Ιδού ο σκοτεινός ρόλος των συμβολαιογράφων
Πολλές εξηγήσεις έχουν να δώσουν οι συμβολαιογράφοι σε δανειολήπτες, ανθρώπους που έχασαν και απειλούνται να χάσουν σπίτια και περιουσίες σε πλειστηριασμούς, κινήματα πολιτών που συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία για να εμποδίσουν τους πλειστηριασμούς. Κι αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την πλήρωσαν οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σημερινό άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρει ότι οι συμβολαιογράφοι ζητούν την άρση του ορίου για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ακινήτων. Δηλαδή, όλα τα ακίνητα, ακόμα και αυτά που συνδέονται με χαμηλά χρέη, είτε στις τράπεζες, είτε στο δημόσιο, να βγαίνουν στο σφυρί. Για να πλουτίζουν οι συμβολαιογράφοι από την αμοιβή που θα παίρνουν.
Στάχτη στα μάτια ήταν λοιπόν όλος αυτός ο δήθεν αγώνας των συμβολαιογράφων κατά των πλειστηριασμών. Η δήθεν αποχή τους από τους πλειστηριασμούς που αρχικά είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά, αλλά μετά έπαιρναν εξαίρεση από τους συλλόγους τους για να παραστούν στους πλειστηριασμούς. Κάτι ήξεραν οι συγκεντρωμένοι πολίτες που εμπόδιζαν τους πλειστηριασμούς στις αίθουσες των ειρηνοδικείων, όταν στρέφονταν κατά των παρευρισκομένων συμβολαιογράφων και τους έδιωχναν από τις αίθουσες.
Οι συμβολαιογράφοι πρέπει να βγουν και να απαντήσουν έντιμα – όσο πλέον μπορούν να το κάνουν – γι αυτό τον εμπαιγμό εις βάρος των δανειοληπτών και των οφειλετών σε τράπεζες και δημόσιο. Να βγουν, αν μπορούν, και να πουν ευθαρσώς ότι ενδιαφέρονται μόνο για τις αμοιβές τους, για το πώς οι ίδιοι θα βγάλουν περισσότερα χρήματα, ακόμα κι αν αυτό γίνει με το να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους οι αδύναμοι Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να βγουν και να πουν ότι δεν ντρέπονται γι αυτές τις υπόγειες και σκοτεινές κινήσεις τους και να παραδεχτούν ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους κέρδη, κι ας πεταχτούν στο δρόμο οι δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Κι αρπαχτούν οι επιχειρήσεις των δανειοληπτών με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.
Και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι αποκαλύψεις αυτές δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης. Γιατί έρχονται από τα πιο επίσημα χείλη. Αυτά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, όπως ο ίδιος είπε μέσα στη Βουλή. Και για όποιον δεν πιστεύει – ή αν οι συμβολαιογράφοι αμφισβητούν αυτά που λέμε – υπάρχει και το σχετικό βίντεο μες τις δηλώσεις του υπουργού στη Βουλή, το οποίο μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε, όλοι οι Έλληνες, στην ιστοσελίδα του www.radio1d.gr (http://www.radio1d.gr/epikairothta/151817-kontonis-i-simvoleografi-plirosan-tin-platforma-ton-plistiriasmon), όπου αποκαλύπτουμε τις δηλώσεις του υπουργού.
Το www.radio1d.gr, όπως είχε προαναγγείλει, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το βίντεο με τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αποκαλύπτει ότι οι εννέα συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το κόστος δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων. Όπως είπε, οι εννέα ελληνικοί συμβολαιογραφικοί σύλλογοι πλήρωσαν το ποσό των 180.000 ευρώ που κόστισε η δημιουργία και η λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να μπορούν οι συμβολαιογράφοι να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν το μένος και τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων κάθε φορά στα ειρηνοδικεία, που διακόπτουν τους πλειστηριασμούς και τους αναγκάζουν να φυγαδευτούν από τις δικαστικές αίθουσες.
Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη, είπε πως το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ για την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς όλα τα έξοδα τα ανέλαβαν οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας…
Αυτό βέβαια που δεν μας είπε ο Στ.Κοντονής, είναι γιατί οι συμβολαιογράφοι πλήρωσαν για την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τι συμφέρον θα έχουν από τη λειτουργία της; Και τελικά αν οι δανειολήπτες ωφελούνται από την τέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ή μήπως πλήττονται; Να σημειώσουμε βέβαια ότι αιτία της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων υπήρξε, όπως είναι γνωστό, η δράση συγκεκριμένων ομάδων που «επέβαλλε» ουσιαστικά την καθολική απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Αλλά μετά την καταβολή του ποσού για να στηθεί και να λειτουργήσει η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι συμβολαιογράφοι της χώρας προσανατολίζονται πλέον – όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» – στην απελευθέρωση του ορίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων, στοχεύοντας ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του μέτρου που παραμένει «παγωμένο» επί δέκα περίπου μήνες, λόγω της παρατεταμένης αποχής του κλάδου. Η σχετική πρόταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων, κ. Γιώργο Ρούσκα, αναμένεται να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα την επόμενη εβδομάδα με στόχο, εφόσον συμφωνηθεί, να τεθεί σε ισχύ ακόμη και άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα επιτρέπεται η διενέργεια πλειστηριασμών για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, όριο που είχε ξεκινήσει από τα 400.000 ευρώ στα τέλη Απριλίου, ως πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της διαδικασίας διενέργειας των πλειστηριασμών.
Αιτία της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων υπήρξε, όπως είναι γνωστό, η δράση συγκεκριμένων ομάδων που «επέβαλλε» ουσιαστικά την καθολική απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων, «μεγάλος αριθμός πολιτών, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα», με αποτέλεσμα η καθολική απαγόρευση να έχει λειτουργήσει ουσιαστικά ως καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών. Όμως, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα σηματοδοτήσει την άρση της προστασίας για όσους δανειολήπτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο 3869, γνωστό ως νόμο Κατσέλη. Η προσφυγή στον σχετικό νόμο –στον οποίο έχουν καταφύγει πάνω από 150.000 οφειλέτες– αποτελεί πλέον και τη μόνη προστασία και μάλιστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πρώτη κατοικία. Η προοπτική απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των οφειλετών, αλλά και της αγοράς καθώς θα πρόκειται για ενεργοποίηση του μέτρου έπειτα από πολλά χρόνια. Την απελευθέρωση ευνοεί και η πλατφόρμα για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά, που έχει ήδη παραδοθεί για πιλοτική δοκιμή στους συμβολαιογράφους. Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων προτίθεται να θέσει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά ακινήτων μέσω του μηχανισμού των πλειστηριασμών παραμένει ουσιαστικά «παγωμένη» εδώ και χρόνια, καθώς της αποχής των συμβολαιογράφων είχε προηγηθεί η απεργία των δικηγόρων το 2016. Ακόμη και πιο πριν, όμως, οι πλειστηριασμοί ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτοι επί σειρά ετών λόγω των προστατευτικών νόμων που είχαν ψηφιστεί από το 2008 και στη συνέχεια του μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ διαδοχικών κυβερνήσεων και τραπεζών.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης υπήρξε όχι μόνο η δραματική μείωση των πλειστηριασμών από το 2008 μέχρι και το 2016, αλλά και η συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων τους τελευταίους μήνες, μετά την τυπική, έστω, απελευθέρωση του μέτρου, παρότι αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η πλειονότητα των πλειστηριασμών που ανακοινώνονται, όπως προκύπτει από τις νέες δημοσιεύσεις, έχει επισπεύδουσες τις τράπεζες, οι οποίες προγραμματίζουν για το τρέχον έτος έως και 15.000 πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι τόσο οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και αυτοί που προγραμματίζονται, δεν αφορούν στην πρώτη κατοικία των οφειλετών και ότι πρόκειται για περιπτώσεις δανειοληπτών με μεγάλη ακίνητη περιουσία.