Καλαφάτης: τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις για τα χωρικά ύδατα
Καίριας σημασίας ερωτήματα για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ως προς την επέκταση των υδάτων θέτει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, με άρθρο του στο skai.gr. Τονίζει ανάμεσα στα άλλα: «Η ανεπίσημη πληροφόρηση που δόθηκε μετά την πρώτη σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργείο Εξωτερικών άφησε να διαφανούν καλά κρυμμένα μυστικά. Αφού ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και αποκάλυψε σκέψεις για βήματα επιστημονικής και πολιτικής διαβούλευσης, πρόσθεσε κάτι ακόμη: Ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες και έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία», ενώ λίγες μέρες αργότερα ο κ. Κοτζιάς πρόσθετε: “Οι Τούρκοι ήξεραν για την απόφαση επέκτασης. Το ξέρουν από καιρό”.
«Οι δηλώσεις αυτές», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, «μπορεί να αποκρυπτογραφηθούν ευκολότερα εάν θυμηθούμε – καταγράφεται, άλλωστε, από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στο βιβλίο του “πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα” – πως στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία είχε βάλει στο τραπέζι, από το 2003, όλες τις διεκδικήσεις της, ακόμη και τους ισχυρισμούς της για δήθεν «γκρίζες ζώνες». Απαιτούσε, ωστόσο, να μην παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο το θέμα των χωρικών υδάτων, αλλά να λυθεί προδικαστικά με δύο πράξεις: Πρώτον με μερική και επιλεκτική επέκταση από την οποία να εξαιρούνται πλήρως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και οι ακτές της Θράκης και δεύτερο με ανάληψη από την Ελλάδα συμβατικής δέσμευσης ότι δεν θα προβεί στο μέλλον σε περεταίρω επέκταση. «Η άσκηση του δικαιώματος αυτού θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα τρίτων κρατών για ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο», γράφει ο τότε πρωθυπουργός και προσθέτει: «Δεν αποκλείονται, ως εκ τούτου, επιλεκτικές διαφοροποιήσεις των ορίων».
Καταλήγοντας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι, «φεύγοντας από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής και επιλεκτικής επέκτασης στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ούτε τα νησιά του Αιγαίου, ούτε οι ακτές της Θράκης» και ρωτά. «Γιατί το κυβερνητικό σχέδιο ξεκινά από το Ιόνιο και καταλήγει στον Παγασητικό χωρίς καμιά αναφορά στο Αιγαίο; Γιατί δεν υπάρχει καμιά απάντηση στον ισχυρισμό της Τουρκία ότι δεν μπορεί να υπάρξει επέκταση στο Αιγαίο διότι πρόκειται δήθεν για «ειδική περίπτωση»; Και επιτέλους: Τι λένε για το θέμα αυτό οι διερευνητικές επαφές για τις οποίες ζήτησε ενημέρωση ο κ. Τσίπρας; Και τι σημαίνει η δήλωση Κοτζιά ότι «οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό»;