές απομακρύνονται και στο τέλος τα μέτρα που θα υποχρεωθεί να πάρει η χώρα είναι και περισσότερα και χειρότερα.
Και προσθέτει: Η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί όλους τους όρους των δανειστών καθώς μόνο έτσι θα αποδείξει έμπρακτα ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Σε όλες της χώρες που πέρασαν από την φάση των μνημονίων, όπως η Ιρλανδία στα 3 χρόνια ο κύκλος των διαρθρωτικών αλλαγών είχε ολοκληρωθεί. Για να μετασχηματιστεί η ιρλανδική οικονομία χρειάστηκαν 3 χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 6 προς 7ο χρόνο και ακόμη δίνει μάχη για να θεραπεύσει τις οικονομικές της πληγές. Ευθύνεται και το πρόγραμμα των δανειστών και η ολιγωρία της Ελλάδος.
«Ωστόσο βλέποντας το μέλλον θα ήθελα να αναφέρω τα εξής», λέει ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Ιρλανδίας. Η Ελλάδα έχει λάβει 250 δισεκ. δάνεια και είναι αδύναμη να βγει στις αγορές. Όμως ακόμη και όταν βγει στις αγορές θα το πετύχει με την βοήθεια της ΕΚΤ και του ESM δηλαδή των δανειστών. Η Ελλάδα στηρίζεται τόσο τον πρώτο δανειστή τον ESM όσο και στον έσχατο δανειστή την ΕΚΤ. Επειδή η εξάρτηση της είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα η Ελλάδα θα πρέπει:
1)Να δεχθεί τους όρους για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Δηλαδή να δεχθεί αφορολόγητο και τα εργασιακά ζητήματα που ζητούν οι δανειστές.
2)Να δεχθεί τον κόφτη δαπανών και τα μέτρα των 5 δισεκ. ευρώ. Εάν οι δανειστές των 250 δισεκ. ζητούν επιπλέον 5 δισεκ. μέτρα καλώς ή κακώς η Ελλάδα πρέπει να τα πάρει.
Η Ελλάδα ακολουθεί λάθος στρατηγική. Πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση και να δεχθεί όλα τα μέτρα. Όταν τα δεχθεί η Ευρώπη θα παράσχει στην Ελλάδα ότι έχει υποσχεθεί και τότε όλοι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Ρεαλιστικά είναι λάθος οι κόντρες και οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολλά δεν χρειάζεται να πληρώσει περισσότερα μόνο και μόνο επειδή οι κυβερνήσεις δίνουν μάχη διαπραγμάτευσης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», λέει ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Ιρλανδίας.
Αυτό που αποφεύγει να μας πει όμως, πολύ εντέχνως, το στέλεχος της Τράπεζας της Ιρλανδίας, είναι αν επωφελήθηκε από όλα αυτά ο ιρλανδικός λαός και κατά πόσο, ή αν επωφελήθηκαν οι ιρλανδικές τράπεζες και κατά πόσο. Και η απορία που γεννιέται αυτόματα είναι, γιατί να ακολουθήσει η Ελλάδα το Ιρλανδικό μοντέλο και να μην ακολουθήσει το Ισλανδικό μοντέλο που έδωσε στη χώρα μια τέτοια ανάπτυξη που τώρα η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσπαθεί να την σταματήσει πριν ξεφύγει ο έλεγχος. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να πει ναι σε όλα, και να μην πει όχι σε όλα, όπως έκανε η Ισλανδία, γιατί να μην κλείσει τις τράπεζες που έφεραν την κρίση και να μην βάλει στη φυλακή τους τραπεζίτες που ευθύνονται; Γιατί να μην βγει από τη νομισματική ένωση, να πάρει πίσω το νόμισμά της, να κάνει υποτίμηση και να μην προλαβαίνει να υποδέχεται επενδυτές όπως έγινε στην Ισλανδία; Μήπως γιατί οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των λαών αλλά μόνο για την ανάπτυξη των τραπεζών;